Connect with us

Strechu v Senici neodfúklo prvýkrát…

Spravodajstvo

Strechu v Senici neodfúklo prvýkrát…

Strechu v Senici neodfúklo prvýkrát…

SENICA (rz) – V poslednú októbrovú nedeľu na Záhorí vyčíňal silný vietor, ktorý dosahoval silu až 90 kilometrov za hodinu. V Senici jeho nápor nevydržala plechová strecha na mestskej bytovke, ktorá dopadla na dve zaparkované autá. 

Situácia na bytovke počas víchrice vyzerala hrozivo. Časť strechy síce ležala na zemi, ďalšia  ale zostala visieť a nebezpečne sa hompáľala vo vetre. Viacerí Seničania sa pýtali, prečo mesto okamžite situáciu nerieši a nezabezpečí strechu proti ďalším škodám. To však nebolo také jednoduché, ani záchranné zložky sa nedovážili vyjsť počas silného vetra na nebezpečnú strechu. Bolo potrebné počkať, až sa víchrica utíši, a potom začať riešiť opravu strechy. „Mestský podnik služieb Senica ako správca bytovky vykonal všetky nevyhnutné kroky k tomu, aby sa situácia čo najskôr stabilizovala. Keďže stavebná firma, ktorá robila strechu, už túto činnosť nevykonáva, MsPS oslovoval firmy, ktoré by mohli poškodenú strechu opraviť,“ informovala hovorkyňa senickej radnice Viera Barošková. Správca bytovky kontaktoval takmer 20 firiem v Senici a okolí, z ktorých ani jedna síce neodmietla, no pre ich kapacitnú vyťaženosť oprava strechy prichádzala do úvahy často až po Vianociach. „Našťastie sa podarilo nájsť firmu, ktorá vo štvrtok 2. novembra promptne prišla do Senice na obhliadku,“ uviedla V. Barošková.

Na oprave strechy sa pracuje od soboty 4. novembra a opravu si zobrala na starosť firma Jaroslav Kvaššay, s. r. o. Bratislava. „Prvým krokom je položenie fólie, aby sa zamedzilo prípadnému zatečeniu budovy. Odstránia sa zvyšky zakrivených plechov a vyhodnotí rozsah poškodenej strechy. Následne bude potrebné objednať materiál, aby mohla byť oprava strechy dokončená. Momentálne sa nedá povedať, ako dlho tieto práce potrvajú,“ vysvetlila V. Barošková. Bytový dom bol postavený v roku 2010 a nachádza sa v ňom 48 nájomných bytov. Podobnú udalosť už Senica zažila v roku 2013, kedy počas silného vetra došlo k poškodeniu strechy na susednom nájomnom bytovom dome. Vtedy situáciu komplikoval aj silný dážď, ktorý spôsobil zatopenie bytov. Bytovky postavené z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania sú poistené, samospráva si teda bude uplatňovať náhradu škody. A podieľať sa chce aj na opatreniach, aby k podobným situáciám už nedochádzalo. „Do budúcna mesto pripravuje stretnutie zainteresovaných, aby sa v tomto smere urobili zásadné rozhodnutia. Bude si to vyžadovať aj súčinnosť s projektantom bytoviek,“ dodala V. Barošková.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top