Connect with us

Záhorí.sk: Chcete si vytvoriť dokonalý šatník? 5 tipov ako na to

Spravodajstvo

Záhorí.sk: Chcete si vytvoriť dokonalý šatník? 5 tipov ako na to

Dokonalý šatník sa hodí k vášmu životnému štýlu. Vytvára toľko potrebných variácii, že môžete (a chcete) nosiť vaše veci znova a znova, a pritom sa denne cítiť skvelo a pohodlne. Ak je váš šatník plný elegantných a spoločenských šiat, ale naposledy ste boli na nejakej spoločenskej udalosti pred dvomi rokmi, rozhodne nie je funkčný a potrebuje zmenu. Ako má teda ideálny šatník vyzerať, a ako si ho vytvoriť? Poradíme vám.

1.    Ideálny šatník zrkadlí vaše estetické cítenie

Jednotlivé položky vo vašom šatníku by ste mali byť schopní upravovať rôznymi spôsobmi, no zároveň by spolu mali bez problémov spolupracovať. Šatník by mal obsahovať paletu farieb, ktorá je vám blízka. Pokojne do neho zakomponujte jednoduché veci so zaujímavým strihom alebo okázalým vzorom a prevažne minimalistickú farebnú paletu (čierna, biela, béžová, sivá, námornícka modrá, či jemná ružová). Aj keď je neutrálna paleta farieb vhodná v 90 % prípadov, ak je váš štýl svojrázny a výstredný, občas môžete mať chuť na výraznejšie farby a vzory. Musia však odrážať vašu osobnosť a musíte sa v nich cítiť skvelo. Dôležitým aspektom je v tomto prípade aj vysoká kvalita. Kvalitné látky a dobré prevedenie sú niečo, v čom by ste nemali robiť kompromisy. To je to, čo zaisťuje, že váš šatník vydrží aj niekoľko rokov. Vybudovanie šatníka, s ktorým budete úplne spokojní, nie je program na jeden víkend, môže to trvať aj roky. Berte na to ohľad, pretože v opačnom prípade by ste mohli skončiť s množstvom zbytočných nákupov a s ešte väčšou frustráciou.

2.    Vytvorte si nástenku s inšpiráciou na Pintereste alebo na Instagrame

Zhromaždite všetko oblečenie a outfity, ktoré si viete na sebe predstaviť. Vidíte tam spoločné rysy? Pravdepodobne áno. To je hlavný smer, s ktorým by ste mali pracovať. Najprv sa zamerajte na skutočne nositeľné položky, ktoré zodpovedajú vášmu životnému štýlu. Pekné večerné šaty si odložte na neskôr. Inšpiráciu môžete čerpať aj na rôznych módnych blogoch. Fashion blog vám totiž dá nielen predstavu o tom, čo je momentálne trendy, ale aj o tom, ako veci spolu vzájomne kombinovať, a ktoré kúsky sú nadčasové.

3.    Definujte váš štýl

Po tomto vizuálnom experimente je užitočné pokúsiť sa vyjadriť slovami, ako by vyzeral váš dokonalý šatník. Zapíšte si charakteristiky vášho životného štýlu, situácie, udalosti, farby, typy odevov a prídavné mená, ktoré by ste chceli priradiť k svojmu oblečeniu (minimalistické, praktické, kvalitné, farebné, neutrálne, ženské, vrstvené, športové atď.). Pracujte s tým. Vkus a estetika sa oveľa viac definujú aj s pribúdajúcim vekom. Od 14 rokov napríklad môžete prirodzene inklinovať k určitým farbám, no to neznamená, že ste sa po celý ten čas obliekali v rovnakom štýle. Rockerský alebo boho štýl, crop topy, minisukne, široké džínsy, tenisky, vysoké podpätky – tým všetkým ste si pravdepodobne prešli, no teraz už viete, čo z toho by  ste si už v živote neobliekli. Experimentujte a skúšajte, nájdite to, čo vám vyhovuje a bavte sa, až kým neucítite, že to je to pravé oblečenie.

4.    Vyčistite svoj súčasný šatník a usporiadajte ho

V tomto bode je potrebné urobiť ťažké rozhodnutia. Na začiatok vytvorte kôpku vecí, ktorých sa nechcete vzdať, druhú kôpku s názvom „možno“, a na tretiu kôpku umiestnite veci, ktoré darujete alebo predáte. Ak vynovujete váš šatník, snažte sa odolať vyhadzovaniu všetkého, no zároveň by ste sa mali zbaviť minimálne vecí, ktoré ste už na sebe nemali viac ako 2 roky. Zbavte sa tiež všetkých vecí, v ktorých sa necítite dobre alebo tých, ktoré už vám nesedia alebo sú v zlom stave, bez rozumnej nádeje na opravu. Šatník si následne usporiadajte podľa kategórie (nohavice, sukne, košele, šaty atď.) A tiež podľa farby. Tento jednoduchý krok okamžite premení váš šatník na upratané, ľahko skenovateľné a čisté miesto, kde oblečenie skutočne nájdete, a budete tak môcť rýchlo a ľahko vytvárať kombinácie na nové outfity.

5.    Nekupujte nič, čo nemôžete spárovať s minimálne 5 ďalšími položkami

V opačnom prípade uviaznete so skriňou plnou šiat, ktoré by mohli byť samé o sebe úžasné, no sú nezladiteľné so zbytkom vašej skrine. Tak budete celý čas v obávanom stave „nemám si čo obliecť“. Keď uvažujete o kúpe položky, vymyslite aspoň 5 (viac je, samozrejme, ešte lepšie) rôznych kombinácií s oblečením, ktoré už máte doma. Dôležité je tiež nerobiť kompromisy v kvalite. Vždy sa dobre pozrite na zloženie kúsku, ktorý sa vám páči. Ak je to možné, nekupujte syntetiku. Pred každým nákupom si tiež položte otázku, či si tento kúsok máte kam obliecť, a či 100 % spĺňa vaše štandardy a požiadavky na kvalitu. Ideálne je podobným spôsobom nakupovať aj topánky. Stavte na klasický štýl, napríklad z CCC, kde si môžete na e-shope alebo v kamenných predajniach vybrať z obrovského množstva topánok tie, ktoré budú dokonale ladiť s väčšinou vašich outfitov.

Príspevok Chcete si vytvoriť dokonalý šatník? 5 tipov ako na to zobrazený najskôr Záhorí.sk – správy z vašej ulice.

Celý článok si prečítate na Záhorí.sk: Read More

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top
Generated by Feedzy