Connect with us

Záhorí.sk: 37 tisíc litrov vypálili pálenice v senickom a skalickom okrese

Spravodajstvo

Záhorí.sk: 37 tisíc litrov vypálili pálenice v senickom a skalickom okrese

Výroba destilátov pre pestovateľov  v páleniciach na Záhorí je v plnom prúde. Svedčí o tom množstvo doposiaľ vypáleného alkoholu a výška spotrebnej dane odvedená do štátneho rozpočtu.

Ilustračné foto 123rf.com

Od začiatku výrobného obdobia (júl 2021) bolo doposiaľ v páleniciach okresov Senica a Skalica vyrobených 37 473 litrov čistého alkoholu a do štátneho rozpočtu odvedených vyše dvesto tisíc eur. V južných častiach kraja prevláda marhuľovica, smerom na sever je to skôr slivovica.

Kto z pestovateľov sa ešte nerozhodol, v ktorej pálenici z okresov Senica a Skalica si dá vypáliť svoj kvas, má možnosť si vybrať z 10 colným úradom registrovaných  pestovateľských páleníc. Rozhodnutie, ktorú pálenicu si vyberie,  je na každom pestovateľovi.

Jeden pestovateľ si v jednom výrobnom období  môže dať vyrobiť 43 litrov čistého alkoholu (= 86 litrov 50 %-ného destilátu) so  zníženou sadzbou 5, 40 eur za liter čistého alkoholu, teda 2,70 eur za 1 liter 50 %-ného destilátu. Vyššie množstvo vyrobeného destilátu už podlieha základnej sadzbe spotrebnej dane, ktorá je dvojnásobná v porovnaní so  zníženou sadzbou.

Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová, výrobné  obdobie  pri výrobe destilátov v pestovateľských páleniciach začína  1. júlom a končí 30. júnom nasledujúceho roka.  Často sa stáva, že si pestovateľ neuvedomí, že výrobné obdobie sa nezhoduje s kalendárnym rokom.

Ak si pestovateľ  v jednom výrobnom období, napr. aj  v rôznych páleniciach na Slovensku dá vyrobiť v súčte viac ako 43 litrov čistého alkoholu so zníženou sadzbou dane, za takéto konanie mu hrozí pokuta  a doplatenie spotrebnej dane za nadlimitné množstvo vyrobeného destilátu.

Zároveň Colný úrad Trnava pripomína pestovateľom, že lieh vyrobený v pestovateľskej pálenici, na ktorý sa vzťahuje  znížená sadzba spotrebnej dane, musí byť použitý len na vlastnú spotrebu osoby a jej domácnosti, nesmie byť predmetom ďalšieho predaja ani iného uvádzania na trh, dodala Zlochová.

Príspevok 37 tisíc litrov vypálili pálenice v senickom a skalickom okrese zobrazený najskôr Záhorí.sk – správy z vašej ulice.

Celý článok si prečítate na Záhorí.sk: Read More

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top
Generated by Feedzy