Connect with us

Včielky zo Záhoria v Prezidentskej záhrade!

Spravodajstvo

Včielky zo Záhoria v Prezidentskej záhrade!

Včielky zo Záhoria v Prezidentskej záhrade!

V Prezidentskej záhrade sa v stredu 27. mája objavili dva včelie úle. Osadilo ich tam občianske združenie Živica v rámci projektu Mestské včely. Nové včelie rodinky pochádzajú zo Záhoria a prezidentke SR Zuzane Čaputovej ich podaroval dlhoročný včelár Tomáš Blaškovič z Moravského Sv. Jána.

Slovenská prezidentka sa netají tým, že súčasťou jej agendy je aj ochrana prírody. Včely sú podľa nej symbolom toho, ako je všetko v prírode prepojené. „Keď sú ohrozené včely, je ohrozená celá prírody, stromy, rastliny. Včely musíme chrániť tak, ako musíme chrániť rozmanitosť druhov,“ uviedla Z. Čaputová. V Prezidentskom paláci sa rozhodli ísť príkladom a inštalovať včelie úle, ktoré budú opeľovať okolité záhrady a parky. „Chceme vytvoriť tento priestor v Prezidentskej záhrade jednak ako symbol, a jednak ako podporu idey, že včely nepatria len na vidiek, ale aj do mesta,“ zdôraznila prezidentka. Prítomnosť včiel v záhrade bude mať aj ďalšiu pozitívnu stránku – med, ktorý vyprodukujú, bude pekným darom zo Slovenska, ktorý bude možné venovať na zahraničných cestách medzinárodným partnerom.

Vytušili, kam sa dostali?

Tomáš Blaškovič, ktorý nové roje do Prezidentskej záhrady daroval, sa včeláreniu venuje už približne 30 rokov. „Otec začal, keď som mal desať, takže som sa pri ňom všetko naučil,“ prezradil majiteľ viac než dvoch stoviek produkčných včelstiev, z ktorých väčšina sa nachádza v okolí Moravského Sv. Jána. Tomáš so združením Živica spolupracuje od začiatku projektu Včely v meste. „Starám sa o včelstvá v Bratislave. Skutočnosť, že moje včely pôjdu  aj do Prezidentskej záhrady, ma veľmi potešila,“ uviedol. Na včielky našej prezidentky bude počas sezóny dohliadať raz do týždňa a skontrolovať ich príde aj v zime.

Pri odovzdávaní úľov došlo k zaujímavej situácii – vedúci Kancelárie prezidenta Štefan Rozkopál vytiahol plást s včelami a podal ho do rúk nič netušiacej prezidentky. Ukázalo sa, že včielky zo Záhoria sú pokojné a možno mali pred hlavou štátu rešpekt. Aj Zuzana Čaputová to však zvládla bravúrne a k žiadnym štípancom tak nedošlo. Ani v budúcnosti by z hľadiska bezpečnosti nemal byť žiaden problém. Z jednej strany záhrady je totiž veľký múr a z druhej presklená stena. Tá umožní, aby aj návštevníci Prezidentského paláca videli, čo sa pri úľoch práve deje.

mk, zdroj KP SR

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top