Connect with us

Šesť žien z okolia Brodského v projekte Kilečko do leta

Rozhovor

Šesť žien z okolia Brodského v projekte Kilečko do leta

Šesť žien z okolia Brodského v projekte Kilečko do leta

Pred pár rokmi objavila čaro a účinky severskej chôdze a prostredníctvom rôznych aktivít priniesla nordicwalking na Záhorie. Potom sa jej však život obrátil hore nohami a ona sa napriek tomu, že ju osud vystavil ťažkej skúške, rozhodla pomáhať iným. Vymyslela redukčný projekt „Kilečko do leta“, v ktorom šesť Záhoráčok zhadzovalo nadbytočné kilogramy a zlepšovalo tak svoje zdravie. Martina Hesková z Brodského je obdivuhodná žena, ktorá má elánu doslova na rozdávanie. Rozhovor vznikol tesne pred ukončením projektu, takže odvážne Záhoráčky už majú za sebou aj oslavu svojho úspechu v podobe turistického výstupu. 

M. Kovaríková

Pred pár rokmi ste sa zamilovali do nordicwalkingu. Dokonca tak, že ste sa inštruktorkou tohto stále populárnejšieho športu.

Áno, v tom čase som hľadala  pre seba vhodnú pohybovú  aktivitu, ktorá  by komplexne udržiavala moje telo aj myseľ v dobrej kondícii. Keďže jeden z najprirodzenejších pohybov pre človeka je práve chôdza, a jej benefity sú všeobecne známe, sústredila som sa pri svojom hľadaní práve na tento šport.  Zistenie, že existuje nordicwalking, chôdza s paličkami správnou technikou, odštartovalo celý sled udalostí. Od úspešného absolvovania  inštruktorského kurzu SNWA, cez prvé kurzy v Skalickom a Senickom okrese, až po spoluprácu s organizáciami a prípravy rôznych podujatí. Ohlas bol veľký a plány tiež. Ale život je nepredvídateľný a netušila som, že budem musieť zdolať veľkú prekážku. S odstupom času ju vnímam ako prekážku, ktorej zdolanie ma posunulo ešte na vyššiu úroveň v rámci mojich plánov v oblasti pohybu, zdravej stravy a prevencie u žien.

Aktuálne vás zamestnáva unikátny projekt „Kilečko do leta“, ktorého ste autorkou. Ako ste už naznačili, na jeho začiatku bola mimoriadne náročná životná etapa.

V minulom roku mi po preventívnej prehliadke na mamografe diagnostikovali zhubný nádor prsníka a prešla som si operáciou, chemoterapiou a rádioterapiou. Vďaka včasnej diagnostike som mala priebeh bez komplikácií, ale náročná chemická liečba mi dala zabrať fyzicky aj psychicky. Svoj úspech v tomto boji pripisujem v prvom rade úžasným lekárom z NOU Bratislava, svojej milujúcej rodine a priateľom, nordicwalkingu, vďaka ktorému som išla do tohto boja veľmi silne fyzicky zdatná, čo urýchlilo aj rekonvalescenciu, a v neposlednom rade včasnej diagnostike. Po ukončení terapie som mala dve možnosti, a to ísť na invalidný dôchodok a utápať sa v strachu o svoju budúcnosť, alebo to zobrať z druhého konca a využiť nadobudnuté skúsenosti a posunúť ich ďalej ako osvetu a nutnosť prevencie.

 Vy ste sa rozhodli pre druhú možnosť…

Keďže jeden z rizikových faktorov rakoviny prsníka je obezita, ktorú na rozdiel od genetiky  vieme ovplyvniť, rozhodla som sa vytvoriť pilotný program „Kilečko do leta“, kde šesť vybraných žien s vyšším BMI indexom malo za cieľ v priebehu troch mesiacov „zhodiť“ 100 kilogramov. Projekt dostal aj charitatívny rozmer, keďže za každé stratené kilo náš sponzor daruje 5 eur onkologickej nadácii pre ženy „Som Smaragd“ pod taktovkou MUDr. AdéliEnglerovej, lekárky onkológie a mojej priateľky, s ktorou spolupracujem na viacerých projektoch.

 Kto sú ženy, ktoré sa do projektu zapojili?

Výzva bola spontánna, cez sociálnu sieť na mojom profile, a do hodiny som mala obsadených všetkých šesť miesť. Je mi ľúto, že som nevedela zobrať do programu aj viac žien, ktoré sa hlásili – bolo ich vyše 30, ale len v tomto menšom počte sme sa mohli pohybovať v rámci covid opatrení bez problémov. Kritériá boli len vyššie BMI a bydlisko v okolí Brodského, kvôli logistike v nejasnej situácii s lockdownom. V programe mám úžasné, silné a vytrvalé ženy, ktoré nesklamali seba ani mňa. Sú to pracujúce ženy, matky, a vidieť, ako dokázali zmanažovať svoj rodinný a pracovný život, aby si našli čas na 4 až 5 tréningov do týždňa, je viac než obdivuhodné. Som na ne nesmierne hrdá a ich disciplína a zápal pre tento projekt je pre mňa tá najkrajšia odmena.

 Chudnutie nie je jednoduchá záležitosť, treba tam vziať do úvahy veľa vecí. Ako ste na to išli a z čoho všetkého program pozostával?

Program som naplánovala na tri mesiace. Symbolicky sme začali na Medzinárodný deň žien, 8. 3. 2021. Samozrejme, všetkému predchádzalo osobné stretnutie, kde som získala od dám v premene informácie o ich zdravotnom stave, hmotnosti, o ich predstavách, práci, čo majú rady a čo nie na tanieri, či majú nejaké alergie… Od prvého momentu sa vytvorila medzi nami dôvera a ja som cítila veľkú zodpovednosť. Vytvorila som vždy týždenný program tréningov a jedálneho lístka, nákupný zoznam – mám oprávnenie ako certifikovaný výživový poradca – tak, aby čo najviac časovo aj chuťovo vyhovoval mojim dievčatám. Základ pohybu tvoril nordicwalking, a potom bicyklovanie, plávanie a cvičenie vo voľnej prírode. Ide o tzv. forest terapiu, teda terapiu lesom, ktorá pochádza z USA a ktorej inštruktorský kurz sa chystám v budúcnosti absolvovať v talianskej Umbrii, aby som ju mohla priniesť aj na Slovensko. Strava bola založená hlavne na voľne dostupných zdravých potravináchtak, aby bola vyvážená a zároveň chutná. Inšpirujem sa Antóniou Mačingovou a základmi stredomorskej kuchyne, keďže sa tak trochu považujem za jej znalca. Môžem jednoznačne potvrdiť, že od prvého dňa náš čisto ženský tandem fungoval ako švajčiarske hodinky.

Boli aj nejaké ťažšie okamihy? Stalo sa, že to niektorá zo žien chcela vzdať?

Samozrejme, dostavili sa aj momenty, keď niektorá z nás potrebovala podporiť, motivovať, lebo zmena životného štýlu a opustenie svojej komfortnej zóny nie je jednoduchá záležitosť. Máme vytvorenú vlastnú chatovú skupinu, kde si pravidelne vymieňame fotografie našich jedál, inšpirácie, svoje obavy, každodenne komunikujeme. Dievčatá sa spriatelili a myslím, že aj keď ich opustím, budú naďalej fungovať ako skupina. Ďalšou obrovskou motiváciou je zodpovednosťou za zhodené kilá, keďže každý ich kilogram má hodnotu 5 eur pre nadáciu pre onkologické pacientky.

 Už 1. júna bude váš program finišovať. Aké výsledky ste dosiahli?

Akýkoľvek bude výsledný súčet našich zhodených kilogramov, cieľ bude splnený. A verím, že nebude ďaleko od stovky. Tento úžasný výsledok oslávime výstupom na jednu zo sedemstoviek Malých Karpát – Vápennú. Nikdy som nepochybovala o sile a vytrvalosti týchto žien. Hmotnosť nie je najdôležitejším faktorom, najkrajšia žena je zdravá, vyrovnaná, silná osobnosť, so symetrickými krivkami.

Celý projekt zastrešuje vaša iniciatíva RestartYourLife, ktorá má vlastné logo, a dokonca máte aj vlastné tričká s logom a menami. Vzhľadom na váš elán a životný optimizmus však predpokladám, že úspešným schudnutím to končiť nebude…

Áno, moja osobná skúsenosť s onkologickým ochorením mi okrem boľavých momentov  priniesla aj veľa nového, prinajmenšom hlbší pohľad do danej problematiky. Spoznala som veľa žien, ktoré s touto chorobou bojovali, a bohužiaľ, niektoré svoj boj prehrali. Viem, že nezachránim celý svet, ale môžem prispieť svojimi skúsenosťami, schopnosťami a húževnatosťou. Chcem pracovať aj naďalej so ženami , pomôcť im nachádzať ich vnútornú silu a uskutočňovať ich premeny. Pomôcť im reštartovať ich život.

Foto: Dušan Barkoci

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top