Connect with us

V Stupave akútne potrebujú pediatra

Spravodajstvo

V Stupave akútne potrebujú pediatra

V Stupave akútne potrebujú pediatra

STUPAVA (mk) – S problémom chýbajúcich lekárov bojujú aj v Stupave, v súčasnosti tu akútne potrebujú pediatra. Doterajší detský lekár dovŕšil dôchodkový vek a ordinuje už len tri dni v týždni.

Otázka chýbajúceho pediatra rezonuje v posledných dňoch v meste veľmi intenzívne. Na hlavu detského lekára Alexandra Černáka, ktorý ordinačné hodiny obmedzil, sa dokonca zniesla vlna kritiky. Situáciu na zastupiteľstve 9. novembra vysvetľovala mestská poslankyňa a predsedníčka Komisie zdravotníctva a sociálnych vecí Štefánia Moricová: „Keď doktor Černák pred štyrmi rokmi nastupoval, informoval nás, že hneď ako dosiahne dôchodkový vek, činnosť lekára chce ukončiť. To sa malo stať 1. júna, avšak na základe dohody MUDr.   Černák nakoniec súhlasil, že úväzok si ponechá do 1. novembra, kedy nastúpi nová  pediatrička.“

Situácia v Stupave sa ale podľa slov Š. Moricovej nečakane skomplikovala po tom, čo si to nová detská lekárka rozmyslela a rozhodla sa nenastúpiť. A. Černák sa rozhodol v krízovej situácii pomôcť a zdravotnú starostlivosť poskytovať ešte do konca novembra, aj keď len tri dni do týždňa. Medicínske zariadenie Mlynská dolina Bratislava, ktoré prevádzkuje stupavskú polikliniku, teraz urgentne hľadá nástupcu. Štefánia Moricová, ktorá je sama lekárkou, to však ružovo nevidí. „Situácia s pediatrami je veľmi zlá. Od mamičiek som dostala niekoľko mailov, a jedna požaduje, aby sme nového pediatra nejako finančne motivovali, pretože problém je podľa nej vo financiách. Bohužiaľ, tak to nie je. Detskí lekári jednoducho nie sú. Tí, čo majú svoje obvody, ich neopustia, a noví chýbajú,“ uviedla na zastupiteľstve. Dodala, že mesto situáciu rieši, spolupracuje s prevádzkovateľom zdravotníckeho zariadenia  a oslovilo aj univerzitu a Detskú fakultnú nemocnicu, problém je však celoslovenský a podobne ako Stupava je na tom aj veľa iných miest.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top