Sumček africký z farmy Diamond Fish
Autor
SENICA (rz) – Na Továrenskej ulici, v areáli bývalého Slovenského hodvábu, otvorila firma Diamond Fish koncom minulého roka farmu na chov, spracovanie a predaj rýb. Momentálne sa vo firme venujú chovu sumčeka afrického.
„Farma Diamond Fish v Senici je o vášni k rybám a hlbokom rešpekte k prírode. Našou hlavnou misiou je naučiť Slovensko a Česko konzumovať kvalitné ryby. Na našej farme ich chováme tak, aby boli zdravé, chutné a zároveň tak, aby bol celý proces ekonomicky a environmentálne udržateľný,“ vysvetlil počas našej návštevy farmy jej riaditeľ Ján Doule.
Senická farma je vo viacerých ohľadoch jedinečná. Chov rýb na takejto úrovni si vyžaduje odborné znalosti a dokonalú technológiu. V záujme udržania kvalitného chovu a zdravotného stavu rýb je nevyhnutné dodržiavať vysoké hygienické štandardy. „Vďaka modernej technológii chováme ryby v prostredí, ktoré napodobňuje prírodné podmienky. Voda, v ktorej sumček rastie, je čistá, bez chémie, pesticídov a ťažkých kovov. Pri chove nepoužívame žiadne liečivá ani antibiotiká,“ zdôraznil riaditeľ farmy.
200 000 rýb
Ryby zo senickej farmy putujú v súčasnosti prostredníctvom veľkoodberateľov na slovenský a český trh, ale pripravujú sa aj zahraničné kontrakty. Priamo na farme si čerstvé ryby môžu kúpiť aj maloodberatelia. „Máme výdajné miesto, určené najmä zákazníkom zo Senice a okolia. Ryby z nášho chovu dostanú vždy čerstvé, chladené a pripravené priamo na konzumáciu – očistené, bez kostí a naporciované. A to všetko za veľmi priaznivú cenu,“ uviedla manažérka obchodu Martina Milová.
Na farme v Senici tak ryby nielen chovajú, ale aj pripravujú na spotrebu. „Aktuálne chystáme prevádzku na spracovanie rýb, ktorá je v procese certifikácie. Dovolím si tvrdiť, že naša farma Diamond Fish nie je len farmou, ale aj miestom, kde sa rodí budúcnosť rybieho chovu,“ verí riaditeľ prevádzky Ján Sekáč.
Ak vám sumček africký zo Senice zachutí, bude to mať pre vás viaceré zdravotné benefity. Jeho mäso poskytuje vysoký obsah bielkovín, Omega 3 mastných kyselín a posilňuje kardiovaskulárny systém. Ryby, ktoré si kúpite priamo na farme v Senici, sú zaručene bez obsahu GMO, ťažkých kovov a antibiotík. Tak, čo, ochutnáte senického sumčeka? Tu je náš tip:
Sumček africký na masle
Ingrediencie (2 porcie): 2 filety afrického sumčeka (cca 300–400 g), 50 g masla, 2 strúčiky cesnaku (nadrobno nasekané), 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, čajová lyžička byliniek (tymian, rozmarín alebo petržlen), olivový olej, plátky citrónu na ozdobu.
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C). Filety umyjeme, osušíme papierovou utierkou a z oboch strán osolíme a okorením. Na panvici na miernom ohni rozpustíme maslo, na ktorom krátko orestujeme cesnak (30–60 sekúnd, aby nezhnedol). Pridáme citrónovú šťavu a bylinky. Dobre premiešame a odstavíme zo sporáka.
Pekáč jemne potrieme olivovým olejom, vložíme doň filety a prelejeme ich pripravenou maslovou zálievkou. Pečieme v rúre 15–20 minút (podľa hrúbky filetov). Ryba by mala byť mäkká a mala by sa ľahko rozpadávať pod vidličkou. Podávame s plátkom citróna a s kašou, pečenými zemiakmi alebo dusenou zeleninou. Dobrú chuť!
Diamond Fish, SENICA, Továrenská 3117 20 g
Kontakt: obchod@diamondfish.eu
Tel.: 0905 980 562
