Connect with us

Dočkajú sa obce na Záhorí kvalitnej pitnej vody?

Téma

Dočkajú sa obce na Záhorí kvalitnej pitnej vody?

Dočkajú sa obce na Záhorí kvalitnej pitnej vody?

V uplynulých dňoch sa skalická primátorka Anna Mierna, ktorá je zároveň aj poslankyňou NR SR, zúčastnila zasadnutia parlamentného výboru pre európske záležitosti. Hlavnou témou diskusie bolo použitie prostriedkov záchranného balíka EÚ.  

„Z celkovej sumy sa Slovensku ujde 8 miliárd eur, ktoré môžeme použiť na rozvoj dlhodobo neriešených problémov krajiny,“ uviedla A. Mierna. „Veľmi oceňujem, že medzi odborníkmi, poslancami a vládou je zhoda na tom, že tieto prostriedky nemôžeme „prejesť“. Musíme ich rozumne investovať do oblastí, ktoré nás posunú na úroveň modernejšej krajiny 21. storočia.“ Prostriedky by mali podľa Miernej putovať napríklad na rozvoj vedy a výskumu, ktorý môže potiahnuť rozvoj nášho hospodárstva. V diskusii sa však hovorilo aj o dlhodobo neriešenej téme kanalizácií a pitnej vody v menších obciach Slovenska. „Až 15 % obcí nie je stále pripojených na vodovod. Inými slovami povedané, viac ako 500 tisíc našich občanov získava vodu zo studní, cisterien, alebo nakupuje balenú vodu v obchode,“ zdôraznila A. Mierna. Tento problém sa dotýka aj záhorského regiónu.  Až jedenásť obcí ležiacich pri potoku Chvojnica medzi Holíčom a Senicou nemá pitnú vodu a v 21. storočí si tu ľudia musia kupovať balíky stolovej vody, aby mali čo piť a z čoho variť. V lete im studne vysychajú a mnohí chodia prať bielizeň k rodine či do vedľajšej dediny. „Veronika Remišová, ktorá má na starosti prerozdeľovanie prostriedkov z EÚ nás ubezpečila, že tento problém vníma nielen ona, ale aj Európska únia. Preto prostriedky, ktoré získame od únie, budú putovať aj na dobudovanie kanalizácie a pitnej vody v našich obciach. Verím, že sa konečne dočkáme riešenia tohto pálčivého problému aj v obciach Skalického okresu,“ dodala A. Mierna.

Loboval aj u ministra

Problematika pitnej vody nenecháva chladným ani druhého poslanca NR SR zo Záhoria, Holíčana Marka Šefčíka. Ten kontaktoval starostku Popudinských Močidlian Danu Žúrkovú a dohodol si stretnutie so zástupcami OZ Vieska. D. Žúrková spolu so starostom Radošoviec Vladimírom Kočárikom a starostom Lopašova Mariánom Bederkom zastupuje aj starostov ostatných dotknutých obcí. „Spolu sme sedeli asi dve hodiny a rozprávali sa o problémoch a možných riešeniach. Prístup k pitnej vode je u nás zadefinovaný ako základné ľudské právo, a je nemysliteľné, aby bolo tisícom ľudí toto základné právo upreté,“ zdôrazňuje Marek Šefčík. Medzi mestami Senica a Holíč je síce vodovodné potrubie vybudované, no viac než desiatka obcí naň nie je pripojená. Chýbajú prípojky nielen k jednotlivým domácnostiam, ale aj k školám či škôlkam. „Ide pritom o jeden z najrozvinutejších regiónov, kde je mizivá nezamestnanosť. Ľudia sa snažia, pracujú, živia svoje rodiny, a štát im doposiaľ odopiera prístup k pitnej vode. Na našom stretnutí som sa zhováral so zástupcami týchto obcí a potvrdili mi, že majú všetko – povolenia, projekt, schválenú stavbu, dokonca aj začatú realizáciu. Zabrzdilo sa to, ako inak, na peniazoch. Hovoríme odhadom o sume šplhajúcej sa k 20-tim miliónom eur,“ priblížil situáciu M. Šefčík. Nezostal len pri konštatovaní. Vo štvrtok 4. júna využil príležitosť, keď na hodinu otázok do pléna prišli aj niektorí členovia vlády. „Uchmatol som ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi pár minút jeho času. Pýtal som sa na problémy s prístupom k pitnej vode v obciach okresov Skalica a Senica. Minister ma informoval, že už to skúmajú ľudia z jeho rezortu a problémom sa budú zaoberať, hoci je zložitý a finančne náročný.  Prisľúbil tiež, že veci preskúma a dohodneme si aj s primátorkou Skalice spoločné stretnutie, na ktorom sa budeme rozprávať o možnostiach riešenia. Je to zatiaľ iba diskusia, už to je však posun, pretože sa reálne dostala na ministerstvo,“ zdôraznil M. Šefčík.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top