Connect with us

Seničanka Lucia nasledovala sestru do Španielska

Záhoráci vo svete

Seničanka Lucia nasledovala sestru do Španielska

Seničanka Lucia nasledovala sestru do Španielska

Hoci na Záhorí už vládne sychravá jeseň, v Španielsku sa ešte stále môžu zohrievať slnečnými lúčami. Práve v tejto krajine našla svoj nový domov aj Seničanka Lucia Ňukovičová, ktorá sem nasledovala svoju sestru.

 

Lucia (31) vyštudovala pedagogicko-sociálnu akadémiu a hneď po maturite si zbalila kufre.  „Do  Španielska ma priviedli rodinné putá. V roku 1999 tam odišla pracovať moja sestra, ktorú sme v lete aj v zime poctivo navštevovali. Ja som v roku 2006 po skončení školy využila cestu pri príležitosti krstu môjho synovca a už som sa kompletne presťahovala do Španielska,” prezrádza Lucia. S vybavovaním úradných záležitostí  a povolenia pobytu vraj problém nebol.  „Mala som to veľmi ľahké. Predo mnou týmto procesom prešla moja sestra a po vstupe do Európskej únie sa všetko ešte urýchlilo. „To, čo mojej sestre trvalo vybaviť dva roky, som ja vybavila za dva mesiace,” priznáva.

Zbohom, siesta!

Hneď po príchode do krajiny sa Lucia pustila do štúdia jazyka, popri svojej prvej práci navštevovala  „nočnú školu španielčiny”. „Po pol roku sa mi naskytla pracovná príležitosť v textilnej spoločnosti Gor Factory S. A., v ktorej pracujem dodnes. Firma je zameraná na produkciu a distribúciu textilnej značky ROLY do krajín celého sveta. Predmetom môjho zamestnania je  „controling” všetkých objednávok, ktorých destináciou je zahraničie,” vysvetľuje Lucia. Zjednodušene povedané, náplňou jej práce je posledná kontrola tovaru pred jeho expedíciou do sveta.  „Spolu so mnou pracuje v spoločnosti aj moja sestra Miroslava, ktorá po 6 rokoch dosiahla pozíciu „back office manager” v oddelení zahraničného obchodu,” dodáva Lucia.

Ako sa jej v krajine s takou odlišnou mentalitou pracuje?  „Je pravdou, že pracovná morálka je tu celkom iná, ako na Slovensku. Španieli sú veľmi pokojní, nikam sa neponáhľajú, na všetko majú čas. Keď vám niekto povie „o 5 minút”, znamená to minimálne o hodinu. Aj preto španielske firmy oceňujú pracovnú morálku Európanov a sú nadmieru spokojní s našou mentalitou a formou práce,” zdôrazňuje Lucia. Ak ste si mysleli, že súčasťou pracovného dňa Španielov stále zostáva známa fiesta, teda poobedňajší oddych, typický pre južanské krajiny, ste na omyle.  „Siesta sa každým rokom viac a viac vytráca zo spôsobu života Španielov. Povedala by som, že sa začínajú prispôsobovať Stredoeurópanom, pretože chcú v práci skončiť čo najskôr a venovať sa rodinnému životu,” dodáva Lucia

Šaláty, ryža

a citrón…

Sympatická rodáčka zo Záhoria žije v meste Santomera, ktoré má 20 tisíc obyvateľov. Mesto je najväčším vývozcom citrónov v Európe a patrí pod okres mesta Murcia, ktoré je obľúbenou turistickou destináciou. Milovníkom umenia a histórie v Murcii Lucia odporúča navštíviť najmä Katedrálu de Santa María z 15. storočia. Okrem nej patria medzi známe pamiatky aj baroková katedrála, palác Almudi, hrad Monteagudo, hradby z 11. storočia, Market de Veronicas, Malecon Garden či múzeum Ramona Gaya. K obľúbeným miestam turistov patrí aj pobrežie Costa Blanca, ktoré je pokryté bielymi piesočnatými plážami.

Na svoje si tu prídu i milovníci gastronómie.  „Väčšina určite pozná „diétu  mediterranea“ , bohatú na všetky druhy ovocia a zeleniny, ktoré boli dopestované priamo v regióne. Preto tu na žiadnom stole nesmie chýbať ako predjedlo bohatý šalát s kvalitným panenským olivovým olejom. Netreba však zabudnúť ani na typickú španielsku ryžu „paella”, ktorej konečná podoba sa líši v každom regióne. Niekde je viac z morských plodov,  inde ju robia z králika a vo Valencii sa dokonca okrem mäsa používa aj bôb,” hovorí Lucia. Prezrádza, že v Mucii sa ako dochucovadlo používa čerstvý citrón.  „Pokvapkávajú s ním takmer všetky jedlá,” dodáva Lucia.

Iná podoba sviatkov

Španieli sú, samozrejme, známi aj typickými oslavami sviatkov.  „Na Veľkú noc sa tu nikto neoblieva vodou, ani nenaháňa s korbáčom. Krajina je katolícky zameraná a to sa odzrkadľuje na slávnostiach „Semana Santa”, kedy do ulíc vyjdú sprievody nesúce sochy svätých obklopené kvetinovou výzdobou,” približuje Lucia. Slovenskú Veľkú noc považuje za veselšiu, možno aj preto sa jej páči španielsky sviatok „Moros y Cristianos”, ktorý pripomína osídlenie Pyrenejského olostrova africkými národmi. „Scenárom týchto sviatkov sú taktiež ulice mesta, ale tentoraz ide o dlhé sprievody ľudí oblečených v typických krojoch katolíckych rytierov a arabských sultánov, spolu so sprievodom na koňoch či na ťavách,” vysvetľuje Lucia.

Vianoce? Iba na Slovensku!

A keďže sa blížia Vianoce, nezabudne pripomenúť ani ich podobu v Španielsku: „Keď mám povedať pravdu, našim slovenským Vianociam sa tie španielske nemôžu rovnať. Tamojšie Vianoce sú na môj vkus chladné, skôr to vyzerá ako menšia rodinná oslava, než ako ten krásny sviatok, na aký sme zvyknutí na Slovensku. Málo ľudí si tu potrpí na vianočný stromček, uprednostňujú stavanie dreveného betlehemu, nemajú vo zvyku ani otváranie darčekov pri stromčeku a neoslavujú Ježiška, ani deda Mráza. Darčeky tu nosia Traja králi až 6. januára.”

Vianočná večera je podľa Lucie dlhá a trvá až do neskorých hodín. Väčšinou sa na Vianoce zídu všetci synovia a dcéry so svojimi rodinami a večerajú spolu u rodičov. „Na stole nemôže chýbať typická španielska šunka, kvalitný syr, krevety a dobré španielske víno. Hlavnú večeru tvorí väčšinou vývar s mäsovými guľkami a jahňacie a kuracie mäso na grile s varenými zemiakmi. Vianoce sú asi jediný sviatok, na ktorý som si tu za tie roky nezvykla, preto sa ich vždy snažím tráviť u nás na Slovensku,” dodáva Lucia.

Španielsko však inak považuje za mimoriadne rôznorodú krajinu, v ktorej človek nájde všetko:  „Či ste milovníkov pláží alebo hôr, či máte radi vodu sladkú alebo slanú, precestovať túto krajinu nie je možné bez toho, aby vás vždy čosi neočarilo,” zdôrazňuje. Na základe vlastných zážitkov jednoznačne odporúča prístavné mesto Valencia a jeho vodný park a planetárium. Za návštevu určite stojí aj Cartagena a jej rímske múzeum, spolu s prístavom a lodenicami, či Albacete s národným parkom Calares de Río Mundo, kde vyviera rieka Segura.  „V budúcnosti plánujem navštíviť Galíciu a Palmu de Mallorca. Mimo Španielska je mojím snom Bali,” dodáva Lucia.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top