Connect with us

V Malackách chcú obnoviť Jursov rybník

Spravodajstvo

V Malackách chcú obnoviť Jursov rybník

V Malackách chcú obnoviť Jursov rybník

MALACKY (rz) – Historický Jursov rybník sa možno dočká obnovy. Pokúsiť sa o to chce primátor Malaciek Juraj Říha a pripravený už má dokonca aj konkrétny návrh.  

Jursov rybník s riečkou Malinou pri Zámockom parku vnímajú mnohí pamätníci ako čarovnú lokalitu, ktorej nechýbalo genius loci. „Žiaľ, duch minulosti poznačil aj toto miesto. Malina je niekoľko desaťročí umelo vložená do rúry pod zemou a Jursov rybník vyschnutý. Obe ustúpili cestnému nadjazdu, ktorý ma byť symbolom rozvoja dopravnej tepny vedúcej centrom Malaciek,“ konštatuje malacký primátor. Zároveň si uvedomuje, že nestačí problém len pomenovať, ale treba aj načrtnúť možnosti jeho riešenia. „Spolu s Luciou Vidanovou kandidujeme do krajského parlamentu a ako poslanci VÚC chceme presadiť stavebnú úpravu nadjazdu, ktorá umožní otvoriť krásny vstup k Čiernej bráne do Zámockého parku. Tým sa ponúkne priestor na ďalšiu revitalizáciu celej zóny,“ informoval J. Říha.

Obnovením malej časti Maliny s rybníkom by podľa neho celá lokalita dostala nový charakter: „Návrh na stavebnú úpravu v mieste súčasného horného križovania troch ramien nadjazdu je už spracovaný. Dopravní urbanisti pripravili kruhový objazd, ktorý má v dvoch smeroch dvojité ramená. Dosiahneme tým nielen logickú zmenu dopravy v smere na hasičov od Tesca cez spodné plne funkčné rameno, ale zároveň zrýchlime prejazd týmto v súčasnosti problémovým miestom. Stykové križovania sa vďaka tejto úprave zrušia a spomínané rameno, ktoré pretína vstup do Zámockého parku, sa stane nadbytočným.“ Podľa J. Říhu bude v prípade odklonu tranzitu z nadjazdu na diaľnicu dokonca možné pristúpiť k úplnému odstráneniu ramena. „Odhalíme tak Čiernu bránu Zámockého parku, prevzdušníme ulicu lemovanú Plzeňskou reštauráciou a obnovíme chodníky s Jursovým rybníkom,“ dodáva. Rybník pri Zámockom parku vybudoval v 30-tych rokoch minulého storočia rodák z Malaciek Jozef Jursa, ktorý pôsobil ako staviteľ v Prahe a po návrate z Protektorátu kúpil stavebný pozemok od františkánov. Na brehu vybudoval menší rodinný dom a bývalé jazierko postupne pretvoril na rybník, v ktorom dokonca choval kapry.

 

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top