Connect with us

Líšky sa ľudí neboja

Spravodajstvo

Líšky sa ľudí neboja

Líšky sa ľudí neboja

Na okraji záhorských dedín a dokonca aj miest sa v poslednej dobe objavujú líšky. Stretnúť ich možno aj v tesnej blízkosti domov a mnohí ľudia z nich majú strach.

Odborníci tvrdia, že vidieť divú líšku pri ľudských obydliach nie je v našich končinách žiadna rarita. „Najmä teraz, keď sú väčšie mrazy, líšky hľadajú potravu a približujú sa k ľuďom. Láka ich hydina na dvoroch, ale aj neuzamknuté kontajnery,“ uviedla pre Záhorák MVDr. Beáta Parízková, vedúca oddelenia zdravia zvierat Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Senica. Prípadov, kedy obyvatelia spozorovali divú líšku v blízkosti obydlí, sa v našom regióne stalo za poslednú dobu niekoľko. Naposledy čitatelia líšku zaregistrovali medzi Senicou a časťou Čáčov, kde si vykračovala po ceste a následne sa stratila v areáli jednej z prevádzok.

Ľudí sa už neboja

Podľa MVDr. Parízkovej v minulosti stačilo, aby sa na dvore objavil človek, a líška ušla. Ak sa tak nestalo, dalo sa predpokladať, že je besná. „Dnes sú už líšky domestikované, ľudí sa neboja. Prispôsobili sa prostrediu, zvykli si na človeka a nezačnú pred ním hneď utekať,“ prezradila. Ak vo svojom okolí zbadáme líšku, určite by sme sa k nej nemali približovať. Opatrnosť je nevyhnutná najmä vtedy, keď sa zviera dlhšie zdržiava na jednom mieste a je neprimerane plaché. „V takom prípade treba kontaktovať mestskú políciu,“ zdôraznila MVDr. Parízková.

Zapáčilo sa im aj pri golfovom areáli

Kontajnery na komunálny odpad pri domoch a bytoch sú pre líšky ideálnym zdrojom potravy, rovnako aj veľké skládky odpadov. „Bežne líšku vídať napríklad na smetisku pri Šaštíne či Jablonici,“ uviedol tajomník regionálnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu (RgO SPZ) v Senici Jozef Bachratý. Problematický výskyt líšok je opakovane zaznamenávaný aj v blízkosti golfového areálu v Šajdíkových Humenciach. Dôvodom je podľa J. Bachratého predovšetkým kŕmenie mačiek. „Potrava podávaná voľne žijúcim mačkám prispieva k tomu, že si líšky nehľadajú potravu prirodzeným spôsobom. Krmivo pre mačky zacítia aj na dva kilometre a tam, kde už raz čosi našli, sa potom vracajú opakovane,“ informoval tajomník RgO SPZ.

Besnota sa nevyskytla

V záhorských lesoch je v súčasnosti viac líšok, ako v minulosti. Pod ich premnoženie sa podpísala predovšetkým pravidelná vakcinácia proti besnote. „Prípad besnoty u líšky sa u nás nevyskytol niekoľko rokov.

Na jednej strane je to pozitívna informácia, na druhej strane si však vďaka tomu príroda nemôže sama prirodzeným spôsobom regulovať stavy tejto zveri. Líšky sú zdravé, majú dobré podmienky pre rozmnožovanie, a ich populácia neúmerne narastá,“ dodal J.Bachratý.  Poľovníci sú síce povinní ročne odstreliť určité množstvo líšok, v obytných častiach však lov zveri poľovníkmi povolený nie je. Zasiahnuť môžu len v prípade mimoriadnej žiadosti o odstrel líšky, napríklad pri podozrení na besnotu, aj v takejto situácii však musia dodržiavať prísne bezpečnostné kritériá, aby nedošlo k ohrozeniu občanov.

Viac v téme Spravodajstvo

To Top