Connect with us

Iniciatíva ochranárov: Všetci za dravce!

Spravodajstvo

Iniciatíva ochranárov: Všetci za dravce!

Iniciatíva ochranárov: Všetci za dravce!

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku bije na poplach. Od začiatku marca do polovice apríla tohto roka bolo na Slovensku odhalených až šesť prípadov úhynu vzácnych dravcov, pri ktorých objavili telá 59 chránených druhov v celkovej spoločenskej hodnote 92 540 €. Medzi  náleziskami bola aj lokalita na Záhorí.

Neznámemu páchateľovi padlo za obeť šesť myšiakov hôrnych, ktoré boli nájdené v katastri  Lakšárskej Novej Vsi. Príčinou ich úhynu bola s najväčšou pravdepodobnosťou otrava. „V krajine sa objavili jedovaté návnady, nebezpečné aj pre človeka či domáce zvieratá. Na čestného človeka, ktorý poskytne dôkazy, stále čakáme. Aj preto sme spustili iniciatívu „Všetci za dravce“. Je pre nás dôležité, aby sa aj verejnosť podpisom vyjadrila za zachovanie dravcov ako súčasti slovenskej prírody,“ informovala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Pre zastavenie zabíjania chránených dravcov sú podľa ochranárov nevyhnutné zásadné zmeny, okrem iného posilnenie kapacít polície aj Štátnej ochrany prírody. „Tiež treba prijať okamžité opatrenia proti beztrestnosti a nulovej zodpovednosti páchateľov. Je neprípustné, aby boli chránené druhy trávené hromadne ako potkany len preto, že ľudia, ktorí vykladajú otrávené návnady a porušujú zákon, neovládajú učivo biológie základnej školy. Ich tvrdenia, že dravce sú zodpovedné za nízky stav zajacov či bažantov, sú v rozpore s vedeckými poznatkami. Naozaj necháme týchto ľudí zabíjať ako tzv. škodnú zver a robiť z našej krajiny sterilnú pustatinu?,“ pýta sa Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Prípady z posledného obdobia sú doteraz najväčším odhalením týchto aktivít u nás. Podľa ochranárov pritom ide len o špičku ľadovca, obetí je oveľa viac. Prostredníctvom iniciatívy „Všetci za dravce“ ochranári prosia verejnosť o pomoc. Tá by mala mať tri roviny. Prvou je podpísanie sa pod iniciatívu, čím občan vyjadrí svoj nesúhlas so zabíjaním chránených druhov a podporí snahy o odhalenie páchateľov (podpísať sa možno na http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=956826). Druhá rovina pomoci spočíva v použití rámu profilovej fotografie na facebooku  a tretia vo finančnej podpore kontroly lokalít vybraných ohrozených druhov, stráženia ich hniezd a právneho poradenstva.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top