Connect with us

Nebojme sa pastovaného medu…

Téma

Nebojme sa pastovaného medu…

Nebojme sa pastovaného medu…

Máte už zásoby medu na nadchádzajúcu jeseň a zimu? Podľa skúseného včelára Petra Suchovského zo Senice bola tohtoročná sezóna veľmi zlá, čo sa odzrkadlí aj na ponuke tohto tekutého zlata.

„Podmienky boli priaznivé len do konca mája, kedy je znáška jarných kvetových medov. Potom prišli mrazy a na mnohých miestach pomrzol agát, takže znáška z agátu bola len v niekoľkých lokalitách. Po agáte už prakticky žiadna znáška nebola a napr. medovicové medy netočil v podstate nikto,“ hovorí P. Suchovský.

V jarnom kvetovom mede, ktorý sa včelárom na Záhorí podarilo vytočiť, sú podľa jeho slov zastúpené všetky ovocné stromy, kvety i repka olejná. Ide o kvalitný med, ktorý poslúži ako sladidlo aj liek na rôzne neduhy. Problémom je, že včelári si zvykli med pastovať, no spotrebitelia o tom vedia len málo a takémuto medu nedôverujú. „Väčšina kvetových medov po vytočení rýchlo kryštalizuje, osobitne repkový, v ktorom je vysoký obsah glukózy. Kryštalizácia medu je pre zákazníkov neatraktívna, preto ich včelári pred predajom zvykli stekuťovať, čo sa nezaobišlo bez čiastočnej straty kvality. Východiskom sa stala jednoduchá fyzikálna úprava medov – tzv. pastovanie, čo je riadená kryštalizácia, po ktorej zostane med krémový, s jemnou roztierateľnou konzistenciou,“ vysvetľuje P. Suchovský.

Pastovaného medu by sme sa teda rozhodne nemali báť, práve naopak. Krémový pastový med si zachováva svoju konzistenciu počas niekoľkomesačného skladovania, je kedykoľvek použiteľný ako praktická nátierka, nerozteká sa a nekvapká. „. Kvetové medy, ktoré nie sú pastované, ľudia zvyknú rozpúšťať v mikrovlnnej rúre, neuvedomujú si však, že takto zlikvidujú všetky dôležité  látky a zostane im len bezcenné sladidlo. Naopak, pastovanie je veľmi šetrný proces, pri ktorom v mede nedochádza k žiadnej degradácii kvality, ani chuťových vlastností,“ pripomína J. Suchovský.

Čo robiť, ak máme nepastovaný med a ten nám skryštalizoval? Jediným riešením je veľmi pomaly ho rozpúšťať v teplej vode do maximálne 50 ⁰C. Treba však rátať s tým, že viacnásobným zohrievaním sa med znehodnocuje a prichádza najmä o cenné bielkoviny.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top