Connect with us

Kaštieľ ožil históriou a remeslami

Spravodajstvo

Kaštieľ ožil históriou a remeslami

Kaštieľ ožil históriou a remeslami

Nádvorie roky chátrajúceho kaštieľa v Jablonici sa v piatok 1. septembra zaplnilo stovkami ľudí.  Prišli si sem prišli vychutnať šermiarske a žonglérske vystúpenia, stredoveký jarmok, bábkové divadlo aj historické remeslá. Veľkým lákadlom bolo  mimoriadne sprístupnenie niektorých častí kaštieľa pre verejnosť.

Prvý ročník podujatia Návrat histórie a remesiel pripravili občianske združenie Útulný domov a agentúra Hector. Návštevníci sa mohli zoznámiť s bohatou minulosťou kaštieľa, ktorú im priblížil historik, k dispozícii boli aj dobové fotografie.  Výťažok z festivalu bude použitý na záchranu kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.

Jablonický kaštieľ bol postavený v 17. storočí. „Najdlhšie, až do začiatku 20. storočia, ho vlastnil šľachtický rod Apponyiovcov. V roku 1928 kaštieľ odkúpil Cyril Zbořil z Přerova, ktorý sa však o objekt nestaral. Jeho záujmom boli rozsiahle lesy, ktoré využíval na ťažbu dreva. Pri kúpe tohto majetku sa zadlžil a keďže úver nesplácal, olomoucká banka mu ho vzala a kaštieľ predala Hospodárskemu družstvu v Senici na skladovanie obilia,“ prezradil Róbert Gálik z o. z. Útulný domov. Kaštieľ slúžil nielen ako sýpka, ale neskôr aj ako základná škola či zberné suroviny. V posledných rokoch objekt chátral a stal sa ľahkým cieľom pre zlodejov a dobrodruhov.

Zachrániť kaštieľ sa podujali dobrovoľníci z o. z. Útulný domov, ktorí v tomto roku zorganizovali už deväť brigád. Cieľom je zabezpečiť, aby sa stav pamiatky ďalej nezhoršoval. Víziou vlastníka kaštieľa do budúcnosti je jeho premena na hotelové zariadenie vyššieho štandardu. K spopularizovaniu kaštieľa a prebudenie záujmu verejnosti o jeho ďalší osud môže pomôcť aj festival, ktorý návštevníkov preniesol do čias dávno minulých a umožnil im prežiť pekné  chvíle v jedinečných historických priestoroch.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top