Connect with us

FS Valša chodí o plnoci čepčiť nevesty

Kultúra

FS Valša chodí o plnoci čepčiť nevesty

FS Valša chodí o plnoci čepčiť nevesty

Letné horúčavy priniesli pozitívne správy. Svadby aj s bohoslužbou sú opäť povolené, kapacita ľudí v interiéri i exteriéri sa zvýšila. Radosť z uvoľnených opatrení má aj Folklórny súbor Valša z Holíča, ktorý už pred koronou nechýbal na mnohých záhoráckych svadbách.

„Po viac ako roku žehlíme kroj, viažeme mašle a leštíme čižmičky. Ideme zistiť, či si nevesta dobre vybrala a ženích ju vyplatí z područia kata, či si nevesta nechala sňať veniec, alebo jej krásna hlava bola sťatá,“ napísal súbor v sobotu 19. júna na svojej fb stránke. Bolo jasné, že opäť vyráža na svadbu. „Keď už sa naši zemepáni rozhodli dovoliť veselice sláviť, zavolajte nám, a my radi prídeme. Je nám vždy cťou, keď sa v časti „polnoční hostia“ objaví aj FS Valša s čepčením nevesty,“ zdôraznili členovia súboru.

 Dopadlo to dobre!

O deň neskôr sa už podelili so svojimi dojmami a zážitkami: „Nevesta najprv váhala a bola rozhodnutí prísť o hlavu, no napokon sa rozhodla vzdať svojho zeleného venca. Ženích prevrátil každú kapsu, aby ju vyplatil, snažil sa veru, a dobre urobil. Nevesta bola naozaj nádherná, jej hlávky by bola veľká škoda. Jednoducho, dopadlo to dobre!“  FS Valša s veľkým očakávaním sleduje svadobnú sezónu 2021 a svadobčanom ochotne spríjemní najkrajší deň života záhoráckymi tradíciami a čepčením.

Veniec sňať alebo hlavu sťať…

Členovia FS Valša prezrádzajú, že každá svadba je špecifická. Niekde sa hostia zabávajú viac a na čepčenie reagujú, zapájajú sa aj vtipnými poznámkami – väčšinou na účet ženícha. „Inde je ticho a špendlík by ste počuli padnúť na zem. Tam sa musíme naozaj snažiť, aby akt čepčenia nebol až tak „dramaticky“ vážny,“ hovorí stárka súboru Lenka Kollárová. I keď má táto tradícia stále svoju vážnosť, súbor robí všetko pre to, aby sa svadobčania a nevesta so ženíchom aj trochu zasmiali. A o vtipné historky veru núdza nie je. „Každá nevesta dostane trikrát otázku, či si nechá veniec sňať alebo hlavu sťať. Na prvé otázky odpovedá „hlavu sťať“, po tretej otázke už sa rozhodne pre veniec. Jedna nevestička bola tak vystresovaná, že aj po tretej otázke trvala na sťatí hlavy. Tak som sa otočila na ženícha a spýtala sa, čím ju tak nahneval, že si radšej nechá hlavu odťať,“ s úsmevom prezrádza Lenka.  Ženích sa, samozrejme, smial, že on za nič nemôže, že on poslúchal od rána. „Tak som sa znova otočila na nevestu a spýtala sa, či si tú odpoveď nechce rozmyslieť. A rozmyslela…“ Naopak, jedna nevesta hneď po prvej otázke odpovedala hrdo, že veniec sňať. „Kat bol prekvapený, ale to sme sa zasa tvárili, že odpovedala správne a ono sa to stratilo.“

Trampoty narobí aj vajce

Ženích od súboru dostáva vajce uvarené na tvrdo a po tom, čo dá všetky peniaze, ktoré u seba má, neveste do plachtičky, vajce vhodí ako najvyššiu odmenu. Vajce je totiž symbolom nového života a spolupatričnosti. „Jeden ženích sa s nevestou nechal prezliecť na čepčenie do kroja, vtedy si toto vajíčko vložil do malej kapsičky vo vnútri krojových nohavíc. Keď už, chudáčisko, nahádzal všetky peniaze, začal loviť vajce, ale nejako sa mu nedarilo tú kapsičku nájsť. Tak sa len húževnato hrabal v rozkroku za pokriku svadobčanov: „Toto niéééé, to si nechaj až na svadobnú noc!“Nakoniec vajce našiel, ale to sa už všetci tak smiali, že sme museli chvíľku počkať, než sme mohli v čepčení pokračovať,“ spomína Lenka.

Nakoniec kat…

Stárka FC Valša napokon spomenie aj kata. „Máme dvoch, každý má svoju úlohu – jeden nesie lavór na nevestinu hlávku, druhý sekeru. No a práve ten so sekerou si milú sekeru zabudol. Harmonikár začal hrať pieseň „Od Buchlova“, vchádzali sme do miestnosti, každý na svoje miesto, a keď už sme tam pekne stáli a všetka pozornosť sa mala upriamiť na nevestu a ženícha, otvorili sa dvere a hrdo vošiel náš kat so sekerou v ruke. Svadobčania nevedeli, či to tak má byť, ale spôsob, akým tam napochodoval, pripadal smiešny nám i hosťom,“ uzatvára Lenka. Veselých príhod je, pochopiteľne, veľa, vydali by aj na samostatnú brožúru.

Súbor pred koronou ročne stihol v priemere 20 svadieb. Najlepšia svadobná sezóna bola v roku 2019, kedy FS Valša čepčil každý víkend, niekedy dokonca v piatok aj sobotu. „Sme radi, že sme sa tento rok mohli vrátiť a začať znova robiť to, čo nás baví,“ zdôrazňuje Lenka. Ak chcete zažiť čepčenie nevesty s jeho pravou a neopakovateľnou atmosférou, stačí osloviť FS Valša, či už na facebooku, alebo mailom na info.fsvalsa@gmail.com.

 

 

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top