Connect with us

Seničan na protikorupčnom pochode

Téma

Seničan na protikorupčnom pochode

Seničan na protikorupčnom pochode

Približne päťtisíc ľudí sa v utorok 18. apríla zúčastnilo na proteste proti korupcii v Bratislave. Podujatie organizovali stredoškolskí študenti, ale zúčastnili sa na ňom ľudia všetkých vekových kategórií. Cestu do hlavného mesta meralo aj niekoľko Záhorákov, medzi ktorými nechýbal ani 26-ročný Seničan Michal.

Študent vysokej školy a živnostník v oblasti informačných technológií priznáva, že pôvodne kvôli svojej pohodlnosti na protikorupčný pochod ísť nechcel. „Nakoniec sme išli hlavne preto, lebo tento pochod organizovali študenti, a mali sme pocit, že ide o úprimnú akciu bez politického pozadia, ktorá chce vyjadriť nespokojnosť s tým, čo sa na Slovensku deje,“ prezradil. Podľa Michala nadávanie na sociálnych sieťach alebo v krčme ešte nikdy nikomu nepomohlo: „Takých debát som zažil veľa, chcel som sa preto priamo zúčastniť na tomto pochode, aby som videl a cítil atmosféru. Nespokojní sme dosť a možno som trocha dúfal, že sa niečo zmení.“ Michal má pocit, že politici ľudí dlhodobo neberú vážne. „Nemajú strach z novinárov, neboja sa a nehanbia, že o nich píšu v negatívnom zmysle. Tak som si povedal, že aj keď sa možno nič nezmení, aspoň im to trochu týmto pochodom  znepríjemníme. Nechcem, aby to vyznelo zákerne, ale prečo by sme mali byť milí k politikom, ktorí si na ľudí spomenú až pri voľbách? Aspoň takto im môžeme pripomenúť, že sú tu vďaka nám a mali by tu byť pre nás,“ vysvetľuje.

Nasledujúci možno bude väčší

Aj keď si Michal uvedomuje, že jeden pochod zrejme veľa nezmení, vidí v ňom šancu ako zaktivizovať ďalších ľudí: „Nasledujúci pochod možno bude ešte väčší a zmeny sa konečne začnú diať. Je treba ukázať politikom že aj my máme moc a vieme sa spojiť pre správnu vec.“ Zo Senice išli na pochod dvaja. Michal síce pridal na sociálnu sieť oznam, že v aute majú miesto a môžu niekoho zobrať so sebou, nikto sa však neprihlásil. Samotný pochod hodnotí ako dobre zorganizovaný a na slušnej úrovni. „Pôvodne som sa bál, že prídu extrémisti a môže to byť nebezpečné, no môj strach sa nenaplnil a akcia bola doslova pohodová, napriek tomu, že počasie prialo skôr politikom, ako ľuďom na pochode…“ Michal priznáva, že protikorupčný pochod v ňom celkovo zanechal silný dojem a pri odchode, keď hrala záverečná pesnička, mu dokonca vypadla aj nejaká tá slza dojatia. „Mal som pocit, ako keby bol celý ten dav nejakým spôsobom v dobrom slova zmysle prepojený, že všetci majú podobné pocity a rovnaký cieľ. Žiadna nepríjemná tlačenica ani agresivita medzi ľuďmi nebola, aj keď dostať sa k pódiu nebolo vôbec jednoduché. A hoci sme si nesúhlasne zakričali, nemal som pocit že okolo seba vytvárame nenávisť. Chceli sme len politikom povedať, že nesúhlasíme s tým, čo sa okolo nás deje. Ľudia toho už dlhú dobu majú dosť či sú mladí, alebo starí, a strácajú nádej že sa niečo zmení. Celoslovenská vzorka nie sú iba tí, ktorí chodia na dohodnuté stretnutia a akcie politikov – aj keď chápem aj ich, pretože títo ľudia sú radi, že si ich niekto všimol a prejavil záujem. Problém však je, že politici si nás všímajú, len keď nás potrebujú.“ Michal je rád, že jeho prvý protest sa niesol v takom pokojnom duchu, a určite by išiel aj na ďalší, ak bude zorganizovaný študentmi. „Viac by som uvítal na pódiu ich prejavy, než prejavy známych osobností. Určite majú mladí ľudia čo povedať, a keď hovorili, znelo to veľmi úprimne. V takomto duchu som vnímal aj celý pochod,“ dodáva.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top