Connect with us

Na Slovensku začína platiť spravodlivosť pre všetkých

Rozhovor

Na Slovensku začína platiť spravodlivosť pre všetkých

Na Slovensku začína platiť spravodlivosť pre všetkých

Pochádza síce zo stredného Slovenska, no k Záhoriu má mimoriadne blízko. Podpredseda Národnej rady SR JURAJ ŠELIGA (30) totiž práve na Záhorí strávil svoje gymnaziálne roky, ktoré určite tiež svojím spôsobom ovplyvnili jeho ďalšie smerovanie. Absolvent Právnickej fakulty Trnavskej univerzity má za sebou aj štúdium morálnej a právnej filozofie v Kolégiu Antona Neuwirtha či politických vied na John JayInstitute vo Philadelphii. Do povedomia verejnosti sa dostal predovšetkým ako jeden z hlavných organizátorov pochodov Za slušné Slovensko.

Ako si s odstupom času spomínate na Záhorie? Dá sa povedať, že tento región má špeciálne miesto vo vašom srdci?

Áno, na Záhorí, v Šaštíne, som prežil svoje stredoškolské časy a veľmi rád na to spomínam. Napriek tomu, že som z hornatej Oravy, Záhorie mi prirástlo k srdcu. Borovicové lesy, teplé jesenné večery a milí ľudia. Dodnes chodím na Záhorie pravidelne, pretože môj brat sa tam oženil. Plus poviem vám malé tajomstvo, ja ako Oravčan mám veľmi rád Pavla Országha  Hviezdoslava a ten si dal prímenie Hviezdoslav práve v Senici, keď tam pracoval na súde. Básnik tvrdil, že nikde inde nie je krajšia nočná obloha ako nad Senicou. Čo je pre mňa taký milý bonus navyše. Nehovoriac o tom, že moja prvá frajerka bola Seničanka…

Do politiky aj do predchádzajúcich volieb ste išli s hlavným cieľom – očistiť Slovensko od korupcie a klientelizmu. Je dnes naša krajina podľa vás na dobrej ceste?

Keď sledujeme vývoj ostatných dní a vidíme ako NAKA vo veľkom zatýka, musí byť všetkým jasné, že to s očistou Slovenska myslíme vážne. Kauzy, ktoré sa nevyšetrovali, sa zrazu vyšetrovať môžu. Ľudia, ktorí boli nedotknuteľní, dnes sedia vo väzbe. Bödor, Jankovská, Kvietik, to všetko je dôkazom toho, že na Slovensku konečne začína platiť spravodlivosť pre všetkých.

Nová vláda sa sformovala z opozičných strán silne vyhranených proti dovtedy vládnucemu Smer-SD.  Ten vás však spolu s pelegrinovcami obviňuje, že to bol váš jediný spoločný program.  Existuje konsenzus súčasných vládnych strán na ďalšom smerovaní Slovenska?

Čo iné má Smer a Fico povedať, keďže oni sú zodpovední za dvanásťročné rozkrádanie našej krajiny?! Odovzdali Slovensko mafiánom a oligarchom. Náš program je jasný – spravodlivé Slovensko. A to vo všetkých rozmeroch, nielen boj proti korupcii, to je iba zlomok. Je to dostupná lekárska starostlivosť, kvalitnejšie školstvo a menej byrokracie. Náš program je fungujúci štát pre všetkých, nielen pre kastu našich ľudí.

Ste podpredsedom Národnej rady SR.  Na jej čele stojí kontroverzný Boris Kollár, politik s nie príliš čistou minulosťou, ktorý aj dnes musí čeliť stále novým a novým aféram. Neobávate sa, práve strana Sme rodina môže otriasť stabilitou vládnej koalície?

Ľudia vo voľbách nám rozdali mandáty a my sme podľa nich zostavili vládu. Súkromie pána Kollára môže napĺňať stránky bulváru, ale na koalíciu by malo vplyv len vtedy, ak by konal v rozpore so záujmami Slovenska, alebo by bol podozrivý z korupčného správania. To sa nedeje. To je červená čiara, ktorá nikdy nesmie byť prekročená.

Už krátko po voľbách sme museli čeliť afére plagiátorstva premiéra a predsedu NR SR. Zdá sa, že sa to všetko zahralo do autu. Je to v poriadku?  Ľudia sa pýtajú: v čom sú títo plagiátori iní, ako povedzme bývalý predseda parlamentu Andrej Danko?
Môj konflikt s pánom Kollárom mohlo sledovať celé Slovensko v priamom prenose. Vyjadril som sa jasne, plagiátorstvo je neprípustné. A nie je pravda, že by sme to nechali tak. Parlament rokuje o našom návrhu zákona, ktorý umožní odoberať tituly tým, čo ich získali nepoctivo. Tento zákon sme navrhli preto, aby sa do budúcnosti nemohli opakovať kauzy okolo diplomových alebo rigoróznych prác.

 Verejnosť len nedávno  rozčarovalo rozhodnutie súdu o „nevine“ Kočnera a Szuzovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Veríte, že sa dozvieme, kto si vraždu týchto mladých ľudí naozaj objednal?

Napriek tomu, že som kritický človek, mám nádej, že objednávatelia budú dolapení a skončia vo väzení. Verím, že Najvyšší súd SR celú kauzu vyhodnotí a dočkáme sa spravodlivosti.  Nikdy nerezignujem, pretože vražda Jána a Martiny nám ukázala, čo sa stane, keď mafia a oligarchia ovláda politiku. To sa už nikdy nesmie stať.

V novele ústavy navrhujete zrušiť právomoc Ústavného súdu vydávať súhlas na začatie konanie o vzatí do väzby sudcov.  Čo si od tejto zmeny sľubujete?

Je to nadbytočný inštitút, ktorý nemá opodstatnenie v ústave. Sudcovia nie sú nadľudia, preto tak ako o nás, aj o nich má rozhodovať súd. Keď rozhoduje nezávislý sudca, musí mu byť jedno, kto pred ním stojí, či bohatý alebo chudobný, či politik alebo predavačka, či sudca alebo advokát. Preto je nadbytočné, aby mali sudcovia dvojstupňové konanie o väzbe.

Ste podpredsedom strany Za ľudí, ktorej po odchode Andreja Kisku z politiky začali klesať preferencie pod hranice zvoliteľnosti do parlamentu.  Čo mienite urobiť, aby sa tak po budúcich voľbách nestalo?

Musíme s ľuďmi lepšie komunikovať, že za nich bojujeme, že stojíme na ich strane. Náš poslanecký klub má naozaj šikovných a pracovitých poslancov, no súčasťou politiky je aj schopnosť svoju prácu komunikovať voličom, to sme podcenili. Plus ja verím, že na Slovensku má miesto poctivá a nepopulistická strana, ktorá je hlasom rozumu. Myslím si, že keď budeme tvrdo pracovať, ľudia to ocenia aj v prieskumoch.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top