Connect with us

Z bocianích hniezd na Záhorí vyletelo 63 mláďat

Téma

Z bocianích hniezd na Záhorí vyletelo 63 mláďat

Z bocianích hniezd na Záhorí vyletelo 63 mláďat

Bociany už v najbližších dňoch začnú opúšťať svoje hniezda a vydajú sa na ďalekú cestu do afrických zimovísk. Podľa ochranára prírody Sláva Vongreja, ktorý sa dlhoročne venuje monitorovaniu bocianov na Záhorí, bola tohtoročná hniezdna sezóna v regióne priemerná. „Viacero hniezd, ktoré bociany obsadili na jar, zostalo bez mladých,“ vysvetľuje.

Vlaňajšia sezóna 2016 bola z hľadiska hniezdenia bocianov zvlášť úspešná. „33 hniezdiacich párov a 86 vyvedených mláďat sme na Záhorí za posledných 15 rokov nezaznamenali,“ potvrdzuje S. Vongrej. Aj preto sa ornitológovia na túto sezónu tešili a s napätím očakávali, či a zopakuje podobný úspech. „V sezóne 2017 sme síce zaevidovali 34 hniezdiacich párov, čo je približne rovnako ako vlani, no počet vyletených mláďat bol podstatne nižší, len 63. V prírode je to však normálne, že hniezdna úspešnosť vtákov nebýva rovnaká a výkyvy na jednu či druhú stranu sú bežné,“ vysvetľuje S Vongrej. Prečo viacero na jar obsadených hniezd zostalo bez mláďat? Príčin môže byť veľa a vo väčšine prípadov odpoveď nepoznáme: „Môžu to byť klimatické faktory, ale aj iné príčiny, napr. neplodné vajcia v znáške. Aj na základe týchto výsledkov sa dá tohtoročná hniezdna sezóna zaradiť medzi priemer,“ uvádza S. Vongrej.

Život bocianov aj cez online kameru

Ľudia vo všeobecnosti vnímajú bocianov pozitívne a mnohí sú nadšení, že tento majestátny vták v ich obci aj hniezdi. „Nové hniezda si v tejto sezóne bociany postavili v obciach Jakubov, Vrádište a Sobotište. Zhodou okolností vo všetkých troch to bolo po dlhých rokoch bez ich prítomnosti. V Jakubove pri fotografovaní hniezda s mladými pristúpil ku mne starší pán a doslova s nadšením mi rozprával, že aj u nich tento rok majú po dlhšom čase hniezdiacich bocianov. Veľmi sa tešil z dvoch mláďat v hniezde. V Sobotišti bociany zahniezdili na komíne v areáli poľnohospodárskeho družstva, a aj tam vyviedli dve mláďatá,“ prezradil S. Vongrej.

Podobne nadšení boli aj mnohí ľudia vo Vrádišti. Hniezdiace bociany dokonca pri návšteve obce mimoriadne očarili rodáčku, ktorá už 38 rokov žije v USA. Nadšenie obyvateľov však netrvalo dlho a jeden z bocianieho páru náhle zmizol. Je pravdepodobné, že mu v tom niekto ,pomohol. „Na to, že aj na Záhorí existujú bezohľadní ľudia, poukazuje aj prípad z Radošoviec z roku 2013,“ pripomína S. Vongrej. „Hniezdo sa nachádza v areáli PD. Pracovníčky družstva si všimli, že na hniezdo ku dvom mladým sa už pár dní nevracia žiaden z rodičov. Zavolali ochranárov i hasičov s rebríkom. Pohľad do hniezda bol smutný, mláďatám už nebolo pomoci.“ ´

Podľa S. Vongreja je takmer nulová pravdepodobnosť, že by obaja rodičia odrazu zahynuli prirodzeným spôsobom. „Skôr im v tom nejakí vagabundi „pomohli“,“ zdôrazňuje. Potešiteľnou správou naopak je, že radošovské hniezdo na družstve je znova obsadené a tento rok aj s úspešným hniezdením.

Nazrieť do života bocianov pomáha na Záhorí on-line kamera, ktorá bola v roku 2015 nainštalovaná v hniezde pri hasičskej zbrojnici vo Vysokej pri Morave. „Kamera sníma dianie na hniezde počas celej sezóny. Vďaka nej mohli ľudia vidieť, že sa tento rok vyliahlo päť mláďat. Žiaľ, dve boli degenerované a neprežili, úspešne vyleteli len tri. Aj tieto skutočnosti sa pričinili o to, že sezóna 2017 nebola taká úspešná ako tá minulá,“ dodáva Slávo Vongrej.

 Foto: S. Vongrej, Slavomír Bučák

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top