Connect with us

S pokorou a úsmevom kráčať za svojimi cieľmi…

Kultúra

S pokorou a úsmevom kráčať za svojimi cieľmi…

S pokorou a úsmevom kráčať za svojimi cieľmi…

Lukáš Krč alias Lukéro je mladý, no mimoriadne talentovaný a uznávaný výtvarník z Brezovej pod Bradlom.  V rámci Light Art Show, kde maľuje svetlom, vystupoval v Česku, Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku, ba dokonca aj v USA či v Saudskej Arábii.  Okrem toho sa venuje aj street art maľovaniu a klasickej výtvarnej tvorbe. Primátor Brezovej pod Bradlom mu v uplynulých dňoch odovzdal Cenu mesta za rok 2019.

Kedy ste v sebe objavili vzťah k výtvarnému umeniu?

Už ako malý chlapec som sedel mame na kolenách a čarbal po papieri. Ako roky pribúdali, čarbanice sa menili na prvé postavičky a zvieratká, a keď som mal asi 6 rokov, začal som navštevovať základnú umeleckú školu. Umenie sme mali tak nejako v rodine – rodičia boli kreatívni, hlavne mama sa ma snažila nasmerovať na umeleckú dráhu, za čo som jej veľmi vďačný. Prijali ma na Strednú umeleckú školu scénického výtvarníctva v Bratislave a po jej ukončení som na sebe začal pracovať sám.

Za sebou už máte viacero úspešných výstav na Slovensku aj v zahraničí. Ako by ste charakterizovali svoju tvorbu?

Snažím sa stále vymýšľať nové veci, striedať a skúšať techniky. Začal som s portrétovou kresbou ceruzkami, neskôr som prešiel na maľbu akrylom a akvarelom, prírodné motívy, ilustrácie, street art či krajinomaľby. Momentálne používam snáď všetko, čo zanechá stopu. Maľujem na výkres, plátna, steny, sklo, fólie, drevo… Používam všetko možné od kriedy, uhlíka, fixiek a štetcov až po maľovanie sprejmi, kreslenie 3D perom, maľovanie dymom či svetlom Light Art. A práve mám záujem začať s tetovaním.

V súčasnosti žijete v Prahe a práve tam ste sa začali venovať maľovaniu svetlom…

K maľovaniu svetlom som sa dostal celkom nečakane. S maestrom Alexom Dowisom ma zoznámil môj dobrý kamarát a výborný hudobník Metodej, a tak vznikli prvé spolupráce s umeleckým ateliérom Dowis.cz. Alex preslávil svoju svetelnú šou v súťaži Česko Slovensko má talent. Práve on ma zasvätil do čara Light Artu a úplne ma to pohltilo, takže som sa tomu začal venovať naplno.

Pred 3 rokmi ste svoju Light Art Show predstavili na kopaniciach a lístky boli vtedy beznádejne vypredané. Tento rok ste do Brezovej zavítali so svetelnou šou, venovanou osobnosti, ktorá je s regiónom nerozlučne spätá.

S Light art crew sme precestovali takmer celý svet, od Európy až po USA. Vždy som však túžil dostať toto umenie s celým tímom domov, do rodného mesta, a to sa viackrát podarilo. Zažili sme úžasné chvíle, až kým neprišla pandémia, ktorá (nielen) nás úplne stopla. Som však rád, že sa mi ešte tento rok podarilo uskutočniť vystúpenie, venované M. R. Štefánikovi. Je to moja srdcovka a veľká česť, zobral som to naozaj vážne a dal do toho všetko. Aj napriek okolnostiam a obmedzeniam dopadla šou výborne a mala veľký úspech. Životopisná svetelná šou „Večnosť v sekundách“ trvala 55 minút a odohrala sa v Národnom dome Štefánikovom. Najviac ďakujem mojej mame a priateľke Lenke za podporu.

Čo taká perfektná svetelná šou od umelca vyžaduje?

Šou maľovaná svetlom vyžaduje veľa tréningu a sústredenia. Začína to na papieri, treba poskladať a vymyslieť dej, kompozície… Obrazmi rozprávame príbeh, a to veľmi rýchlo. V priebehu pár sekúnd dokážeme stvárniť emócie, miesta, ľudí a príbehy so živým zvukovým sprievodom. Toto umenie je vnímané ako nové a magické médium, ako u nás, tak aj vo svete. S Alexom Dowisom som sa dostal na prezentáciu Light Artu až do Disneylandu na Floride alebo na Show America´s got Talent v Los Angeles, kde sa Alex vôbec ako prvý Čech dostal až do semifinále. Po takom vystúpení nasleduje v hľadisku standing ovation, husia koža a slzy v očiach.

Svojou tvorbou reagujete aj na aktuálne spoločenské problémy. Čo vás zaujalo naposledy?

Obrazmi sa snažím často znázorniť to, čo cítim, čo ma trápi. Poukazujem na ekológiu, životné prostredie a silu prírody. No a momentálne je, samozrejme, náš najväčší problém pandémia a chaos vo svete, ale aj nesprávne priority.

Máte za sebou spoluprácu s viacerými uznávanými výtvarníkmi. Môžete spomenúť niektoré projekty?

V roku 2015 som spolupracoval so sochármi z ateliéru ExpoNut.cz, pripravovali sme úžasnú výstavu gigantických sôch s názvom Mikrokosmos. V roku 2016 som nadviazal spoluprácu s už spomínaným ateliérom Dowis.cz a v roku 2017 sme dali dohromady charitatívne aukcie na hudobných podujatiach Freestyle Mondays. Samozrejme, je toho viac. Som veľmi vďačný za ľudí, ktorých mám okolo seba a s ktorými som mohol tvoriť a spolupracovať.

Pravidelne sa zapájate do charitatívnych projektov. Akú majú podobu a kam vaša pomoc smeruje?

Charitatívny projekt sme vymysleli s Metodejom a Dozerom z Freestyle Mondays. Išlo o 12 vydražených obrazov pre nemocnicu a detský domov v Ugande cez organizáciu Whisper. Podarilo sa vyzbierať vyše 100 tisíc českých korún, za čo sme nesmierne vďační. Neskôr sme dražili obrazy na festivaloch pre organizáciu ADRA, zapojil som sa aj do charitatívnej kresby pre psí útulok v Senici v spolupráci s Deadbloom apparel, a mám v pláne pokračovať. Na sociálnych sieťach pravidelne robím rôzne súťaže, kde môže hocikto vyhrať obrazy. Som presvedčený, že si musíme pomáhať, a je jedno, akým spôsobom. Dôležité je mať ciele a s pokorou a úsmevom na tvári ísť za nimi.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top