Connect with us

Seničanka Lujza Marečková: študentka fotografie v historickom mestečku Canterbury

Záhoráci vo svete

Seničanka Lujza Marečková: študentka fotografie v historickom mestečku Canterbury

Seničanka Lujza Marečková: študentka fotografie v historickom mestečku Canterbury

Aby človek videl to, čo iní nevidia, stačí len spomaliť a neponáhľať sa. Takáto je rada mladej talentovanej fotografky Lujzy Marečkovej zo Senice, ktorá svoju vášeň pre zachytávanie okamihov uprednostnila pred strohým svetom čísiel. V súčasnosti má za sebou bakalárske štúdium fotografie na anglickej univerzite Canterbury Christ Church University a hľadá si prácu. Určite by sa nehnevala, ak by súvisela práve s fotografovaním.

Cesta k štúdiu fotografie nebola u 23-ročnej Lujzy priamočiara. „Prvý ročník som študovala Krajinné vodné hospodárstvo na Vysokej škole banskej v Ostrave. Bolo to veľmi zaujímavé, naučila som sa tu veľa praktických vecí, najmä zo stavebníctva. Či ma to napĺňalo, to je ťažká otázka, nie úplne všetko, ale myslím, že každá skúsenosť je dobrá a študentské prostredie aj areál univerzity sa mi veľmi páčili,“ hovorí Lujza. V ostravskej škole bolo veľmi veľa matematiky a tú sympatická Seničanka nemá veľ rada, tak sa rozhodla prihlásiť na smer, ktorý sa jej zdal zaujímavejší a prijateľnejší. „Fotografiu som mala rada, rada sa pozerám okolo seba, takže pomocou nej môžem zachytiť obraz tak, ako ho vidím ja. Maľovať veľi neviem, takže výtvarný smer som neskúšala.“ A prečo zvolila práve Anglicko? „Hlásila som sa ten istý rok na štúdium fotografie na VŠMU do Bratislavy, kde ma nevzali, na univerzitu v Canterbury ma však prijali. Iný jazyk na takej úrovni, aby som mohla v ňom študovať, som nevedela, tak som sa prihlásila len tam,“ vysvetľuje Lujza.

Dôraz na praktickú tvorbu

Systém štúdia je v Anglicku iný, čo je zrejmé už v základných a stredných školách. Inak tomu potom nie je ani na univerzitách. „Pracuje sa hlavne formou projektov, kde študenti prezentujú každú svoju zadanú alebo vybranú tému. Do školy chodia aj rôzni ľudia z odboru a rozprávajú o svojej práci. Dôraz sa kladie často krát na proces, ako postupujete, nehodnotia sa teda len výsledné fotografie. Musela som napríklad písať aj zámer a úvod, čo vlastne chcem, a potom zaznamenávať všetko, čo k danej téme robím. Tieto zošity „research Journal“ mali vo výslednej známke takú istú váhu, ako hotové fotografie,“ prezrádza Lujza. Dodáva, že v Prahe na FAMU, kde bola na ročnom štúdiu prostredníctvom výmenného pobytu Erazmus, študenti nemuseli písať podobné denníky, ale odovzdávali len fotografie:  „Počas semestra mali konzultácie, individuálne alebo skupinové, ktoré pomáhajú študentom zlepšovať sa a napraviť, čo treba. Možno najväčším špecifikom bolo, že sme nemali skúšky a testy, ale naša práca spočívala najmä v praktickej tvorbe,“ zdôrazňuje Lujza.

Krása severu aj čaro histórie

Pobyt v Anglicku Lujze umožnil spoznať aj krajinu a tamojších ľudí. Priznáva, že čas na cestovanie síce mala, pretože vyučovanie bolo len dva či tri dni v týždni, no život tam bol nákladný, keď človek musel platiť stravu a ubytovanie. „Najviac sa mi páčilo v oblasti viac na sever, pri meste Sheffield, v Peak Distict National Park, kde som bola na brigáde cez leto. Je to kopcovitejšia oblasť, kde je veľa fariem a málo ľudí,“ približuje Lujza. Národný park bol založený v roku 1951, má rozlohu 1438 kilometrov štvorcových a keďže je dostupný zo všetkých okolitých miest a obcí, a množstvo osád sa dokonca nachádza v jeho samotnom vnútri, je tento park považovaný za najnavštevovanejší vo Veľkej Británii a druhý najnavštevovanejší na svete. Lujze sa páčilo aj mesto Canterbury, kde študovala. „Je to krásne historické mestečko s osobitou atmosférou, plné turistov,“ prezrádza talentovaná Seničanka. „Postavené bolo na križovatke troch obchodných ciest ešte v stredoveku a známe je svojou historickou architektúrou. Leží asi 90 kilometrov od Londýna a k jeho najnavštevovanejším pamiatkam patrí katedrála so 66 metrov vysokou zvonicou.“ My už len dodávame, že katedrála je zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva Unesco a je dominantnou stavbou centra mesta. Ide o impozantný gotický chrám plný očarujúcich príbehov a detailov úchvatnej architektúry. Lujza však priamo v Cantenbury nebývala, jej dočasným domovom sa stalo blízke prímorské mestečko Ramsgate, kde sa dalo chodiť na pekné prechádzky po skalnatom pobreží. Hlavným ekonomickým príjmom mesta je rybolov a turistika, ktorá pozostáva hlavne z príjmov študentov, prichádzajúcich sem do letných jazykových škôl.

Inšpirácia všade okolo nás

Fotografia naďalej zostáva Lujzinou veľkou láskou. Už niekoľkokrát získala ocenenia aj od odborníkov. O námety núdzu nemá. „Inšpiráciu čerpám všade okolo seba – stačí spomaliť a neponáhľať sa, ako väčšina obyvateľov, a uvidíte veci, ktoré si bežne nevšimnete. Najradšej fotím prírodu a zvieratá, čo je ťažšie V škole sme sa však učili všetky žánre, od dokumentu cez reklamnú fotografiu až po reportáž,“ hovorí Lujza. Fotenie jej dáva možnosť trvale zachytiť jej vlastné videnie sveta, navyše s určitou atmosférou, ktorú v danom okamihu pocíti. Určite sa mu chce venovať aj v budúcnosti. „Mojou najbližšou ambíciou je nájsť si prácu, pretože ani to fotenie nie je zadarmo, a keď sa chcem zdokonaľovať v čomkoľvek, väčšinou treba do toho aj niečo investovať,“ dodáva Lujza.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top