Connect with us

František vďaka Erasmu spoznával Portugalsko

Záhoráci vo svete

František vďaka Erasmu spoznával Portugalsko

František vďaka Erasmu spoznával Portugalsko

Mladí ľudia na Slovensku dnes majú veľké množstvo možností, ako nazrieť do sveta a rozšíriť si tak obzory.  „Už dlhšie som mal vnútorný pocit, že sem nepatrím a že by som rád šiel do sveta a skúsil žiť v zahraničí. Vďaka Erazmu sa mi to podarilo,“ hovorí František Lörinczi (23) z Malaciek, študent Fakulty telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave. Erazmus, vzdelávací program Európskej únie, zameraný predovšetkým na vysokoškolských študentov, sa preňho, rovnako ako pre mnoho ďalších mladých ľudí, stal zdrojom neoceniteľných skúseností, zážitkov a poznávania. 

 M. Kovaríková

František je športovec telom aj dušou. Od svojich štyroch rokov sa venuje futbalu, ktorému je verný dodnes. Hráva v zahraničí aj na Slovensku a v Malackách trénuje mládežnícke kategórie. V podstate práve s futbalom sú spojené aj jeho cestovateľské začiatky. „Vždy som veľmi rád cestoval a spoznával nové miesta, no keďže sú moji rodičia učitelia a okrem mňa majú ešte tri ďalšie deti, letné a zimné dovolenky každý rok neboli pre nás vôbec samozrejmosťou. Okrem susedných krajín som sa dostal do Talianska a aj kvôli futbalu do Holandska a Chorvátska.“ Byť učiteľské dieťa však malo podľa Františka aj svoje výhody: „Zbožňoval som lyžiarske zájazdy, na ktoré ma brávali naši so sebou. Tu začala moja láska k snowboardu – to je však už iný príbeh…“

Po portugalsky len dobrý deň a ďakujem  

Vlani v septembri sa František vybral na skusy do sveta. Presnejšie, zapojil sa do programu Erazmus. „Chcel som ísť na juh, do tepla k moru, pretože mentalita týchto ľudí mi sedí, a myslím si, že samotné more robí ľudí šťastnejšími, spokojnejšími a pokojnejšími. V domnienke, že mi bude stačiť na štúdium angličtina, som sa vybral do Portugalska. Nijako špeciálne som sa nepripravoval a po portugalsky som vedel povedať asi len ,dobrý deň´ a  ,ďakujem,´ “ priznáva sympatický mladík. Aké boli jeho prvé dojmy po príchode do novej krajiny? „Jednou z prvých vecí, ktoré ma zaskočili, bolo, že všetky moje predmety boli v portugalčine, takže som zo začiatku nerozumel ani slovo. No musím priznať, že Portugalci sú veľmi priateľskí, nápomocní a väčšina z nich hovorí po anglicky perfektne, takže prežiť sa to dalo.“ Františka v Portugalsku privítalo príjemné počasie, keďže v septembri a októbri sa ešte dalo ísť k moru, zima však bola daždivá a chladná. „Navyše, Portugalci nemajú v domoch kúrenie, takže sme spávali niekedy aj v zimných bundách,“ dodáva.

Kontrast k uponáhľanému životu 

To, čo si o krajine a jej obyvateľoch myslel, a kvôli čomu si práve Portugalsko zvolil, sa vyplnilo. „Veľmi sa mi zapáčila celková atmosféra tejto krajiny. Ľudia sa tam nikam neponáhľajú a sú k sebe veľmi milí.  To je veľký kontrast k uponáhľanému životu, ktorý častokrát žijú ľudia na Slovensku,“ vysvetľuje František. Erazmus absolvoval v Coimbre, čo je študentské mesto. „Čistota tam nie je žiadna samozrejmosť a párty začínajú o tretej ráno. Po čase som si však zvykol aj na to, hoci párty často končila len hodinku predtým, ako začínala škola…“ Apropó, škola! František priznáva, že vďaka tejto skúsenosti si oveľa viac cení kvalitu výučby na Slovensku. Jedným dychom však dodáva, že na Erazme sa predsa len štúdiu nevenuje až taká pozornosť ako doma.

Algarve, Porto, Azorské ostrovy

Počas svojho pobytu v Portugalsku mal Františekaj možnosť cestovať a krajinu spoznať trochu viac. „Juh Portugalska je raj na Zemi. Algarve odporúčam všetkými desiatimi. Bol som tam viackrát a hneď by som šiel znova. Krásne počasie počas celého roka, dokonca ešte aj uprostred zimy sa dalo kúpať v oceáne a surfovať. Nádherné pláže, veselí, spontánni a milí ľudia. Všade sa tu dohovoríte po anglicky,“ vyratúva prednosti najslnečnejšieho miesta v Európe, ktorého členité pobrežie ponúka okrem prekrásnych pláží aj množstvo dychberúcich zákutí. Algarve na západe a juhu obmýva Atlantický oceán, na východe susedí so španielskou Andalúziou. „Veľmi sa mi však páčilo aj Porto a Azorské ostrovy,“ prezrádza. Nečudo, hovorí sa, že kto raz navštívi malebné Porto na severe krajiny, tomu sa hlboko vyje do srdca. Pamätať si bude dvojposchodový most Ľudovíta I., kde po spodnej časti prechádzajú autá a po vrchnej jazdí mesto, ale aj krásnu historickú časť mesta s názvom Ribeira. No a Azorské ostrovy, to je jednoducho poklad Európy uprostred Atlantiku. Nezabudnuteľná európska exotika, neobjavený dovolenkový raj, kde si môžete vychutnať prechádzky nedotknutou prírodou a neskutočný pokoj. Ostrovy majú sopečný pôvod, preto tu môžete očakávať pláže s tmavým až čiernym pieskom, vysoké útesy, vulkány aj strmé pobrežia. „Ak chcete vidieť panenskú prírodu a kúpať sa v zátoke oceánu, v teplej termálnej vode, a obdivovať pritom západ slnka, určite navštívte Azory,“ odporúča František.

Najintenzívnejší a najkrajší rok života

Mladý športovec zdôrazňuje, že Erazmus mu dal veľmi veľa. „Bol som v kontakte s ľuďmi doslova z celého sveta a fascinovalo ma, akí sú iní. Ako rozmýšľajú a žijú. Ako sa navzájom rešpektujú, podporujú a prežívajú spolu radosti aj starosti. Môžem povedať, že to bol najintenzívnejší a najkrajší rok môjho života. Videl som krásne miesta, ktoré by som každému doprial navštíviť. Ak máte možnosť, určite tam choďte. Hlavne všetci vysokoškoláci, nech už si vyberiete akúkoľvek krajinu, rozhodne Erazmus vyskúšajte. Zmení vám to pohľad na život. Ťažko sa opisuje slepému západ slnka, preto si myslím, že moje slová sa ťažko budú chápať ľuďom, ktorí to nezažili. Som však toho názoru, že každý by mal cestovať, aby začal vidieť a lepšie chápať, o čom život je.“ František pripomína, že vďaka cestovaniu človek lepšie spozná nielen našu planétu, ale aj sám seba. „Ja som sa naučil vážiť si to, čo mám. Od zdravia cez rodinu, priateľov, skúsenosti, až po miesto, kde žijeme. Slovami sa tieto zážitky len veľmi ťažko opisujú. Asi najviac to vystihuje fráza, ktorú som si pripomínal veľmi často: Drahý život, ďakujem ti za každý jeden deň…

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top