Connect with us

Na repku sa sťažujú alergici aj ochrancovia prírody

Spravodajstvo

Na repku sa sťažujú alergici aj ochrancovia prírody

Na repku sa sťažujú alergici aj ochrancovia prírody

Polia na Záhorí v týchto dňoch zožltli a mnohí ľudia sa sťažujú, že im repka olejná spôsobuje zdravotné problémy. Alergici ju považujú za rastlinu, ktorá zhoršuje ich ťažkosti, avšak na intenzívnu vôňu sa sťažujú aj tí, ktorí medzi alergikov nepatria.

V záhorskom regióne majú ľudia pocit, že repka olejná vytlačila z polí iné plodiny. Práve v súčasnosti dáva o sebe vedieť nielen svojou jasnou žltou farbou, ale aj typickou vôňou. Podľa predsedníčky Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Senici Kataríny Krčovej sa však plochy osiate repkou nezvyšujú: „Ak porovnáme osiatu plochu repky v našom regióne od obdobia 2009 do roku 2016, je v podstate na tej istej úrovni. Nemožno teda povedať, že by na Záhorí jej výmera výrazne narastala. Pšenica ozimná stále zostáva najviac osiatou plodinou v regióne aj v rámci Slovenska.“ K. Krčová však pripúšťa, že repka je pre podniky poľnohospodársky zaujímavá plodina: „Zbiera a teda aj speňažuje sa ako prvá, a je to výborná predplodina pre pestovanie pšenice a ostatných obilnín. Z repky sa vyrába nielen repkový olej, ale aj mero nafta, ktorá sa primiešava do pohonných hmôt,“ vysvetľuje  riaditeľka RPPK. Hoci pestovanie repky (napr. na výrobu biopalív) je pre podniky finančne zaujímavé, ochrancovia prírody hovoria, že to ide na úkor životného prostredia. Problémom je, že túto plodinu treba intenzívne chemicky ošetrovať, čím trpí celý okolitý ekosystém. Vidia aj ďalšie riziká: „Naša krajina v okolí je vo vážnom ohrození a môže za to poľnohospodárstvo. Plodiny ako repka, kukurica a slnečnica, ktoré sú vysadené na väčšine pôdy, krajinu zabíjajú, pretože na týchto poliach nežije takmer nič. Nemá šancu hmyz, ktorý je potravou bažantov, jarabíc a ďalších vtákov, nemajú šancu zajace či srnky, ktoré potrebujú trávu a rastliny. A to, že si nevieme dopestovať vlastné potraviny, je ďalšia vec. Príčinu vidím v tom, že majitelia a nájomcovia pôdy ju berú ako výrobný prostriedok, a nie to, čo nás živí a čo je našou podstatou. Zabíjajú krajinu a našu potravinovú sebestačnosť,“ hovorí Ľubica Krištofová zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny. Z polí osiatych repkou nemajú radosť ani alergici. Peľ im totiž môže spôsobovať zhoršenie zdravotných problémov. Paradoxne však, nesťažujú sa len oni. „Výrazné problémy hlásia nielen alergici, ale aj ľudia, ktorí medzi alergikov nepatria. Okrem peľu totiž dráždivo môže pôsobiť aj samotná vôňa repky. S nárastom osiatych plôch narastá aj počet ľudí so zdravotnými ťažkosťami, a je to problém nielen v regióne, ale na celom Slovensku,“ potvrdila alergologička Elena Pobudová z ambulancie v Holíči.

Foto Ľ. Krištofová

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top