Connect with us

Oslavy jubilea Hradišťanky prekazila korona

Kultúra

Oslavy jubilea Hradišťanky prekazila korona

Oslavy jubilea Hradišťanky prekazila korona

Pandémia nového koronavírusu zmenila tento rok plány aj hudobníkom dychovej hudby Hradišťanka. „Väčšina prehliadok, na ktorých sme mali účinkovať, bola presunutá až na budúci rok,“ hovorí kapelník Jozef Kerecman.

 Prvý muž kapely zdôrazňuje, že fungovanie dychovky stojí len na zápale jej členov a podpore obce Hradište pod Vrátnom a niekoľkých sponzorov. Inak sa o kapelu vôbec nikto nezaujíma. „Vyzerá to tak, že celej štátnej kultúre je naša amatérka kultúra ukradnutá,“ konštatuje. Súčasná DH Hradišťanka pôsobí v obci nepretržite od februára 1985. Nadviazala pritom na bohatú tradíciu dychovky v obci pod Vrátnom. „Prvá dychovka bolau nás založená už v roku 1909, nepodarilo sa ju však udržať nepretržite. Hlavným dôvodom boli obe svetové vojny, v ktorých, bohužiaľ, padli aj niektorí jej muzikanti. A v takej malej obci, ako je naša, nie vždy dorastú náhradníci,“ vysvetľuje J. Kerecman. Počas 110-ročnej histórie  pôsobilo v obci viacero dychoviek rôzneho trvania, terajšia vydržala najdlhšie a v tomto roku si pripomenula 35. výročie.

Aj vlastné pesničky

DH Hradišťanka účinkuje na rôznych podujatiach, od prehliadok cez zábavy, jarmoky a koncerty, až po cirkevné procesie. Samozrejme, nielen v obci, ale aj v jej okolí. Okrem toho tiež odprevádza občanov na ich poslednej ceste. Predstavila sa už aj v zahraničí, napr. v ČR a Nemecku. „Náš repertoár je rozmanitý, hráme českých klasikov, moravských i slovenských autorov. Sme však hrdí aj na autorov z našej kapely, ktorých piesne sme nahrali na dva albumy. Prvý má názov Spod Vrátna a druhý Pjekná si pjesničko,“ prezrádza J. Kerecman.

Tento rok skromne

DH Hradišťanka je známa aj tým, že každoročne organizuje prehliadku dychových hudieb, na ktorej sa zídu dychovky z domova i zo zahraničia. V tomto roku chceli osláviť svoje jubileum už na jej 26. ročníku. „Bohužiaľ, takéto podujatie si vyžaduje dlhú organizačnú prípravu a neustále meniace sa podmienky epidemiológov nás s ohľadom na možné finančné straty prinútilo tento ročník zrušiť. Keď sa neskôr podmienky uvoľnili, urobili sme v tento dátum len poobedňajšie posedenie pri našej dychovke. Toto podujatie bolo okrem pohrebov jediným, všetky ostatné boli zrušené. A bohužiaľ, zdá sa, že to tak zostane až do konca roka,“ hovorí kapelník Hradišťanky. Jedným dychom však dodáva, že aj v tejto komplikovanej dobe sa členovia kapely pravidelne schádzajú na skúškach a udržiavajú dychovku v chode. „Výhodou pre nás je podpora obecného úradu, ktorý nám poskytuje priestory na nácvik, a tiež niektorých podnikateľov. Sme za to naozaj vďační…“

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top