Connect with us

Senickú polikliniku zachráni len dotácia

Spravodajstvo

Senickú polikliniku zachráni len dotácia

Senickú polikliniku zachráni len dotácia

SENICA (mk) –Finančná situácia v Poliklinike Senica n. o. sa stala na zasadnutí  mestského zastupiteľstva predmetom diskusie medzi poslancami a primátorom mesta. Zdravotnícke zariadenie dlhodobo produkuje stratu a bez väčšej dotácie sa nezaobíde.

„Na správnej rade sme sa o tejto situácii dlho rozprávali. Keď v roku 2004  Poliklinika n. o. vznikla, bolo hospodárenie v poriadku a produkovala zisk približne 5 miliónov korún. Zlom nastal v rokoch 2009-2010, kedy lekári ako zamestnanci polikliniky prešli do systému živnostenského podnikania. Problém, ktorý vznikol, sa nepodarilo včas zachytiť a ťahá sa doteraz,“ uviedol poslanec MsZ Roman Sova. Poliklinika dlhodobo akumuluje stratu približne 233 tisíc €, pričom mestu platí len minimálny nájom a netvorí ani odpisy budovy, v ktorej sídli. „Podľa môjho názoru existujú len tri spôsoby riešenia situácie. Prvou je zvýšenie príjmov, to je už ale prakticky nereálne. Lekáreň je na maxime a zdravotné poisťovne viac výkonov preplácaťnebudú. Inou možnosťou je zvýšenie nájmu lekárom, čo by však malo negatívny efekt,“ konštatoval R. Sova. Tretie riešenie označil za najschodnejšie: „V tohtoročnom rozpočte sme síce schválili poliklinike 80 tisícovú dotáciu, ale ak v krátkom čase do nej nenalejeme minimálne 150 tisíc, systémová chyba, ktorá vznikla pred rokmi,  bude ďalej pretrvávať a budeme mať veľký problém.“ Roman Sova za pozitívnu označil zmenu na poste riaditeľa polikliniky, kde Evu Volkovú od 1. apríla vystriedal Jozef Mikuš. Nový riaditeľ pôsobil v krajskej pobočke VšZP Trnava a predtým bol viac ako 19 rokov riaditeľom pobočky VšZP Senica. „Verím, že sa s problémami dokáže popasovať,“ dodal Sova.

Mesto chce polikliniku udržať

Primátor Martin Džačovský uviedol, že so situáciou v poliklinike sa detailnejšie zoznámil až po nástupe do funkcie, kedy už nebola dobrá. „Riešiť sa to začalo, keď som chcel presné čísla, aké má poliklinika záväzky, voči komu, koľko ich je po lehote splatnosti a aké sú presné náklady, aby som vedel, kde sa strata tvorí. Nedokázal som sa však k týmto číslam dostať,“ vysvetlil na MsZ. Aktuálnu situáciu treba podľa neho urýchlene riešiť.  „Preto prišiel návrh na dotáciu aspoň 80 tisíc €. Zaslúžili sme sa tiež o to, aby drobná transakcia išla do polikliniky aj z Trnavského samosprávneho kraja.“ Primátor zdôraznil, že cieľom je polikliniku v meste udržať: „Nechceme, aby sa stalo to, čo napríklad v Piešťanoch, kde lekári z polikliniky zutekali. Nechceme, aby naši občania chodili na vyšetrenia po celom meste. Chceme mať zdravotnícku starostlivosť sústredenú tak, ako doteraz. Budeme preto hľadať aj iné zdroje financií, napr. z eurofondov, aby mohli byť občanom zabezpečené čo najkvalitnejšie zdravotnícke služby.“

 

Podľa R. Sovu treba do polikliniky naliať minimálne 150 tisíc €…

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top