Connect with us

Microgreens: výživný prvý život vyklíčený zo semienka

Rozhovor

Microgreens: výživný prvý život vyklíčený zo semienka

Microgreens: výživný prvý život vyklíčený zo semienka

Stretli ste sa už s mikrozeleninou alebo aspoň počuli o jej blahodárnych účinkoch na naše zdravie? Microgreens alebo mikrobylinky sa dnes stávajú veľkým trendom a postupne sa dostávajú aj na slovenský trh. Nielenže skvele chutia, ale sú aj mimoriadne bohaté na vitamíny a zároveň sú skvelým zdrojom prospešných rastlinných zlúčenín, ako sú antioxidanty. Mikrobylinky sú dnes právom označované za superpotraviny. Konzumácia tejto zeleniny  zlepšuje trávenie, posilňuje imunitu, naštartuje detoxikáciu i celkové zdravie organizmu aj v zimnom období či skoro na jar, keď je poctivej čerstvej zeleniny nedostatok. Mikrozelenina sa teraz pestuje po celom svete a získava si veľkú obľubu u ľudí.  Jednou z prvých fariem na Slovensku, ktoré sa začali venovať jej pestovaniu, je firma Mami’sMicrogreens Senica. Pestovanie nového druhu zeleniny nám priblížila pestovateľka a spoluzakladateľka firmy Monica Van Cleven.

Vaša firma Mami’sMicrogreens Senica sa zaoberá pestovaním mikrozeleniny. Čo vlastne mikrozelenina je?

Názvy mikrozelenina, mikrobylinky či mikrorastlinky pochádzajú z anglického slova microgreens (malé, zelené, rastlinky). Sú to prvé výhonky danej zeleniny či byliny, rastú 6-20 dní, na rozdiel od klíčkov rastú v médiu (vata, substrát), dorastajú do výšky cca 5-10 cm, majú stonku a prvé dva klíčne listy. Prvýkrát sa objavili na tanieroch v gastronómii v USA, kde sa kuchári s nimi hrali a inovatívne ich využívali ako dekoráciu. Neskôr vedci objavili ich neuveriteľne vysoké nutričné hodnoty. Zistilo sa, že obsahujú až 4 – 40 krát viac živín ako plod zeleniny alebo dospelá bylinka. Majú veľmi intenzívnu chuť, napr. výhonky reďkovky sú veľmi pikantné a šťavnaté alebo výhonky rukoly sú viac svieže a chuťovo výraznejšie ako jej dospelé veľké listy.

Ako ste prišli na tento nápad?

Mami’sMicrogreens = Maminkine malé rastlinky. Bol to veľmi spontánny nápad našej mamy, ktorá má všeobecne vzťah k pestovaniu, má doma na záhrade záhony, stará sa aj o rôzne bylinky. V marci roku 2020, keď sa začalo všetko zatvárať pre koronavírus, naša mama si často prezerala YouTube videá, kde našla video v angličtine o microgreens od pestovateľov v Amerike. Začala si doma skúšať a pestovať, ja som sa k nej tiež pridala, keďže som stratila prácu. Zistili sme, že na slovenskom trhu je v tejto sfére veľká diera a má to potenciál. Rozhodli sme sa, že pôjdeme do toho, začali sme s 5 druhmi mikrorastliniek, teraz máme cca 28 druhov, dodávame ich do reštaurácií aj ľuďom domov po západnom Slovensku.

Ľudia prahnúci po zdravom životnom štýle hľadajú na trhu potraviny a zeleninu najmä v BIO kvalite. Sú vaše rastlinky pestované tak, aby bola aj táto kategória zákazníkov spokojná?

Áno, práveže takým ľudom vieme ulahodiť. Naše mikrozeleninky sú pestované v BIO kvalite, bez akýchkoľvek postrekov, pesticídov, herbicídov, pridaných hnojív. Rastlinky sú polievané iba čistou vodou a pestované vo vysokých hygienických štandardoch. Keďže pestujeme v interiéri, neexistuje riziko škodcov a vieme pestovať aj počas zimy.

Je na slovenskom trhu o mikrozeleninu záujem, pozná ju aj slovenský zákazník alebo vaše produkty  vyvážate do zahraničia?

Na slovenskom trhu je čím ďalej, tým väčší záujem o microgreens. Ľudia sú každým rokom viac a viac otvorení použitiu nových potravín v kuchyni a zároveň hľadajú aj zdravšie varianty jedál. Väčšina ľudí, ktorí si mikrozeleninu u nás zakúpia, nepozná jej využitie. My tomu veľmi dobre rozumieme, nie je to bežná esenciálna potravina, ktorú nájdete v supermarketoch. Preto radíme ľudom osobitne ako mikrobylinky v kuchyni využiť a ako sa o ne starať. Nakoniec to je celkom jednoduché a 99,9 % ľudí si ich obľúbi. Naše produkty do zahraničia nevyvážame, pretože dbáme na lokálnosť a čerstvosť. K ľudom na západnom Slovensku sa dostanú z našej pestovateľne za pár hodín.

Kde všade sa dá mikrozelenina využiť? Aké sú prednosti takéhoto druhu zeleniny?

Dá sa pridať naozaj do každého jedla, ale hlavne ju tepelne neupravujeme, konzumujeme iba čerstvú. Najznámejšie jedlo je chlebík s maslom posypaný mikrozeleninou, ďalej sa pridáva do šalátov, na rizoto, cestoviny, ako príloha k čomukoľvek, do sendvičov, na polievky či len tak zdobkať počas dňa. Dá sa ňou posypať ktorékoľvek jedlo: radíme si vyberať podľa chuti. Niektoré sú pikantné, niektoré jemné kapustovité, alebo sladké či orieškové. Každý podľa svojho gusta.  Najprednejšia vlastnosť mikrorastlinky je jej vysoká nutričná hodnota, je to prvý život vyklíčený zo semienka. Niektoré štúdie poukazujú na to, ako microgreens pomáhajú pri liečbe rôznych chorôb, ako napr. rakovina, cukrovka, vysoký krvný tlak či cholesterol… Ja osobne som sa vyliečila z anémie (nízka hodnota železa v krvi). Po konzumácii mikrobrokolice po dobu jedného roka sa mi konečne vyrovnala hladina železa v krvi a už nemusím jesť rôzne tabletky či sirupy.

Čo všetko musí dobrý pestovateľ splniť, ako sa má na pestovanie takejto zeleniny pripraviť? Môže ju pestovať ktokoľvek aj doma?

Verím, že áno, ktokoľvek si môže vypestovať tieto výhonky doma, ale musí tomu venovať čas. Podobne ako keď si na jar zasadíte bylinky či zeleninu. O mladé rastlinky sa treba starať, najlepšie dvakrát denne, kontrolovať ich. Treba si taktiež nájsť kvalitný a vhodný substrát, ale aj semienka špeciálne predávané na mikrozeleninu.  Niektoré mikrozeleninky sú veľmi jednoduché na vypestovanie, pri ostatných už je to komplikovanejšie. Niektoré potrebujú už väčšiu starostlivosť, vhodné svetlo, teplotu či vlhkosť vzduchu.

Takže niekomu, kto sa rád doma hrá s bylinkami a má čas, vrelo odporúčam, je to zábava! Zároveň to je aj príjemná aktivita pre menšie deti. Veľa ľudí ale nemá k tomu vzťah, či na to čas alebo aj pestovanie vyskúša, ale sa im nedarí. Pre tých ľudí sme tu my. Dokonca vás to vo veľa prípadoch aj vyjde lacnejšie, kúpiť si vaničku plnú mikrobyliniek ako si ju vypestovať.

 

Ak vás zaujíma téma mikrobyliniek alebo by ste ich chceli ochutnať, môžete kontaktovať Monicu na tel. : 0948 922 588.

FB: Mami’sMicrogreens

Instagram: mamismicrogreens_slovakia

WEB : www.mamismicrogreens.sk

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top