Connect with us

Stostupňové pálené čaká premiéra

Spravodajstvo

Stostupňové pálené čaká premiéra

Stostupňové pálené čaká premiéra

HLBOKÉ (mk) – Divadlo by malo zabávať, poúčať aj provokovať. Všetky tieto atribúty spĺňa nová hra Divadelného spolku J. M. Hurbana v Hlbokom, ktorú jej autor Emil Žák nazval „Stostupňové pálené“. Hra bude mať premiéru v sobotu 4. marca.  

Divadelný spolok J. M. Hurbana sa na dosky, ktoré znamenajú svet, vracia po štyroch rokoch. Naposledy sa s novou hrou predstavil v roku 2013, kedy uviedol predstavenie „Ženba Ďura Šúplatu“.  Dramatizácia Hurbanovej novely Od Silvestra do troch kráľov sa stretla s veľkým ohlasom publika. A hoci ani v nasledujúcich rokoch nezostalo Hlboké bez zaujímavých divadelných predstavení, keďže dve svoje hry uviedol Divadelný krúžok pri MO JDS v Hlbokom, na nové vystúpenie ochotníkov z Divadelného spolku J. M. Hurbana už netrpezlivo čakajú všetci milovníci Tálie. A mnohí možno zostanú prekvapení. Režisér divadla Emil Žák totiž tentoraz nesiahol po klasike, ako sme uňho zvyknutí, ale sám napísal  príbeh, do ktorého zakomponoval aj skutočné postavy a historické udalosti, týkajúce sa Hlbočanov.

Odkiaľ sa zobrala prezývka?

Dej príbehu je zasadený do roku 1855, keď bol na hlbockej fare farárom Jozef Miloslav Hurban. Ten bol známy nielen ako organizátor kultúrneho života a zapálený národovec, ale aj ako kritik popíjania alkoholu a propagátor striedmosti. Keď v obci otvorili tretie pohostinstvo, tak sa vraj rozčertil, že zvolal Hlbočanov do kostola aj s ich obľúbenými pohármi. Pred oltárom ich museli rad-radom rozbíjať a prisahať, že tvrdý alkohol už piť nebudú. Farníci si kňaza vážili, aj sa ho trocha báli, tak nasľubovali, čo žiadal. Ako sa však sám pri prechádzkach čoskoro presvedčil, v rodinách sa pálenky v skutočnosti nevzdali, naberali si ju lyžicami ako polievku zo spoločnej misy, alebo si v nej namáčali striedky chleba. A práve vzťah Hlbočanov k alkoholu je ústrednou témou novej divadelnej hry Emila Žáka „Stostupňové pálené“. „S myšlienkou napísať takýto príbeh som sa pohrával od roku 2010, nebol som s tým však ešte celkom stotožnený. Na oslavách 170. výročia uzákonenia spisovnej slovenčiny v roku 2013 sa mi dostala do rúk kniha evanjelického farára Miroslava Hvožďaru mladšieho o živote a diele J. M. Hurbana, a tá ma inšpirovala k tomu, aby som svoj zámer zrealizoval,“ prezradil Emil Žák. Aj keď čerpal z histórie, jeho príbeh je fiktívny a krúti sa okolo prezývky Hlbočanov. „Obyvateľov Hlbokého v okolitých dedinách oddávna prezývajú „Blvoni“. Kládol som si otázku, odkiaľ sa táto posmešná prezývka vzala, a z rôznych náznakov som vydedukoval, že to má súvis práve so záľubou v popíjaní alkoholu,“ dodáva E. Žák.

Zahral si aj starosta

Predseda divadelného spolku, režisér a scenárista priznáva, že niektorí Hlbočania prijali tému novej hry s rozpakmi. „Pýtali sa, či si takpovediac nenašpiníme do vlastného hniezda, či to vôbec má zmysel, otvárať takúto chúlostivú tému. Ja si ale myslím, že Záhoráci sú výnimoční práve tým, že si dokážu robiť žarty sami zo seba, a Hlbočania sa k Záhorákom hrdo hlásia,“ zdôraznil Emil Žák. V hre „Stostupňové pálené“ sa aj s detskými hercami predstaví približne tridsať účinkujúcich, z toho päť nováčikov, medzi ktorými je aj starosta obce Miloš Čobrda.  Zaujímavosťou je, že v predstavení autor oživil staré prezývky Hlbočanov. Keďže mnohé priezviská sa v obci opakujú, dostali ich nositelia na odlíšenie „prídomky“. V hre sa tak spomína napríklad Chaurenda, Zábojník, Biblista, Kuchynka, Žuchar či Ucháč. Návštevníkov predstavenia určite potešia nové originálne kulisy aj na javisku postavená pálenica. Scenár hry si ešte pred konečným naštudovaním prečítal aj evanjelický farár Miroslav Hvožďara starší. Vedúci divadelníkov Emil Žák verí, že sa predstavenie stretne s pozitívnym ohlasom a divákom ponúkne humor, pohľad do histórie, aj priestor na trošku zamyslenia.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top