Connect with us

Vianočné trhy na internete: podporte šikovných Záhorákov

Téma

Vianočné trhy na internete: podporte šikovných Záhorákov

Vianočné trhy na internete: podporte šikovných Záhorákov

Vianočné trhy v takej podobe, ako ich poznáme, sa tento rok zrejme neuskutočnia. Drobným remeselníkom a ľudovo-umeleckým výrobcom tak nezostáva iné, len predávať svoje výrobky cez internet. Na sociálnych sieťach je možné nájsť aj mnoho šikovných Záhorákov, ktorí tvoria krásne adventné a vianočné dekorácie. Ak teda uvažujete o tom, že si zútulníte a sviatočne vyzdobíte byt, možno vám padne vhod práve naša inšpirácia.  

M. Kovaríková 

Tri mamičky skrášľujú advent

Vladimíra Ondrisková, jej sestra Ľubica Vaňková a švagriná Lýdia Ondrisková sú tri sympatické mladé mamičky čoskoro už siedmich detí, ktoré žijú v dedinke Šajdíkove Humence. Momentálne sa venujú svojim ratolestiam a rodinkám. No nielen to, aj tvoria. „Bolo to takmer presne pred rokom, kedy sme premýšľali, že si urobíme vianočnú výzdobu v našich domčekoch. Nakúpili sme potrebné veci a tvorenie mohlo začať,“ spomína Vlaďka. Po dokončení sa výzdoby páčili nielen šikovnej trojici, ale aj známym a kamarátom. Priaznivá odozva bola pre ženy výzvou, preto sa rozhodli, že svoje vlastnoručné výrobky ponúknu nielen priateľom, ale aj svojim fanúšikom a zákazníkom. „Inšpirujeme sa jedna od druhej. Každá máme nejaký svoj vkus a vždy sa snažíme nájsť kompromisy. Niekedy inšpiráciu čerpáme aj za pochodu, keď náš výrobok dotvárame. Teší nás, že ľuďom sa naše práce páčia, a veľakrát nám aj oni sami ponúknu dobrú myšlienku, za čo sme vďačné,“ hovorí Vlaďka.

Samozrejme, pomáha im aj internet, najmä s informáciami, aké farby hýbu svetom „Tento rok sa nám osvedčila zelená v kombinácii s červenou a zlatou – taká klasika Vianoc. No nezaostáva ani staroružová či modrá, i keď treba povedať, že aj naši zákazníci majú svoju fantáziu a predstavy, a tak tvoríme venčeky predovšetkým podľa ich želania.“

Adventné vence a dekorácie vznikajú z vecí, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch a na e-shopoch. Niektoré ozdoby si však zručné mamičky dokážu vyrobiť aj samé, stačí len vybehnúť do prírody. „Doba tvorby jedného venčeka je individuálna záležitosť, závisí to hlavne od požiadaviek zákazníkov. Ak máme všetko k dispozícii a môžeme sa do venčeka pustiť hneď, vieme ho vyrobiť, odfotiť, zabaliť, poslať a doručiť do týždňa,“ dodáva Vladimíra. Záujemcovia o adventnú výzdobu si môžu vybrať na Facebooku, kde majú Vlaďka, Ľubka a Lydka svoju stránku s názvom Vence & Venčeky. „Chceme sa poďakovať našim fanúšikom, pre ktorých tvoríme naozaj s láskou. Je to pre nás relax. Veľmi nás vie potešiť, keď nám ľudia posielajú fotky našich venčekov na dverách čivo svojich domovoch. Sme rady, že sa naša tvorba páči a je o ňu záujem. Často nás ľudia kontaktujú aj vďaka tomu, že naše výtvory vidia u svojich známych a oslovia ich. Určite sa budeme snažiť našu tvorbu obohať časom aj o iné kúsky, ako len o venčeky,“ dodávajú dievčatá.

Každý výrobok je originál

Kristíne Klímovej Hajdúchovej z Plaveckého Mikuláša učarovalo plstenie. Povolaním opatrovateľka v DSS je v súčasnosti s dcérkou na materskej dovolenke a práve vďaka nej sa dostala k tejto záľube. „Plstenie je práca s veľmi jemným a príjemným materiálom, a ja som si ju veľmi obľúbila,“ priznáva. Zaujímavý materiál raz náhodou uvidela na internete, kde našla nádherné plstené dekorácie: „Práve to bol ten impulz, kedy som sa rozhodla, že to skúsim aj ja. Kúpila som si balík rôznofarebnej ovčej merino vlny a podľa videonávodu som skúšala vyrábať. Najskôr som to brala ako relax, no neskôr ma táto záľuba nadchla natoľko, že som jej úplne prepadla. Keď vidím, čo dokážem vytvoriť, inšpiruje ma to k ďalším nápadom a tvorbe.“

Srdcovou záležitosťou Kristíny vždy boli anjeliky, vyrába preto predovšetkým tie. „Vždy do nich vkladám kúsok seba a každý môj výrobok je originál. Výroba jedného anjelika trvá podľa náročnosť od jednej do dvoch hodín,“ prezrádza šikovná mladá žena. V predvianočnom období je najväčší záujem o svietiacich anjelov, ktorí často slúžia ako netradičný vianočný darček. „Vyrábam aj rôzne závesné ozdôbky, ako sú anjelské krídla, srdiečka, baletky… Moje výrobky si záujemcovia môžu pozrieť na Facebooku, na profile „Vyrobené s láskou“, dodáva Kristína.

Dôraz na detail aj spracovanie

Hoci sa zdá, že výroba adventných a vianočných dekorácií a ozdôb je ženskou záležitosťou, nie je to celkom tak. Cit pre krásu a zručné prsty majú aj muži, príkladom je Tomáš Miakiš z Jablonice, ktorý pracuje v automobilovom priemysle.

„K tvorbe vianočných ozdôb som sa dostal postupne. Vďaka môjmu otcovi som sa začal zaujímať o prácu s drevom, výrobu dekorácií pre detičky, ručne maľovaných poličiek a hračiek, kde mi boli inšpiráciou aj moje dve deti. Začínal som s ručnou prácou na lupienkovej píle a postupne prišli aj modernejšie technológie,“ spomína na svoje začiatky. Ako samouk sa veľa vecí dozvedel z kníh, časopisov a odborných článkov, ale aj od skúsených ochotných ľudí, ktorí mu radili na rôznych fórach. „Samozrejme, podporila ma aj moja rodina, za čo som im nesmierne vďačný. Okrem výrobkov na želanie momentálne v tomto adventnom čase vyrábam najmä vianočné stromčeky a rôzne vianočné nápisy a dekorácie na stromček,“ prezrádza Tomáš. Jeho výroba je vždy individuálna, prispôsobená prianiu zákazníka, či už ide o farebné vyhotovenie alebo počty kusov. „Pri každom výrobku dbám na detail a spracovanie, takže aj dĺžka výroby je individuálna. Ukážky mojej tvorby môžu záujemcovia vidieť na facebookovej stránke Tomiart,“ dodáva Tomáš.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top