Connect with us

Záhadné zmiznutie bociana z Vrádišťa

Spravodajstvo

Záhadné zmiznutie bociana z Vrádišťa

Záhadné zmiznutie bociana z Vrádišťa

Len tri opustené vajíčka zostali v hniezde po bocianoch, ktoré sa  tento rok rozhodli usadiť vo Vrádišti. Bocianí pár sa chystal na príchod potomstva, no samička zo dňa na deň bez stopy zmizla…

Príchod bocianov do obce väčšinu ľudí  potešil. Podľa pamätníkov to bola výnimočná udalosť, pretože bociany vo Vrádišti nehniezdili niekoľko desaťročí. Párik si vybudoval hniezdo na stĺpe elektrického vedenia pri cintoríne a obyvatelia s napätím sledovali, či sa mu podarí vyviesť mladé. Všetko vyzeralo nádejne, kým samička jedného dňa záhadne nezmizla.  „Samček svoju partnerku hľadal a na hniezde čakal ešte viac ako dva dni, než ho opustil,“ prezradila jedna z Vrádišťaniek. V obci sa okamžite začali šíriť zvesti, že samičku má na svedomí niekto z poľovníkov. Dôkazy o úmyselnej likvidácii vtáka však chýbajú.

„Celý prípad som konzultoval so Štátnou ochranou prírody a bol som aj na polícii podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Informovali ma však, že vyšetrovanie bez jediného dôkazu by neviedlo k žiadnemu výsledku. Polícia zaznamenáva množstvo úhynov vzácnych dravcov, ktoré sa tu vyskytujú v podstatne menšom množstve, ako bocian biely, a aj v prípade úmyselného zabitia sa páchateľ hľadá len veľmi ťažko,“ uviedol starosta Vrádišťa Milan Kováč.

Prípadom zmiznutej bocianej samičky sa zaoberal aj Rudolf Jureček zo Správy CHKO Záhorie. „Keď sa bocian už niekoľko dní neukázal, v spolupráci s obcou sa nám z veže kaplnky podarilo nazrieť do hniezda. Nachádzali sa tam tri opustené vajíčka. Keďže už boli zachladnuté,  nemalo zmysel ich brať. Podľa informácií od občanov bol druhý bocian zastrelený poľovníkom. Ťažko sa to preveruje a nepredpokladám, že by sa niekto priznal. Pomohli by rôzne informácie, napr. keby niekto vedel, kde  mŕtvy bocian je. Svoje poznatky možno nahlásiť aj anonymne,“ uviedol pre Záhorák.

Podľa R. Jurečka je smutné, ak sa ešte aj dnes niekto podujme zlikvidovať taký  ikonický druh, akým je bocian. Ide totiž o chráneného živočícha, ktorého spoločenská hodnota je stanovená na 2300 €. Usmrtenie bociana bieleho je porušením zákona o ochrane prírody a krajiny a je stíhateľné odňatím slobody až na dva roky. Bez dôkazov  však ťažko niekoho súdiť a motív zmiznutia bociana tak zostáva neznámy. „Aj dnes sa často stretávam s názorom, že bocian je vlastne škodca a loví mláďatá zveri, hlavne malé zajačiky. Je pravda, že sa v jeho potrave dajú nájsť rôzne živočíchy, otázne však je, koľko ich skutočne uloví a koľko nájde zabitých po kosení lúk,“ hovorí R. Jureček.

Hoci boli zdokumentované aj prípady, kedy bocian ulovil mláďa, stáva sa to len výnimočne. „Rozhodne nemožno tvrdiť, že by bociany, rovnako ako aj dravé vtáky, boli zodpovedné za úbytok malej zveri,“ zdôrazňuje  R. Jureček.

Viac v téme Spravodajstvo

To Top