Connect with us

Koncert FS Skaličan v oblakoch ohlásil kapitán

Kultúra

Koncert FS Skaličan v oblakoch ohlásil kapitán

Koncert FS Skaličan v oblakoch ohlásil kapitán

Folklórny súbor Skaličan opäť úspešne reprezentoval nielen Skalicu, ale celé Slovensko – v polovici septembra prezentoval naše piesne a tance na 12. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu na Cypre. Okrem oficiálneho programu a plánovaných vystúpení sa mu pošťastilo zahrať si aj v lietadle, a po nevšednom koncerte v oblakoch zožal obrovský úspech. 

Poďme však od začiatku. Festival sa konal od 15. do 19. septembra v meste Larnaca, členovia FS Skaličan sa však rozhodli, že si pobyt predĺžia a do Larnacy pricestovali už o dva dni skôr. „Na festival sa nám podarilo dostať prostredníctvom umeleckej agentúry Canzona, s ktorou spolupracujeme už dlhšiu dobu. Okrem nás sa na podujatí predstavilo ďalších 11 súborov, zastúpenie mali napríklad Izrael, Lotyšsko, Litva, Arménsko, Egypt, Grécko, Taliansko či dva miestne súbor,“ prezradili skalickí folkloristi.

V rámci programu absolvoval FS Skaličan každý večer desaťminútové vystúpenie v približne dvojhodinovom programe, v ktorom sa vždy predstavili všetky zúčastnené súbory. Pred programom nechýbal tradičný sprievod mestom. „Každý večer sme sa museli predstaviť s iným programom a v iných krojoch, keďže vystúpenia sa konali počas celého festivalu na tom istom pódiu. Okrem toho sa nám podarilo mimo festivalu zariadiť aj vystúpenie pre slovenských vojakov pôsobiacich na mierovej misii OSN v Nikózii. Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok,“ priznávajú členovia folklórneho súboru.

Za roky svojho pôsobenia na folklórnej scéne a cestovania po svete sa už Skaličania stačili presvedčiť, že z tej najnepodstatnejšej veci sa nakoniec urobí najväčšia udalosť. A tak to bolo aj v prípade koncertu v oblakoch. „Išlo o úplne bežné spríjemnenie si letu – nám, a veríme, že aj ostatným cestujúcim. Najprv však musel s koncertom súhlasiť kapitán, ktorý aj ohlásil, čo sa chystá. Potom to už išlo ľahko. Muzikanti naladili nástroje, chvíľu zahrali do spevu, a let bol rýchlejšie za nami,“ smejú sa skalickí folkloristi.

Z Cypru si domov všetci doniesli nezabudnuteľné dojmy. „More a kúpanie bolo skvelé, hlavne to na šírom mori, kedy sme si mohli zaskákať z kotviacej lode ďaleko v mori. Festival nás trocha prekvapil, pretože v propozíciách bolo uvedené, že jednotlivé folklórne súbory majú mať živú hudbu. Ale z dvanástich kolektívov sme to dodržali len tri. Navyše, takmer polovica folklórnych súborov bola skôr zo žánru tanečnej šou s modernou hudbou inšpirovanou folklórom. U nás k folklóru pristupujeme trocha citlivejšie. Ale zasa sme videli aj iné prístupy a spracovania a sme bohatší o poznatky a zážitky,“ dodávajú členovia FS Skaličan.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top