Connect with us

Na Záhorí žije veterán z Normandie

Spravodajstvo

Na Záhorí žije veterán z Normandie

Na Záhorí žije veterán z Normandie

„Každý človek si zaslúži žiť pokojný život v mieri,“ hovorí Benjamín Pálgi, rodený Pernard Papánek. 96-ročný obyvateľ Šajdíkových Humeniec je posledným človekom na Slovensku, ktorý sa zúčastnil vylodenia v Normandii. Prvé ocenenie od Slovenska však dostal až v roku 2015.

Pán Benjamín je napriek svojmu veku stále vitálny muž, ktorý miluje prechádzky po lese a čítanie kníh. Žije u nevlastnej dcéry a známi ho označujú ako veľmi skromného človeka. Hrdinovia takí nakoniec bývajú, svojimi skutkami sa nechvália a sami ich ani za hrdinstvo nepovažujú. Benjamín Pálgi bol v roku 1942 – 1945 príslušníkom československej armády v zahraničí. Ako osemnásťročný mladík židovského pôvodu musel opustiť Československo, len tak si mohol zachrániť život. V ilegálnom transporte sa dostal na územie Palestíny, kde v Tobruku vstúpil do armády, k protilietadlovému pluku. Neskôr sa presunul do Anglicka, kde sa stal príslušníkom československej obrnenej brigády a spolu s ďalšími vojakmi sa pripravoval na operáciu Overlord.  Išlo o vylodenie v Normandii (6. 6. 1944), ktoré po štyroch rokoch otvorilo západný front a bolo jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Na tejto operácii sa zúčastnili jednotky z dvanástich spojeneckých národov. Pán Benjamín bojoval vo francúzskom Dankirku, kde bol 19. Decembra 1944 pri bojovej akcii zranený črepinami do brucha. Po vojne žil v Brne, krajinu šak musel opustiť už po druhý raz, tentokrát vinou komunistického režimu. Usadil sa v Izraeli, kde prijal nové občianstvo.

Takmer bez vyznamenania

Po páde komunizmu sa na Slovensko pravidelne začal vracať, a nakoniec sa usadil u nevlastnej dcéry na Záhorí. Slovenské úrady však o ňom nevedeli – v evidencii vojnových veteránov sa nenachádzal, záznamy vojenského historického ústavu o ňom končili rokom 1964, kedy vycestoval do Viedne a odtiaľ ušiel do Izraela. Štatút vojnového veterána mu Slovensko udeliť nemohlo pre zmenené občianstvo a hoci mohol dostať aspoň ocenenie Ministerstva obrany, k tomu by si musel podať oficiálnu žiadosť. Zdalo sa, že Benjamín Pálgi sa vyznamenania na Slovensku ani nedočká, všetko sa však zmenilo vďaka reportáži TV Joj, ktorá v roku 2014 priniesla jeho životný príbeh. Ukázalo sa, že minister obrany môže udeliť medailu aj na základe podnetov od vojenských organizácií a spolkov, televízia preto kontaktovala Zväz protifašistických bojovníkov a B. Pálgimu sa konečne dostalo pocty, akú si zaslúži. Dnes si vojnový veterán z Normandie užíva krásu záhorských lesov a venuje sa aj svojej najväčšej záľube – čítaniu. Mladým ľuďom odkazuje, aby žili naplno, a aby si svoj život vážili a neskracovali si ho zbytočne neresťami, ako je fajčenie,  alkohol a drogy. Opatrní by mladí ľudia mali byť aj pri výbere toho, čomu veria a čo vyznávajú. „Dnes je možnosť cestovať a spoznávať iné kultúry a národy. Každý, kto túto možnosť využíva, vie, že človek je vždy človekom, bez ohľadu na to, kde žije a akú má národnosť. Každý túži žiť v mieri, mať prácu a šťastný a pokojný život. Ohradiť sa treba voči akémukoľvek fanatizmu, pretože ten nikdy nepriniesol nič dobré,“ dodáva B. Pálgi.

foto: J. Komorný

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top