Connect with us

LUCIDE – originálne náušnice pre výnimočné ženy

Rozhovor

LUCIDE – originálne náušnice pre výnimočné ženy

LUCIDE – originálne náušnice pre výnimočné ženy

Pri nedávnej súťaži krásy Miss Záhoria 2020 sa finalistky v rámci fotenia predstavili aj s krásnymi doplnkami v podobe šperkov. Ich autorku je Lucia Valachovičová z Kátova, absolventka Slovenskej technickej univerzity v Trnave, ktorá pracuje v oblasti predaja. Popri svojej rodinke a hlavne malej dcérke sa pod značkou Lucide venuje práve výrobe jedinečných šperkov, ktoré tešia oko i srdce spokojných žien. 

M. Kovaríková 

Patríte k tým, ktorí sa prejavovali tvorivo už od detstva?

Odmalička som milovala tanec, hudbu, šport, kreslenie, spev i divadlo. A vždy som sa tešila v škole na ručné práce, kde sme vyrábali a tvorili.

 Vašou doménou sa stali šperky. Ako k tomu prišlo?

Keď som sa presťahovala z rodných Gbiel a chodila z dediny kúsok do Holíča, stretávala som jednu dnes už kamarátku, ktorá sa moderne obliekala, bola centrom pozornosti a všetky ženy ju obdivovali. Nosila výrazné náušnice, ktoré  ma doslova uchvátili. A nielen mňa. Hýrili rôznymi farbami, vždy mali iný tvar, mala ich v rôznej veľkosti. Túžila som ju spoznať, bola mi inšpiráciou. Napokon sa naše cesty stretli. Keďže bola športovkyňa a viedla hodiny zumby, aerobiku a jogy, začala som k nej chodiť, lebo šport bolo a je aj moje hoby. Tam sme sa spoznali a dokonca naše deti začali spolu chodiť do škôlky. Na materskej dovolenke som dostala nápad – čo keby som začala vyrábať také náušnice?   Sama som vždy rada nosila výraznejšie šperky, aby ladili k šatám a rôznym druhom outfitu. Sen sa stal skutočnosťou. Moja kamarátka bola riaditeľkou MISS Záhoria, pustili sme sa teda do prvej spolupráce a ja som finalistkám dopĺňala náušnice ku krásnym spoločenským šatám pri fotení. Na finálovom večere finalistky vďaka nim zažiarili aj na predvádzacom pódiu. Každej som náušnice darovala. Teší ma, že som bola aj súčasťou tohto ročníka, z ktorého si víťazky takisto odniesli šperk. Neskôr ma oslovili svadobné salóny s prehliadkami svadobných a spoločenských šiat. Začala som spolupracovať s vizážistkami, fotografmi a fotografkami, s ktorými vznikli krásne svadobné editoriály.

 Dnes je určite aj v tejto oblasti veľká konkurencia. Čím sú vaše šperky iné?

Do každého šperku je zakomponovaný kamienok z himalájskej jaskyne. Je to kamienok žiarivosti, atraktivity a jedinečnosti, ktorý zosilňuje vlastnosti majiteľky šperkov. Himalájske jaskyne sú prapôvodné miesta sily, kde je stále zachovaná koncentrovaná sila a energia. Na zemi ich je však už málo.

 Ako vaše práce vznikajú? Skúste ten proces popísať.

Šperky vyrábam technikou lepenia filigránov a komponentov rôznych tvarov, veľkostí a farieb, ako sú ozdobné kamienky, štrasové retiazky, hotfix kamienky, štrasové kamienky a zapínania. Používam bižutérny kov. Keď mám nápad, hneď ho idem realizovať. Skúšam, skladám kamienky. Samotný proces od návrhu cez výrobu až po balenie trvá niekoľko hodín. Šperk vyrábam na viackrát, niekedy si to delím do viacerých dní, pretože kamienky vrstvím. Používam pinzetu, lampu, tri druhy klieští a lep. Tento proces, ktorým si prechádza každý jeden kúsok, je skutočne zdĺhavý a náročný. Je to však aj o ďalších pre mňa zábavných aktivitách a prácach, ako je objednávanie komponentov, ktoré často zohnať len ťažko, o chystaní výrobku, príprave a realizácii fotografovania. Len fotenie jedného výrobku mi zaberie aj hodinu. No a zabaliť šperk do škatuľky a napísať list zákazníkovi, to je pre mňa radosť. Nasleduje nahrávanie výrobkov s popisom na e-shop a ďalšie sociálne siete, ktoré spravujem, vybavovanie objednávok, účtovníctvo… Skutočne hodiny práce.

Odkiaľ pre svoju tvorbu čerpáte námety?

Inšpirujem sa z celého sveta. Mám už takú pracovnú deformáciu, že napríklad na prechádzke, na plese, v časopisoch či filmoch ženám pozerám hneď na uši. Ak vidím niečo zaujímavé, určitý motív, tak ho využijem vo svojej tvorbe. Niekedy si spojím zopár komponentov a vznikne z toho niečo, čo ma uchváti.

 Kto sú vaše zákazníčky a prečo je dobré kupovať handmade výrobky?

Moje zákazníčky sú ženy, ktoré sú spoločenské, rady sa zabávajú, chodia na plesy, párty, oslavy či svadby, alebo pracujú v oblasti, kde potrebujú reprezentovať. Ženy, ktoré ozaj chcú originálne šperky, a ktoré nimi túžia zarezonovať. Moje náušnice sú určené pre všetky výnimočné ženy, ktoré milujú lesk a farby, a ktoré chcú mať ku každému outfitu niečo nové a originálne. Ženy, ktoré sa chcú páčiť. A prečo je dobré kupovať handmade výrobky? Pretože sú vyrábané s láskou a energiou, ktorú do nich ako tvorca vkladám a prenášam na človeka, ktorý si výrobok kúpi. Tieto výrobky sú ľuďom bližšie ako strojovo vyrábané veci, pretože je v nich originalita. Sú vyrábané na mieru, nikde inde ich nekúpite, a hlavne zákazníci vedia, od koho si výrobok kupujú a čo všetko sa za ním skrýva.

 Snáď všetky oblasti života v súčasnosti ovplyvňuje koronavírus. Viac sme doma, máme možno aj viac času niečo vymýšľať, tvoriť. Ako je to u vás?

Pre mňa momentálne „kovid“  znamená Kreativitu, Objavovanie, Vzdelávanie, Inováciu, Dokončovanie. Je to obdobie niečoho nového. Celý svet sa transformuje do online podoby a treba sa tomu prispôsobiť. Využívam toto obdobie na vzdelávanie.

 Dá sa povedať, že žijete svoj handmade sen?

Touto otázkou ste trafili klinec po hlavičke. Prihlásila som sa do dvojmesačného kurzu Žijem svoj handmade sen, ktorého zakladateľom je Anna Harská, úspešná podnikateľka Korálkárne. Je tam so mnou ďalších deväť energických handmade„tvoriliek“, s ktorými sa navzájom podporujeme. Teším sa, že som sa mohla stať súčasťou tohto projektu, napredovať, odlišovať sa od ostatných, mať svoju pridanú hodnotu, ponastavovať si stratégie, rozmýšľať ako podnikateľ, skrátiť a zrýchliť si takú tú cestu, pri ktorej nemusím nič sama vyhľadávať. Zároveň som ešte prešla kurzom fotografovania výrobkov, pretože nie je fotka ako fotka. Tvorcom tohto fotokurzu je tiež Anna Harská s fotografkou Martinou Féherovou. Ak môžem niečo odporučiť handmade„tvorilkám“, tak je to práve investícia do vzdelania. Pre mňa je tvorenie napĺňaním, je to moja srdcovka, relax. Pri tvorení nevnímam čas. Zákazníčky sa svojím nákupom u mňa stávajú súčasťou mojej cesty za snom, a ja sa zároveň môžem stať inšpiráciou, že snívanie má zmysel. Moju autorskú tvorbu možno nájsť na e-shopewww.sashe.sk/Lucide, fbLucide a Instagrame lucide_handmade.

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top