Connect with us

V Závode treba opäť šetriť pitnou vodou

Spravodajstvo

V Závode treba opäť šetriť pitnou vodou

V Závode treba opäť šetriť pitnou vodou

ZÁVOD (rz) – Aj tento rok má pitná voda v obci Závod cenu zlata. Teplé počasie radikálne zvyšuje jej spotrebu a samospráva preto musela vyhlásiť zákaz polievania záhrad a obmedzenie napúšťania bazénov.   

Leto je v Závode z hľadiska zásobovania pitnou vodou z obecného vodovodu najkritickejším obdobím roka. Keďže mnohí občania sú nedisciplinovaní a vodu míňajú zbytočne a bezohľadne, hrozí pokles jej tlaku a výpadky v jej dodávke. Najväčšia spotreba v tropických dňoch je zaznamenávaná počas víkendov. Samospráva preto prostredníctvom svojej webovej stránky odporúča občanom, aby si použitie spotrebičov, ako sú práčky či umývačky riadu, naplánovali v rámci pracovného týždňa a predišli tak nepredvídaným škodám a poruchám na spotrebičoch. Ani počas pracovných dní ale nejde všetko celkom tak, ako má. „Na základe pravidelného monitoringu sme zistili, že k veľkej spotrebe vody dochádza už aj počas pracovných dní v čase od 18. do 22. hodiny, čo je čas, kedy odberatelia polievajú záhrady a trávniky. Znamená to, že niektorí občania nerešpektujú zákaz polievania vodou z obecného vodovodu, ktorý sme vydali,“ upozorňuje samospráva.

Bazény len v noci

Vodu obyvatelia obce nepotrebujú len na pitné a hygienické účely, ale aj na napúšťanie bazénov. Samospráva ponúkla, že bude túto aktivitu koordinovať, no na výzvu zareagovalo len minimum občanov. „Opäť upozorňujeme všetkých, ktorí si chcú napustiť bazén, aby sa nahlásili na obecnom úrade, a neohrozovali dodávky vody do domácností. Čas určený pre napúšťanie bazénov je len počas týždňa v pondelok až štvrtok v nočných hodinách od 21.30 do 7. hodiny,“ informuje obecný úrad. V Závode v posledných rokoch spotreba pitnej vody výrazne narastá, čo potvrdzujú aj číselné údaje. Zatiaľ čo v roku 2011 predstavovala 52400 metrov kubických, v roku 2015 to už bolo 88036 m3. Sila vodného zdroja je nedostatočná, riešením by preto mala byť nová studňa, ktorú obec začala budovať vlani a ktorá bude pomáhať vykryť vysokú spotrebu vody v čase sucha. Kým bude studňa uvedená do prevádzky, obec občanov žiada o maximálnu zodpovednosť a spoluprácu.

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top