Connect with us

Pole dance: láska na prvý dotyk…

Rozhovor

Pole dance: láska na prvý dotyk…

Pole dance: láska na prvý dotyk…

Spôsobov, ako sa dopracovať k pevnému a zdravému telu, je mnoho. Jedným z nich je určite aj pole dance – cvičenie pri a na tyči. V spoločnosti sa tento pohyb ešte stále spája s predstavou striptízových barov, v skutočnosti však ide o mimoriadne efektívne cvičenie, ktoré v sebe spája silové prvky, akobaciu a gymnastiku. V Senici vás do jeho tajov zasvätí trénerka Katka Žáková, pre ktorú sa pole dance stal ozajstnou vášňou.

Prezraď, kedy ako si objavila čaro tohto cvičenia?

K pole dance som sa dostala v Írsku, kde je to rozbehnuté už dlhšiu dobu. Bolo to pred približne desiatimi rokmi a môžem povedať, že pre mňa to bola láska na prvý dotyk. Predtým som tancovala v tanečnej skupine Sonny a tu sa tanečné prvky spájajú so silovými, čo je úplne ideálna kombinácia. K pole dance som sa potom opakovane vracala, až som sa pred dvoma rokmi rozhodla, že si otvorím štúdio a budem sa mu venovať profesionálne.

Okrem tancu si sa predtým žiadnej inej pohybovej aktivite nevenovala?

S tanečnou skupinou sme chodievali po súťažiach, zbierali sme ocenenia. Na iné športy nezostával čas, a napríklad také fitko ma ani nikdy nelákalo. Zaujímavosťou je, že ani šplh, ktorý sa pri pole dance využíva, nebol mojou silnou stránkou. Vedela som však, že sa chcem venovať pohybovej aktivite, a pole dance ma chytil za srdce. Chvíľu som chodievala do štúdia v Trnave, kde som zbierala skúsenosti, a potom som úspešne absolvovala akreditovaný trénerký kurz pole dance a fitness.

Skús vysvetliť, prečo je vlastne skvelé venovať sa práve pole dance…

Dôvodov je hneď niekoľko. Je to výborná možnosť pohybu, pri ktorej sa dá krásne formovať telo. Ide vlastne o cvičenie s vlastnou váhou tela, čo je jedno z najefektívnejších cvičení. Nejde pri ňom len o budovanie sily, ale aj o získavanie pružnosti tela. Sval, ktorý v jednom cviku získava silu, je hneď v druhom cviku naťahovaný. Takže telo „poldencerok“ nie je klasicky vyrysované ako z posilňovne, ale vyformované silovými i strečingovými cvikmi.

Hovoríš o „poldencerkách“, teda ženách. Chodia na kurzy aj muži?    

Chodia, aj keď sú v menšine. Tréningy sa snažím ponímať vo workoutovom štýle, teda nielen ako točenie pri tyči. Muži zisťujú, že pri cvičení zapájajú všetky svaly, a tým je to aj pre nich atraktívne. Nakoniec, pole dance má zrejme svoje korene v 12. storočí v indickom cvičení s názvom Mallakhamba, kde muži precvičovali svoju vytrvalosť a silu na drevenej tyči. Neskôr bolo toto cvičenie súčasťou cirkusových vystúpení, a až v 80. rokoch minulého storočia sa hlavne v Kanade a USA presunulo do striptízových barov. Postupne ho však objavujú športovci na celom svete a stále viac sa využíva ako kondičné cvičenie. Organizujú sa v ňom dokonca rôzne súťaže a majstrovstvá.

Kto sa môže venovať pole dance a ako tréningy vyzerajú?

Pole dance má obrovskú výhodu, že sa mu môže venovať naozaj každý. Neexistuje žiadne obmedzenie vekom – chodia ku mne deti od piatich rokov, ktoré sú úžasne šikovné, no najstaršia účastníčka kurzu mala 67 rokov a išlo jej to tiež výborne. Obmedzením nie je ani telesná hmotnosť, a dokonca ani fyzická zdatnosť. Na tréning môžete prísť, aj keď ste sa predtým vôbec žiadnej športovej aktivite nevenovali. Jediná hranica je tá, ktorú má človek v hlave. Moje hodiny sú pripravené tak, aby sila bola budovaná postupne. V prvom rade je dôležité posilniť ruky, ale keďže každý jeden cvik je vlastne koordinácia celého tela, je isté, že po prvej hodine budete cítiť svaly, o ktorých ste ani nevedeli, že ich máte. Každý cvik sa robí z oboch strán, aby sa predišlo svalovej nerovnováhe. V štúdiu je sedme chrómových tyčí s priemerom 45 mm. Pripravené sú spoločné aj individuálne hodiny, robievame aj workshopy a verejné vystúpenia.

Ako dlho trvá, kým človek prestane pôsobiť pri tyči vyslovene nemotorne?

To je veľmi individuálne. Chodia sem dievčatá, ktoré bez nejakej veľkej prípravy zvládli zložitejšie prvky po štyroch mesiacoch. Ja sama pracujem na jednom prvku už rok, a sú tu šikulky, ktoré ma predbehli. Záleží na génoch, ale aj na tom, ako sa kto tomu venuje. Niekto príde preto, aby urobil čosi pre seba, a preto, lebo sa mu pole dance páči. Ďalší je pedant, doslova drie na sebe, chce mať čo najlepšie výsledky. A sú tu aj také dievčatá, ktoré si k nám prídu oddýchnuť, zrelaxovať, ponaťahovať sa a pokecať. Všetci sú tu vítaní, každý z nich mi niečo dáva. Som rada, že klientky si informácie o štúdiu odovzdávajú medzi sebou a stále prichádzajú nové záujemkyne. Aj keď som vždy na konci týždňa nesmierne unavená, táto práca ma obrovsky baví a teší.

Čo treba urobiť, ak sa chce niekto prihlásiť do kurzu?

KT´s studio sa nachádza na Štefánikovej ulici v budove starej polikliniky. Všetky potrebné informácie záujemkyne nájdu na mojej webovej stránke ktstudio.sk, alebo môžu zavolať na telefónne číslo 0905 977 223. Niektoré to robia aj tak, že prídu rovno na hodinu. Často sa stáva, že na prvé hodiny prichádzajú dievčatá poobliekané od hlavy až po päty, v dlhých nohaviciach a rukávoch. Ideálne je mať kraťase a tričko, resp. tielko bez rukávov. Tyč by sa totiž mala dotýkať tela, inak sa môže šmýkať. Mať menej oblečenia je dobré aj preto, aby sa človek mohol sledovať v zrkadle, aby videl, či robí cviky správne, a aby registroval svoje pokroky. Je úžasné sledovať, čo všetko nám naše telo umožňuje robiť, a ako sa pri tom formuje. Ešte úžasnejšie však je, že pole dance však formuje nielen telo, ale aj psychiku. Dodáva totiž sebavedomie, ktoré potrebujeme všetci.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top