Connect with us

Relaxujte v lese, otužujte telo…

Téma

Relaxujte v lese, otužujte telo…

Relaxujte v lese, otužujte telo…

Máte už plné zuby informácií o korone a televízne spravodajstvo s počtami nakazených vás privádza na pokraj depresie? Možno vám prídu vhod tipy Záhorákov, ako a kde nabrať energiu. Alebo ako si čo najviac posilniť imunitu.

Jedným zo spôsobov oddychu, pri ktorom si vyčistíte hlavu a pohybujete sa na čerstvom vzduchu, je určite hubárčenie. Emília Palkovičová zo Závodu sa mu venuje od detstva, priviedla ju k nemu jej babička aj mamička. „Dalo by sa povedať, že celá rodina sme hubári. Baví nás to, berieme to aj ako príjemný relax. A huby nám navyše chutia,“ prezrádza Emília. Vhodných lokalít na hubárčenie je viacero, nielen v okolí Závodu, ale aj Veľkých Levár či Studienky. „Zbierame dubáky, modráky, bedle, kozáky, baraniu hlavu – takú klasiku. Huby pripravuje na viacero spôsobov, napr. do polievky, dusené s vajcom alebo mäsom, do rizota, ale tiež ich vyprážame v trojobale, zavárame a sušíme,“ dodala náruživá hubárka, ktorá už má vo svojej dcérke Emily svoju pokračovateľku.

 Proti vírusom otužovaním

Inou možnosťou, ako urobiť niečo pre svoje zdravie, je otužovanie. „Začnite teraz a vydržte celú zimu. Je to tá najlepšia „vakcína“ na posilnenie imunity. Otužovanie vás nič nestojí, chce to len pravidelnosť a pevnú vôľu. Výsledok je potom zaručený,“ hovorí športovec Peter Hertl zo Skalice. Spolu so svojím otcom Petrom, ktorý je už sedemdesiatnik, sa otužovaniu venuje takmer 8 rokov. „Začínali sme studenou sprchou a potom sme sa chodili otužovať do vodnej nádrže v Sudoměřiciach. Posledné tri roky máme doma tisíclitrovú vinohradnícku kaďu, kde sa otužujeme 3x do týždňa celú zimu,“ približuje P. Hertl. Po otužovaní vždy nasleduje 15 až 20-minútové cvičenie, ktoré je dôležité pre zahriatie organizmu. „Otužovanie nám posilňuje imunitu, a je to aj perfektná regenerácia. Po otužovaní sa vyplavujú endorfíny, teda hormóny šťastia, rovnako ako po športovom výkone. Skutočne odporúčam všetkým,“ zdôrazňuje P. Hertl. Upozorňuje však, že treba začať postupne a ideálny čas je práve teraz, keď teplota vody a vzduchu začína klesať. Zlom pre začiatočníkov vraj nastáva, keď má voda okolo 8 ºC. Vtedy to začína aj trocha bolieť, no ak to človek prekoná, po jednej až dvoch minútach je všetko v poriadku. „Pre mňa najlepšia voda je okolo 1-2 stupňov, a k tomu sneh, v ktorom sa môžem vyváľať,“ smeje sa Peter…

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top