Connect with us

Myjavskej pôrodnici hrozia zrušením

Spravodajstvo

Myjavskej pôrodnici hrozia zrušením

Myjavskej pôrodnici hrozia zrušením

MYJAVA (rz) – Myjavská pôrodnica bude možno minulosťou. Ministerstvo zdravotníctva chce rodičky sústreďovať do väčších nemocníc a pôrodniciam, kde sa ročne rodí menej ako 500 detí, hrozí zrušenie.

Rozhodnutie by malo padnúť ešte do leta. Rezort chce zatvoriť všetky pôrodnice, ktoré ročne evidujú menej ako 500 pôrodov. Sieť pôrodníc je podľa neho predimenzovaná a postavená na dvojnásobný počet pôrodov, ktorý bol v 70-tych a 80-tych rokoch. V myjavskej pôrodnici prišlo minulý rok na svet 424 detí, rok predtým ich bolo 436. Pôrodnica je využívaná nielen rodičkami z okresu Myjava a Nové Mesto nad Váhom, ale aj zo Senického okresu a blízkeho okolia. Jej prípadné zrušenie sa nepáči vedeniu nemocnice ani myjavskej radnici. „Ak by skutočne malo podľa návrhu ministerstva prísť k redukcii počtu pôrodníc na Slovensku a zrušila by sa aj tá myjavská, bol by to pre náš región rozhodne krok späť. Do tohto oddelenia sa v posledných rokoch investovali nemalé finančné prostriedky, zveľadilo sa a spádové územie myjavskej pôrodnice nie je rozhodne zanedbateľné. Nesúhlasíme s takýmto návrhom a nesúhlasí s ním ani zriaďovateľ – Trenčiansky samosprávny kraj. Spoliehať sa na dostupnosť pôrodníc v Trenčíne či Skalici je pre obyvateľov myjavského regiónu s kopaničiarskym typom osídlenia aj vzhľadom na stav komunikácií najmä v zimnom období neistým a neefektívnym riešením,“ uviedol hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

Poukázal aj na to, že hodnotenie pôrodníc podľa počtu pôrodov je jednostranné a nezohľadňuje ostatné atribúty, ktoré ovplyvňujú fungovanie myjavskej pôrodnice a dostupnosť jej zdravotnej starostlivosti. Riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Myjava a zároveň primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Henrich Gašparík k celej záležitosti hovorí: „Osobne sa s takýmito plánmi, aj keď sú zatiaľ len v rovine úvah, nestotožňujem. Medicína nie je matematika – čo sa týka určenia počtu pôrodov, žiaden odborník vám adekvátne nepovie, prečo by tá hranica mala byť nastavená práve na päťsto. Veď ak na pracovisku, kde je dvetisíc pôrodov za rok, zabezpečuje prevádzku dvadsať lekárov a na pracovisku, kde je päťsto pôrodov, zabezpečuje prevádzku päť lekárov – ich pripravenosť je úplne rovnaká. Pôrodnica v Myjave má pekné priestory a zrekonštruované sály, ktoré sú prínosom k zvyšovaniu úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zatvorenie pôrodnice by v prípade udržania aktuálneho trendu vývoja pôrodov znamenalo pre nemocnicu určitú finančnú stratu, ktorá by ohrozila súčasné vyrovnané hospodárenie NsP.“ Ak by k zrušeniu myjavskej pôrodnice skutočne prišlo, podľa H. Gašparíka vznikne medzi jednotlivými pôrodnicami cca stokilometrová vzdialenosť. To bude mať za následok zníženie komfortu rodičiek, ktoré budú musieť za zdravotníckymi službami cestovať do vzdialenejších pôrodníc.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top