Connect with us

Danielia zver na Záhorí je premnožená

Spravodajstvo

Danielia zver na Záhorí je premnožená

Danielia zver na Záhorí je premnožená

SENICA, SKALICA (mk) – Na poliach Záhoria v poslednom období vídať mnohopočetné stáda danielej zveri. Objavuje sa medzi nimi dokonca aj albín. Podľa poľnohospodárov je táto zver premnožená, poľovníci už situáciu riešia zvýšeným odstrelom.

„Daniele sú vzrastajúcim problémom pre okresy Senica a Skalica. Nielen pre ochranu prírody, ale aj pre poľnohospodárstvo. Okrem iného vytláčajú pôvodné srny,“ upozornil na sociálnej sieti Dušan Valachovič, riaditeľ Správy CHKO Záhorie. Za pravdu mu dala aj Ľubica Krištofová zo Zväzu ochrancov prírody a krajiny. „Remízky a brehové porasty sú úplne vyholené, mladé stromy a kríky zožraté. Srnky musia chodiť do záhrad, ľudia nemajú šancu vysádzať stromy, na poli to páchne ako v stajni a stádo je ako kombajn a buldozér v jednom. Stále častejšie sa v ňom vyskytujú aj albíni, a to je znak, že čosi nie je v poriadku. Keď sa k tomu pridá naša trojpoľná výroba (repka, kukurica, slnečnica), tak je to hotová katastrofa pre krajinu,“ konštatuje ochranárka. .

Premnoženie danielej zveri potvrdzujú aj poľovníci. Podľa slov tajomníka RgO SPZ Senica Jozefa Bachratého práve prebieha schvaľovanie plánu chovu a lovu na poľovnícku sezónu 2018/2019, ktoré je pomerne náročným procesom. Predchádza mu dôkladné zhodnotenie uplynulej sezóny a okrem poľovníkov sú doň zainteresované aj štátne orgány, poľnohospodári a ochrancovia prírody. „Cieľom je, aby plány chovu a lovu boli čo najreálnejšie a maximálne zodpovedali súčasnej situácii,“ zdôrazňuje J. Bachratý. Nové plány chovu a lovu budú mať poľovníci už v najbližších dňoch k dispozícii. Odstrel danielej zveri by v ňom mal byť opäť navýšený. „Zatiaľ čo v predchádzajúcich rokoch sa v rámci okresu Senica ulovilo za sezónu okolo 800 kusov, vlani to už bolo 1500 kusov a návrh pre tohtoročnú sezónu je 2500 kusov,“ dodal J. Bachratý.

Danielia zver bola pred 25 rokmi v regióne umelo rozšírená, keď došlo k nákupu genofondu z obory pri Svodíne. Daniele tu našli ideálne podmienky a začali vytláčať aj pôvodnú srnčiu zver. Okrem danielej zveri je sú však na Záhorí premnožené aj diviaky. Pre zaujímavosť – v uplynulej poľovníckej sezóne sa poľovníkom regiónu plán odstrelu u danielej zveri podarilo splniť na 97 %, u diviačej bol dokonca prekročený na 117 %.

foto: Ľ. Krištofová

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top