Connect with us

Záhorí.sk: Na letisku v Kuchyni využívajú nové letiskové rádiolokátory

Spravodajstvo

Záhorí.sk: Na letisku v Kuchyni využívajú nové letiskové rádiolokátory

Vojenské letisko Kuchyňa ako prvé na Slovensku využíva nové letiskové rádiolokátory. Technika, za ktorú Ministerstvo obrany (MO) SR zaplatilo vyše 6,4 milióna eur, nahradila poruchové radary, ktorých životnosť sa skončila v roku 2015 a ich modernizácia by dosiahla cenu nového radaru. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Nákupom požadovaných letiskových rádiolokátorov budú udržané spôsobilosti pre zaistenie bezpečnej vojenskej a civilnej letovej prevádzky, leteckého výcviku, pohotovostného systému Vzdušných síl Ozbrojených síl SR a pohotovostného systému Aliancie NATINAMDS,“ ocenil veliteľ Vzdušných síl OS SR Róbert Tóth.

Súpravy nových rádiolokátorov – primárneho a sekundárneho prehľadového rádiolokátora a presného pristávacieho rádiolokátora, budú postupne dodané a využívané na všetkých vojenských letiskách. Okrem Kuchyne teda aj v Sliači (2022) a Prešove (2023).

Úlohou rádiolokátorov je zaistiť bezpečné a spoľahlivé riadenia letovej prevádzky na vojenských letiskách a poskytovanie leteckých navigačných služieb v zmysle civilných predpisov a v súlade s normami NATO. Okrem toho prispievajú do systému tvorby komplexného obrazu o vzdušnej situácii.

Rámcovú dohodu na nákup letiskových rádiolokátorov uzatvoril rezort na základe verejného obstarávania ešte koncom roka 2020 s finančným limitom vyše 23 miliónov eur s DPH. Jej súčasťou sú dodávky troch systémov letiskových radarov, príslušných stavebných prác a ďalších súvisiacich služieb. Vlani stihol rezort uzavrieť kúpnu zmluvu na dodanie radarov na letisko Kuchyňa v hodnote 6,4 milióna eur a Sliač v sume 6,6 milióna eur.

Príspevok Na letisku v Kuchyni využívajú nové letiskové rádiolokátory zobrazený najskôr Záhorí.sk – správy z vašej ulice.

Celý článok si prečítate na Záhorí.sk: Read More

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top
Generated by Feedzy