Connect with us

Holíč chce zrekonštruovať koniareň

Spravodajstvo

Holíč chce zrekonštruovať koniareň

Holíč chce zrekonštruovať koniareň

HOLÍČ (rz) – Vlani na jar mesto Holíč slávnostne odovzdalo do užívania zrekonštruovaný objekt bývalej tabačiarne v areáli Holíčskeho zámku. V obnove historického objektu chce samospráva pokračovať a predmetom rekonštrukcie by teraz mala byť koniareň.

Na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva holíčski poslanci schválili predloženie žiadosti o poskytnutie dotácie na projekt „Rekonštrukcia NKP – Holíčsky zámok – Koniareň“. Mesto tak reaguje na výzvu ministerstva kultúry, ktorej predmetom je modernizácia a komplexná rekonštrukcia Národných kultúrnych pamiatok vzhľadom k tomu, že areál Holíčskeho zámku je zaradený v zozname Národných kultúrnych pamiatok, vedenom Ministerstvom kultúry SK s prioritou ochrany a obnovy.  „Celková dotácia na projekt by mala byť 950 tisíc eur, spolufinancovanie projektu vo výške 5% predstavuje 50 tisíc eur,“ uviedol primátor Holíča Zdenko Čambal. Mesto chce v rámci rekonštrukcie koniarne zriadiť v objekte stálu expozíciu Mestského múzea a galérie v Holíči a zvýšiť tak atraktívnosť kultúrneho a prírodného dedičstva pre obyvateľov mesta aj pre návštevníkov Holíčskeho zámku. „Projekt by mal byť realizovaný v rámci Holíčsko – šaštínskeho panstva s dopadom na  Lednicko-valtický areál“ dodal primátor. V prípade, že bude samospráva s projektom rekonštrukcie koniarne úspešná, jej možnosti obnovy národných kultúrnych pamiatok sa vyčerpajú. „Po dlhej dobe je výzva, z ktorej môžeme projekt realizovať. V ďalšom období už tieto možnosti nebudú,“ pripomenul Z. Čambal. Poslancov informoval, že mesto má určité impulzy zo zahraničia – dvaja investori prejavili záujem o zámok ako o budúce hotelovo-kongresové centrum. „ Hľadáme spôsoby a možnosti ako nakonfigurovať správny model fungovania. V areáli máme vlastné objekty, kde udržateľnosť  projektov je päť rokov, a mohli by sme dosiahnuť ďalšiu symbiózu s prípadným novým vlastníkom,“ dodal holíčsky primátor.

Foto: Zrekonštruovanú tabačiareň mesto odovzdalo do užívania vlani. Teeraz sa chce sústrediť aj na rekonštrukciu koniarne.

Viac v téme Spravodajstvo

To Top