Connect with us

Martin Lednický z Hlbokého vyrába na 3D tlačiarni ochranné štíty pre zdravotníkov

Téma

Martin Lednický z Hlbokého vyrába na 3D tlačiarni ochranné štíty pre zdravotníkov

Martin Lednický z Hlbokého vyrába na 3D tlačiarni ochranné štíty pre zdravotníkov

Tak ako po celom Slovensku, aj na Záhorí sa ľudia v posledných týždňoch zomkli a kto má možnosti a chuť, pomáha iným. A nemusí to byť len formou nákupov pre seniorov. Hlbočan Martin Lednický (33) sa rozhodol využiť kapacitu svojich 3D tlačiarní a podľa vzoru mladíkov z Trnavy na nich vyrába ochranné štíty pre zdravotníkov.  Otec dvoch detí už 12 rokov pracuje v senickej výrobe lietadiel a 3D tlačiarne sú jeho živnosť aj veľká záľuba.

„Súčasná situácia nie je vôbec ľahká,“ konštatuje Martin. „Chodím stále do práce a po príchode domov ma opäť čaká práca, pretože robím z domu. Mám tri vlastné 3D tlačiarne, ktoré som sa rozhodol nevypnúť, takže bežia naplno.“ Martin sa vyučil za automechanika a maturitu si urobil v odbore logistika. Technika ho vždy zaujímala, čo sa odrazilo aj na jeho profesii. Že sa objaví nejaká hrozba pandémie, mu nenapadlo ani v najhorších snoch. Aktuálny stav ho pritom výrazne poznačil aj v súkromí. „Len pred troma týždňami sa mi narodilo druhé dieťatko, dcérka. Mal som byť pri pôrode, no vzhľadom na situáciu mi to nebolo umožnené. Dcérku som videl až vtedy, keď ich s manželkou púšťali z nemocnice. Je absolútny zákaz návštev v nemocniciach, a toto ma zabolelo,“ priznáva otvorene.

Inšpirovaný projektom #pomozmenemocnici

Ako sa vlastne zrodil nápad začať na svojich 3D tlačiarňach vyrábať ochranné štíty? „Sila Facebooku,“ vysvetľuje Martin. „Na Slovensku s tým začala jedna organizácia, ktorá rozbehla projekt #pomozmenemocnici. Mladí Trnavčania štíty sami vyrábajú a zároveň vyzývajú majiteľov 3D tlačiarní, aby sa zapojili. Nejde o ich vynález, na internete je množstvo inšpiratívnych tvorcov zo zahraničia, ktorí pomohli so svojimi predlohami,“ hovorí Martin. O tom, ako to vyzerá v slovenskom zdravotníctve, žiadne ilúzie nemá: „Je to katastrofa. Aby sa lekári a sestry báli chodiť do roboty?Niečo nie je v poriadku, veď aj oni majú rodiny, chcú žiť…“

A práve situácia v zdravotníctve ho motivovala k tomu, že sa jedného dňa rozhodol pomôcť. „Zobral som pod vlastnú iniciatívu okresy Senica, Myjava a Skalica. V priebehu piatich dní sa mi podarilo zohnať veľa ľudí, ktorí tiež nechcú len tak nečinne sedieť doma a pozerať správy. Len za prvý týždeň sme odovzdali viac ako 100 rúšok a 90 štítov zdravotníkom v nemocniciach v Skalici a Myjave, v senických ordináciách a záchranárom v Senici, a to ešte len začíname.“

Martin ďakuje všetkým, ktorí mu pomáhajú. „Štíty odovzdávame úplne zadarmo, pretože aj v tejto situácii sa vyrojili rôzne hyeny, ktoré zarábajú na ľudskom nešťastí,“ zdôrazňuje. Medzi spolupracovníkmi a pomocníkmi sú nielen jednotlivci z rôznych profesií a obcí a miest, ale aj viaceré firmy, napr. Miki Modelle, Ramex, COPY Centrum či SharkAero. Martin prezrádza, že výroba jedného ochranného štítu trvá približne 2 hodiny, a v súčasnosti tomu venujú všetok voľný čas. „Keby ľudia chceli, bolo by všetkého dosť, len celý svet sa točí okolo peňazí. Ak týmto činom aspoň trošku pomôžeme nerozšíriť vírus, bude to pre nás víťazstvo. A nielen pre nás, ale pre celý národ,“ dodáva Martin.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top