Connect with us

Jabloničania sťahovali historické delo

Spravodajstvo

Jabloničania sťahovali historické delo

Jabloničania sťahovali historické delo

JABLONICA (mk) – Z jablonického parčíka v uplynulých dňoch zmizlo historické delo, ktoré bolo súčasťou pamätníka obetiam druhej svetovej vojny. Dôvodom prevozu je jeho rekonštrukcia.

Delo bolo umiestnené na podstavci v malom parku na začiatku ulíc Bernolákova a Zápotočie a v 70-tych rokoch minulého storočia ho na účel zhotovenia pamätníka vojnovým obetiam  darovalo obci VTSÚ Záhorie. „Po nežnej revolúcii postupne záujem o tento pamätník ochaboval, delo začalo chátrať a slúžilo len ako atrakcia pre deti a mládež. Preto sme sa rozhodli túto pamiatku zachrániť, aby kanón slúžil nielen ako pamätník obetiam druhej svetovej vojny, ale aj ako odkaz a pamiatka pre ďalšie generácie,“ prezradil starosta Jablonice Silvester Nestarec. O pomoc obec požiadala Jabloničana Dana Šimeka, ktorý je členom Klubu vojenskej histórie Svoboda. Ten sa spoločne s nadšencami vojenskej histórie z okolia Senice podujal delo zachrániť. „Verím, že sa podarí prinavrátiť tomuto delu jeho pôvodný dizajn. Rekonštruovať ho budú v Novom Meste nad Váhom a práce by mali byť ukončené koncom leta alebo začiatkom  jesene. Obec na tento účel vyčlenila 3000 eur,“ informoval starosta. Po rekonštrukcii bude delo osadené na nový podstavec a bude opäť súčasťou parčíka, z ktorého chce vďaka revitalizácii obec urobiť nielen pietne, ale aj oddychové miesto.

 

Foto: Protilietadlový kanón 44S putoval na rekonštrukciu. Takéto delo možno vidieť napríklad v Múzeu SNP v Banskej Bystrici a vo Vojenskom múzeu vo Svidníku. Jeho hmotnosť je 5 ton a dĺžka 6 metrov.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top