Connect with us

Cecília Svatá z Koválova: Každú výšivku som urobila trikrát…

Téma

Cecília Svatá z Koválova: Každú výšivku som urobila trikrát…

Cecília Svatá z Koválova: Každú výšivku som urobila trikrát…

Najstaršia obyvateľka Koválova Cecília Svatá čaruje s ihlou. Hoci len pred pár týždňami oslávila 91. narodeniny, stále jej zdravie slúži natoľko, aby sa mohla venovať svojej najväčšej záľube – vyšívaniu. Rodná obec sa rozhodla vzdať poctu šikovnosti svojej občianky a pod hlavičkou Jednoty dôchodcov Slovenska zorganizovala výstavu jej najkrajších výšiviek.

Iniciátorkou myšlienky bola predsedníčka MO JDS v Koválove Vlasta Gegušová. Ako na vernisáži v sobotu 21. októbra uviedla, výstava je ukážkou symbiózy ihly, plátenka, bavlniek a tvorcu. Práve tvorca – jeho kreativita a zručnosť – rozhoduje o tom, ako bude výsledné dielo vyzerať. A výsledky tvorivosti Cecílie Svatej si zaslúžia skutočný obdiv. Vyšívať sa naučila už ako dieťa. „V škole sme mali ručné práce, tam som si k tomu vytvorila vzťah,“ prezradila ochotne. S výšivkami sa však stretávala aj vo svojej rodine, kde sa zdobili konopné plachty aj pudrušky – obrusy. Práve s obrusmi pani Cecília začínala, neskôr si však trúfla aj na vyšívanie obrazov a dnes jej výšivky zdobia tiež oltáre v miestnom Kostole sv. Ondreja. Popri vyšívaní sa pani Cilka venovala aj ďalším ručným prácam – šila, háčkovala, štrikovala, a zaodievala tak celú svoju rodinu. Vyšívanými dečkami či obrusmi robila radosť blízkym na narodeniny aj Vianoce. „Každý obrus som vždy vyšila trikrát – jeden zostal mne, a dva som podarovala dcéram,“ priznáva s úsmevom. Kým pracovala na družstve a starala sa o vlastné gazdovstvo a záhradu, veľa času na vyšívanie nemala, sadala k nemu prakticky len počas zimných večerov. Po odchode do dôchodku sa však ku svojej veľkej láske opäť vrátila. A zostáva jej verná aj napriek vysokému veku.

Dostať poklady na svetlo

Počas desiatok rokov pani Cilka vytvorila množstvo jedinečných výšiviek. Keď ju členky JDS navštívili, zistili, že svoje poklady má poschovávané v skriniach a škatuliach. „Povedali sme si, že by bola veľká škoda, keby ich nemohli vidieť a obdivovať aj iní. Tak sa zrodil nápad zorganizovať výstavu,“ prezradila predsedníčka MO JDS Vlasta Gegušová. Na vernisáži nechýbalo vedenie obce Koválov, rodinní príslušníci pani Cilky, zástupcovia okresnej organizácie JDS v Senici ani priateľky oslávenkyne, ktoré tiež rady vyšívajú. V príhovoroch okrem iného zaznelo, že v minulosti na Slovensku zdobili výšivky každú domácnosť a v 15. storočí dokonca vznikali výšivkárske cechy. Postupom času sa objavovali mnohé vzory aj techniky vyšívania, pričom na západnom Slovensku sa ujala najmä výšivka podľa predkresleného vzoru. Takáto výšivka sa považuje za náročnú, pretože vyžaduje veľkú presnosť, zručnosť i kresliarsky talent. A práve takéto výšivky tvoria väčšinu prác Cecílie Svatej. Že sú skutočne krásne, technicky vycibrené a lahodiace oku, potvrdila aj koválovská výstava. Hoci dnes už výšivky nie sú módnym hitom, určite patria medzi poklady ľudovej tvorivosti. A pre blízkych Cecílie Svatej raz budú aj peknou spomienkou na mamičkine či babičkine šikovné prsty a jej cit pre krásu.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top