Connect with us

Pre Tatianu z Čáčova sa stalo Švajčiarsko osudovou láskou

Záhoráci vo svete

Pre Tatianu z Čáčova sa stalo Švajčiarsko osudovou láskou

Pre Tatianu z Čáčova sa stalo Švajčiarsko osudovou láskou

„Cestovanie mám rada od útleho detstva,“ priznala pre Záhorák Tatiana Heierli, za slobodna Poláková, pôvodom  z Čáčova. Už 17 rokov žije vo Švajčiarsku, momentálne pracuje v Zürichu ako Senior IT Manager v medzinárodnej spoločnosti. Vo Švajčiarsku našla tie najcennejšie poklady sveta – svoju novú rodinu.

Kristína Chudá

Prvýkrát sa do Švajčiarska dostala počas vysokoškolských prázdnin ako aupair. Pracovala vo francúzsky hovoriacej časti v nemecko-slovenskej rodine. Neskôr, počas štúdia na Ekonomickej univerzite v Bratislave, sa začala zaujímať o možnosť vycestovať do zahraničia v rámci študijných programov. Nakoniec dostala príležitosť zúčastniť sa na 2 zahraničných študijných pobytoch. Vďaka česko-slovenskej študijnej výmene bola jeden semester na VŠE v Prahe a po získaní špeciálneho finančného grantu absolvovala semestrálne štúdium na Université de Lausanne vo Švajčiarsku. „Švajčiarsko bola pre mňa taká osudová láska. Nikdy nezabudnem na miesto, kde som si povedala:  Toto je tak neskutočne nádherné, tu by som chcela žiť,“ spomína. Po ukončení štúdia v Bratislave sa do Lausanne vrátila. Aby dostala povolenie na pobyt vo Švajčiarsku, začala ďalej študovať. „Pamätám si na motto, ktoré zdobilo dvere môjho malého študentského bytu: Víťazi nikdy neodídu a tí, čo odchádzajú, nikdy nevyhrajú (VinceLombardi). Aj keď to bolo v začiatkoch veľmi náročné, vydržala som a nevzdala sa. Na záver môjho štúdia, keď som už skoro balila kufre na Slovensko alebo do Írska, našla som si stálu prácu v spoločnosti zameranej na bankový softvér. Môj zamestnávateľ mi vybavil stále pracovné povolenie. Konečne som mala pravidelnýstabilný príjem a mohla sa pokojne usadiť,“ spomína na svoje začiatky.

Ženevské jazero a Alpy

Švajčiarsko ju stále očaruje svojimi prírodnými krásami a kultúrnou rozmanitosťou. Miesto, kde sa začal jej švajčiarsky príbeh, sa volá Rivieravaudoise. Je to  oblasť obkolesená Alpami a Ženevským jazerom, preto má zvláštnu mikroklímu. Z viníc v Lavaux, ktoré sú zapísané do Zoznamu UNESCO, sa naskytá úžasný výhľad na celé Ženevské jazero, francúzske Alpy a pri dobrej viditeľnosti i na Mont Blanc. Z Lausanne sa dá za hodinu dostať do rôznych lyžiarskych centier (napr. Verbier), to znamená, že ak sa Tatiana v sobotu ráno rozhodnete ísť lyžovať, tak o desiatej už fičídolu svahom.

Jazykov ako v Babylone

No najviac ju ešte stále nadchýna švajčiarska mnohojazyčnosť a prítomnosť mnohých národov a národností v krajine. Nejde  teda len o 4 národné jazyky, ale o ľudí z rôznych častí sveta, ktorí vo Švajčiarsku žijú (či už je to vďaka práci v korporátnej sfére, alebo prisťahovalectvu za  „lepším“ životom). Počas jedného dňa bežne stretáva ľudí z celého sveta, má možnosť rozprávať viacerými jazykmi a mnohokrát sa dozvie o zaujímavých kultúrnych zvykoch zo sveta. To všetko považuje za veľmi obohacujúce.

Žobrákom platia letenky

A čo ju vo Švajčiarsku najviac prekvapilo? „Každého cudzinca v tejto krajine spočiatku šokujú vysoké ceny. No treba úprimne priznať, že vyššie príjmy tu dovoľujú každému slušne vyžiť. Zdravotné poistenie je povinné pre každého, každý si ho platí sám a je nákladné. No aj to najzákladnejšie zdravotné poistenie zabezpečuje prístup k vysoko kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Nikdy som na Slovensku, našťastie, v nemocnici neležala. Tu sa mi stal úraz a bola som aj 2x v pôrodnici a vždy som sa stretla s vysoko profesionálnym a priateľským  prístupom. Švajčiarsky nezamestnanecký a neskôr sociálny systém funguje efektívne, takže nikto v tejto krajine nemusí živoriť.  Taktiež na ulici nestretnete žobráka, a ak áno, určite to nie je Švajčiar. Nedávno som čítala, že žobrákom, ktorí sem chodia zo zahraničia, krajina zaplatí letenku do ľubovoľnej európskej destinácie pod podmienkou, že sa do Švajčiarska nevrátia,“ prezrádza.

Tatiana bývala vo francúzskej časti krajiny, no po 10 rokoch sa kvôli práci presťahovala do Bazileja. Jej práca si vyžadovala veľa medzinárodných služobných ciest, čo Tatiane vôbec nevadilo, keďže cestovanie je jej vášňou. Najprv sama, potom s priateľmi a neskôr s manželom precestovala značnú časť sveta. Vždy využila pracovné cesty a svoj pobyt si predlžila o pár dní a spoznávala danú krajinu.

Do všetkých kútov sveta

Život vo Švajčiarsku Tatianu naučil samostatnosti, pretonemá problém cestovať aj sama. Predtým, než stretla svojho manžela a mala deti, využila každý voľný víkend alebo pracovné voľno a cestovala. Keď menila prácu, vždy si zobrala pár mesiacov voľna na dlhšie cesty. V Austrálii videla Sydney, Great ReefBarrier, obišla Uluru, precestovala Great Ocean Road a videla 12 apoštolov. Na Novom Zélande cestovala z Christchurch na Mount Cook až do Queenstowua k fjorduMilford Sond, potom prišiel na rad Severný ostrov – Aucklad, Rotorua a návšteva Hobitonu. Vo Vietname podnikla cestu z Hanoja cez HalongBay do Hue a HoiAn, potom Ho Či Minovho Mesta až po deltu rieky Mekong s plávajúcim trhom v CanTho. „So sestrou Marcelou, ktorá žije v Bratislave, sme boli v New Yorku a potom sme si urobili okruh San Francisco – Los Angeles – LasVegas. Neskôr sa k nám pridala kamarátka z Prahy. Založili sme si cestovný spolokCottonCandyCompany, čo v preklade znamená Spolok cukrovej vaty. Je pomenovaný podľa úžasného drinku, ktorý nám odporučili v jednom bare v Jakarte.  Náš spolok doteraz absolvoval zaujímavé cesty. Malajzia – Singapur – Indonézia – Bali, kde sme navštívili PetronasTowers v Kuala Lumpure, išli sme vlakom cez džungľu do Singapuru, navštívili sme ryžové plantáže na Bali. V Izraeli, Palestíne a Jordánsku sme videli Jeruzalem, Tel Aviv, Jericho, kúpali sme sa v Mŕtvom mori, prespali sme v beduínskom kempe, urobili sme výlet do Wadi Rum, kde sa nakrúcali filmy ako Laurence z Arábie a  Marťan. V Thajsku sme strávili deň so slonmi, oddychovali na plážach polostrova RaleighBeach, navštívili sme aj známu Maya BayBeach. Počas okružnej cesty Ománomsme vystúpili na horu JebelAkhbar, navštívili sme pevnosť v Nizwa, jazdili sme v púšti WahibaSands.

Aj na svadbe v Marakéši

Aj Tatianin manžel je veľký cestovateľ, ale skôr sa zameriava na prírodu severských destinácií (Kanada, Fínsko, Špicbergy, Škótsko). „Spolu sme zase precestovali Mjanmarsko, navštívili sme Ngapalibeach, leteli sme vzdušným balónom nad oblasťou Bagan, videli jazero Inle srybármi a plávajúcim trhom. V Laose sme absolvovali cestu loďou po Mekongu od thajských hraníc do LuanPrabang (UNESCO), spoznali sme kráľovský palác, stretli sa s  miestnymi mníchmi. V Maroku sme pobyt začali svadbou našich kamarátov v Marakéši, potom sme istý čas strávili pri mori v Essaouira, cestovali sme do Casablancy, navštívili modrú perlu Afriky – Chefchaouen a strávili noc v beduínskom stane v Merzouge. Bahamy, to bola naša svadobná cesta. Kvôli našim malým deťom a koronavírusu sme cestovanie čiastočne pozastavili. Deti pomaly rastú, starí rodičia sa radi postarajú o vnúčatá a my dospelí už netrpezlivo čakáme na možnosti ďalších neuveriteľných zahraničných ciest,“ spomína na nádherné miesta sveta.

Slovensko a Sicília… 

Od roku 2016 žije Tatiana s rodinou v Zürichu v novopostavenom dome. Za 10 sa dá byť vlakom pri Zürišskom jazere v centre mesta, alebo za 20 minút chôdze na statku, kde chovajú kravy, prasiatka a sliepky. Vo Švajčiarsku navštívila väčšinu turistami vyhľadávaných miest (Zermatt, Jungfraujoch, Rýnske vodopády, Ženeva, Bern, Davos, LagoMaggiore). Osobne sa však zameriava skôr na miesta, ktoré nie sú turistom veľmi známe, no svojou krásou vyrážajú dych.  A aké sú jej ďalšie cestovateľské plány? „Toto leto by sme chceli ísť na Slovensko a v septembri na Sicíliu. A neskôr hocikam, kam nám to COVID-19 a obmedzenia umožnia – na pláne je Kostarika, Argentína a Chile,“ prezrádza.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top