Connect with us

Na Dni erteplí v Chropove

Kultúra

Na Dni erteplí v Chropove

Na Dni erteplí v Chropove

Krumple, grumbír, švábky, grule či kartofle. To všetko sú nárečové pomenovania typickej slovenskej plodiny, akou sú zemiaky. V Chropove im nepovedia inak, než erteple, a majú ich dokonca tak radi, že im zasvätili jeden celý deň. Tradičný Ďeň erteplí sa v sobotu 7. októbra v obci konal už po siedmy raz a opäť ho sprevádzal bohatý program. 

Miestne gazdinky sa aj tentoraz predviedli v tom najlepšom svetle a na koštovku pripravili zemiakové jedlá od výmyslu sveta. Možno ste ani netušili, že „erteple“ možno tepelne spracovať naozaj všetkými spôsobmi a vyčarovať sa z nich dajú nielen obľúbené erteplové šnicle, ale aj lokše, pagáče, mafiny, rezy, nákypy, plnené knedličky, šúľance, placky či nátierky. Kým sa ale návštevníci podujatia mohli do týchto lahôdok pustiť, čakalo na nich slávnostné uvedenie knihy o histórii obce. Kniha bola vydaná pri príležitosti 720. výročia 1.  písomnej zmienky o Chropove a autori v spolupráci so Záhorským múzeom v Skalici na nej pracovali približne 4 roky. Ako prezradil starosta obce Ján Bartal, bola to mravčia práca, ktorá pozostávala z vyhľadávania v archívoch, výsledkom je však reprezentatívna publikácia plná fotografií, zachytávajúcich život obce.

„Hlavnú zásluhu na tom, že kniha uzrela svetlo sveta, má môj zástupca a bývalý starosta Anton Ivánek, pre ktorého bola táto publikácia srdcovou záležitosťou,“ prezradil J. Bartal. Po uvedení knihy do života nasledovala ochutnávka erteplových jedál a po nej kultúrny program, v ktorom sa predstavili heligonkári zo Senice a spevácke súbory z Radošoviec a Tvrdoníc. O dobrú náladu sa postaral aj ľudový rozprával Viliam Meško. Koho zemiakové dobroty celkom nezasýtili, mohol si pochutnať na divinovom guláši od Poľovníckej spoločnosti Daniel Raková a nazbierané kalórie potom vytancovať na zábave so skupinou Grimmovcov. Návštevníkov potešila aj tombola, ktorá je chýrna svojou bohatosťou a pestrosťou.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top