Connect with us

FSk Lanšper šíri spontánnu ľudovú veselosť

Kultúra

FSk Lanšper šíri spontánnu ľudovú veselosť

FSk Lanšper šíri spontánnu ľudovú veselosť

Spracovávajú a prezentujú piesne a tradície zo špecifického mikroregiónu na Záhorí – to je poslanie folklórnej skupiny Lanšper, ktorej meno je odvodené od starodávneho názvu časti chotára pri rieke Morave, nachádzajúcej sa v najzápadnejšej časti Záhoria. Viac o skupine, jej vzniku, ale aj o tom, čím folkloristi žijú v tejto náročnej dobe, nám prezradil vedúci skupiny Alexander Krajčír.  

 Kedy FSk Lanšper začala písať svoju históriu?

Folklórna skupina Lanšper vznikla koncom roku 2016, ale svoje korene zapustila pri spevoch „u muziky“ počas dedinských osláv. Začínali sme v trojici a postupne sa pridávali ostatní členovia. Spontánna ľudová veselosť zaniká a my ju aspoň takto v nás a pre seba udržujeme. A to nehovorím o našich vystúpeniach.

Mnohých určite zaujme názov skupiny. Odkiaľ presne pochádza?

Lanšper je metaforickým spojivom obcí Závod, Sekule a Moravský Svätý Ján a priľahlých osád, ktoré kedysi spadali pod svätojánske panstvo. Je to časť chotára pri rieke Morave, ktorá sa kedysi nazývala Vena Landsperg a predstavovala slepé rameno rieky Morava. Je to pre nás taký inšpiratívny ľudový meeting point.

Aká je súčasnosť vašej folklórnej skupiny? Koľko máte momentálne členov a čo tvorí váš repertoár?

Repertoár sa opiera o terénny výskum regionálnych piesní, pričom informátormi sú predovšetkým najstarší obyvatelia danej obce. Okrem výskumu skupina využíva mnohé ďalšie zdroje, napríklad záznamy Karola Plicku či spevníky Janka Blahu. FSk Lanšper má momentálne 10 členov vo veku od 35 po 70 rokov, spája tak dve generácie ľudových spevákov. Nacvičujeme v kultúrnom dome v Závode, ale čoskoro sa presťahujeme do ľudového domu, ktorý v obci vyrastá. Nazýva sa Dom 1890.

Na svojom konte máte aj CD album. Prezraďte o ňom niečo viac.

Naše CD uzrelo svetlo sveta v roku 2018 a jeho vydanie bolo pre nás dôležitým míľnikom. Pri nahrávaní CD sme spolupracovali s primášom Martinom Janštom a jeho muzikantmi. Na CD je pestrý súbor piesní od „Lanšpéra“, čiže obsahuje výhradne lokálny repertoár. Na obálke je namaľovaný výjav spred 100 rokov a zobrazuje spomínanú spontánnu ľudovú veselosť. Na zákazku ho namaľoval Jozef Chrena.

Aktuálne kultúra neprežíva, iba živorí. Ako tento čas využívate?   

Nestretávame sa, lebo je to zakázané. Komunikujeme elektronicky, posielame si rôzne vtipné vecičky a tešíme sa na spoločný pohárik vína. Ja chystám nové piesne do repertoáru. Mám doma všetky potrebné nástroje, takže nahrávam a koncipujem…

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top