Connect with us

Druhá facka slovenskej gastronómii

Spravodajstvo

Druhá facka slovenskej gastronómii

Druhá facka slovenskej gastronómii

Od 15. októbra platia na Slovensku sprísnené opatrenia, ktoré opäť odsunuli na vedľajšiu koľaj kultúru, šport, cestovný ruch aj reštauračné zariadenia. Tie sa  ešte ani nestačili vylízať z finančnej facky 1. vlny pandémie, a už prichádza facka druhá, ešte silnejšia. Ako sa s tým mienia popasovať ľudia, ktorí na Záhorí podnikajú v oblasti gastronómie, sme zisťovali v nasledujúcej ankete.

Iva Stöhrová, riaditeľka Hotela Sv. Ludmila, Skalica:  Vláda nám nepomohla ešte ani s prvou vlnou a už nás zasa zatvorili. Zatvorili hranice, hoci  sľubovali, že sa tak nestane. Zatvorené sú opäť kaviarne, reštaurácie. Kto sa k nám príde ubytovať? Nemôžu sa konať školenia, rodinné oslavy, vlastne nič. Bohužiaľ, všetka ťarcha  problémov spočíva len na bedrách vedenia firmy a akcionároch. Štát na čele s jeho geniálnym velením sa nám smeje do tváre. Zaplaťte zamestnancom, zaplaťte energie, zaplaťte nájmy. Zrejme všetci skončíme na úradoch práce…

Monika Albrecht, bistro Monami, Senica:  Monami sme otvorili asi v ten najťažší rok,aký pre gastronómiu môže byť.Druhá vlna bude pre mňa,ako majiteľku, ťažšia.Keďže v prvej som rozbiehala Monami sama, na zatvorenie prevádzky som doplácala len ja. Teraz to bude  iné a ja si dávam otázku,čo s mojimi tromi zamestnancami.Hlavu nevešiam,okienkový predaj sme si už vyskúšali a ideme do toho opäť. Pracujeme na tom,aby sme už tento týždeň rozbehli aj rozvoz raňajok, akciu „Raňajky až k vám domov.”Nebude to ľahké,ale budeme sa snažiť tu byť stále pre našich hostí,ktorí nás podporujú,ako sme videli aj v posledné dni otvorenia. Aj napriek daždivému počasiu sme mali veľmi silnú návštevnosť, za čo ešte ďakujeme. Dúfam,že toto obdobie čoskoro prehrmí a my budeme môcť znova otvoriť dvere pre našich hostí dokorán.

Tomáš Kolibecký a Roman Maca, prevádzkovatelia kaviarne Pozitivo, Senica: Viacerí naši pravidelní hostia sa pýtajú, či dokážeme ešte prežiť. Znova to vyzerá na okienkový predaj, tak ako to bolo už počas 1.  vlny. Dovtedy sa snáď vyjasní situácia ohľadom vonkajších terás a možno nám bude o niečo viac priať aj počasie. S obsluhou hostí nám pravidelne pomáhali brigádnici,  ale tých si dnes dovoliť nemôžeme. Všetkým prevádzkarom spoločného stravovania prajeme veľa pozitívnej energie, aby sme všetci v zdraví prežili túto „druhú otcovskú po papuli“. Vás, našich verných zákazníkov,  budeme všetci nesmierne potrebovať…Držme si palce, priatelia!

Igor Skokánek, majiteľ reštaurácieTropic, Šaštín-Stráže: Obmedzenie prevádzky určite pocítime, hoci s rozvojom jedál máme skúsenosti.Budeme bojovať o prežitie a snažiť sa vyhnúť tomu najhoršiemu. Jedlo rozvážame stravníkom zo Šaštína-Stráží, Borského Mikuláša, Smolinského, Čárov a Kuklova. Aj v najbližších dňoch si bude možné objednať každé jedlo z nášho jedálneho lístka. K objednávke nad 28 € pribalíme aj malý darček v podobe 0,7 l kvalitného vína.

Jaroslav Příkazký, majiteľ reštaurácie Harmónia, Holíč:Aj naďalej sme tu pre našich zákazníkov, aj keď len v obmedzenej prevádzke, cez výdajné okienko a prostredníctvom rozvozu jedál. Je to rovnaké, ako v 1. vlne. Myslím si, že sa nás to dotýka rovnako negatívne, ako ostatných gastroprevádzok.Dúfam, že to prečkáme aspoň tak, ako 1. vlnu..

Nina Kadnárová, Kaviareň Inkubátor, Malacky:Z celej situácie smesklamaní a znechutení. Cítime krivdu, že ako prvé sa riešia gastroprevádzky. V našej kaviarni sme striktne dodržiavali príkazy, zákazy aj odporúčania. Z vlastnej vôle sme dokonca kúpili čističku vzduchu s hepa filtrom a na noc ozónový čistič na celú kaviareň. Poctivo sme dezinfikovali všetky úchytové časti. Podľa údajov, ktoré sú už známe, sa v gastrosektore nakazilo 5 ľudí. Žiaľ, sme nútení zatvoriť, pretože terasy v októbri, to je výsmech…

Pavel Klečko, VIP Senica: Na základe opatrení sme museli pristúpiť k niekoľkým zmenám. Otváraciu dobu budeme mať od pondelka do nedele od 12. do 22. h. Obľúbené langoše, cigánsku pečienku a zemiakové placky budeme ponúkať vždy od štvrtka do nedele od 16. do 20. h. Robíme všetko pre to, aby sme zamestnancom mohli dať výplaty a pokryli náklady, o zisku sa hovoriť vôbec nedá. Máme zastrešenú terasu s ohrievaním a budeme sa snažiť, aby zákazníci mali čo najväčšie pohodlie.

Čašníci VIP Senica sa tento rok školili v čapovaní piva pod dohľadom finalistu súťaže Master Bartender Plzeňský Prazdroj. Od uplynulého štvrtka nemajú komu čapovať…

Monami:

Bistro Monami chystá akciu „Raňajky až k vám domov“…

 


Inkubátor
Kávičku v malackom Inkubátore si v týchto dňoch nevychutnáte. Majiteľky kaviarne hovoria, že možnosť popíjať na terase je v sychravom októbri výsmechom…

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top