Connect with us

Obce bojujú s čiernymi skládkami

Spravodajstvo

Obce bojujú s čiernymi skládkami

Obce bojujú s čiernymi skládkami

Záhorské obce trápia nelegálne skládky. Mnohí občania sú nepoučiteľní a komunálny odpad či odpad zo stavieb vyvážajú do blízkych lesov či priekop za obcou.

Samosprávy likvidácia takýchto skládok stojí množstvo financií, ktoré by sa dali použiť inde. „Každý rok, než sa začne sezóna kosenia, vyzbierame odpad v blízkom lese a z priekop popri cestách, ktoré vedú do obce. Nie je to našou úlohou, no chceme, aby obec a jej okolie nevyzerali ako smetisko, aj keď sa stále niekto snaží o opak,“ hovorí starostka Brodského Anna Krídlová. Dodáva, že obec v tom bude pokračovať, pretože ju to tak či tak neminie. „Musíme tak robiť len v rámci svojich prevádzkových nákladov. Máme 2 pracovníkov, ktorí sa okrem iného starajú aj o čierne skládky, ako nám ich občania nahlásia, alebo keď ich sami nájdeme. Je to však vizitka ľudí, ktorí sú bezohľadní a ľahostajní. Ak mi niekto povie, že je to dobou, odpoviem – nie, nie je to dobou, je to ľuďmi,“ konštatuje A. Krídlová.

Pri rómskej osade

S čiernymi skládkami sa trápia aj v Plaveckom Štvrtku. „Tie menšie pravidelne likvidujeme vlastnými pracovníkmi a počas brigád zorganizovaných ku Dňu Zeme. S existenciou nelegálnej rómskej osady je situácia o to zložitejšia,“ hovorí starosta Radoslav Benkovič. Problémy sú najmä s vystavovaním platobných výmerov za odvoz komunálneho odpadu z nelegálnych obydlí i následným vymáhaním platieb aj dlhov, a to z dôvodu náročného preukazovania pôvodcu odpadu. „Dlhy neplatičov za odvoz komunálneho odpadu sa vyšplhali na viac ako 40 tisíc €,“ zdôrazňuje starosta. Likvidácia obrovských,  niekoľko stotonových skládok je v Plaveckom Štvrtku z finančných dôvodov aj z dôvodu veľkého rozsahu nerealizovateľná, a tak sa skládky len zväčšujú. „Našu žiadosť na ministerstvo životného prostredia o potrebnú zmenu legislatívy sme odoslali. Ministerstvo sme žiadali hlavne o zohľadnenie špecifickej situácie v obciach pri rómskych osadách a iný spôsob spojený s financovaním odstraňovania nelegálnych skládok pri osadách,“ dodáva R. Benkovič.

-mk-

 

V Brodskom odstraňujú čierne skládky priebežne…

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top