Connect with us

Letecky na jeden deň do Londýna

Záhoráci vo svete

Letecky na jeden deň do Londýna

Letecky na jeden deň do Londýna

Seničan Patrik Sadloň už nejaký čas žije v Prahe. Popri práci dizajnéra počítačových hier, ktorá je zároveň jeho koníčkom, sa venuje aj cestovaniu. Nie však luxusným dovolenkám s celodenným vylihovaním na pláži – Patrik dáva prednosť lacnému cestovaniu, počas ktorého toho môže vidieť a zažiť čo najviac. Jednou z jeho posledných ciest bol Lýndýn, na ktorý si vyhradil jediný deň.   

 Ako fanúšik lacného cestovania dlhodobo sledujem ceny nízkorozpočtových leteckých spoločností. Mám ich rád, pretože lietajú po Európe za ceny, za ktoré by som vlakom neprišiel ani do Košíc. Neponúkajú síce toľko služieb ako bežné aerolínky, ale na krátkom lete sa to dá prežiť. Nehovoriac o tom, že komfort v akomkoľvek lietadle je asi vo všeobecnosti diskutabilný,“ hovorí Paťo.

Takzvané nízkorozpočtovky podľa jeho slov nelietajú na hlavné letiská, ale na vedľajšie, resp. menšie, pretože tam obvykle nie sú veľké letiskové poplatky a vďaka tomu sa dá udržať na nízkych cenách. „Na Slovensku to na plnej čiare vyhrala Bratislava, ktorej letisko je pre nás hlavné, ale z pohľadu nízkorozpočtoviek stále dosť malé na to, aby sa im odtiaľ oplatilo lietať. Portfólio leteniek za lacno je tak oveľa väčšie ako napr. vo Viedni,“ vysvetľuje Patrik. Dodáva, že ak človek ceny sleduje pravidelne, dajú sa nájsť lety aj za10-20 eur, čo bol aj jeho prípad s Londýnom. Z Bratislavy či Prahy sa do Londýna lieta minimálne 2x denne, a tak si vyhliadol kombináciu málo obsadených, čiže lacných letov v tom istom dni, aby mohol ísť ranným letom tam a večerným späť.

Vidieť, prečítať,

pokochať  sa, odfotiť

Dá sa však za tak krátky čas vôbec niečo stihnúť? „Londýn je veľké mesto, a za jeden deň sa naozaj nedá pozrieť všetko. Záleží na preferenciách, a tie moje sú založené na tom, aby som si pri každej pamiatke prečítal z tabule kopu informácií. Stačí mi ich vidieť, chvíľu sa pokochať, a v pokoji spraviť pár fotiek,“ prezrádza Patrik. S príletom o 9. h ráno a odletom o 19. h večer pohodlne stihol Big Ben, Westminsterský palác, Londýnske oko, Buckinghamský palác, Pevnosť a palác Jej Veličenstva, Tower Bridge i nádražie Kings Cross, kde je známe nástupište 9 a ¾ z filmu Harry Potter. „A všetko to bolo bez zhonu, s prestávkami na kávu a obed pri Temži,“ dodáva Patrik. Priznáva, že doma si niektoré veci najskôr naplánoval,  a so zvyškom improvizoval na mieste:„Kľúčové pre mňa bolo poradie pamiatok. Z letiska som sa dostal vlakom na stanicu na Liverpool Street, odkiaľ idú aj všetky dôležité linky metra. Tam mi napadlo pozrieť si Kings Cross Station, kde nakrúcali pár scén z Harryho Pottera.Je tam ako atrakcia jeho vozík zaborený do steny a pri ňom asi kilometrový rad ľudí čakajúcich na fotku vedľa obchodu so suvenírmi. Nechal som sa tam vyfotiť a vybral som sa k Temži pozrieť Tower Bridge a pevnosť a palác Jej Veličenstva (Tower of London). Do veží mostu ani do pevnosti som nešiel, pretože ma to až tak nelákalo, najmä kvôli vstupnému, ktoré bolo drahšie ako celá letenka. Dal som si teda pri moste kávu a obed a vybral som sa do západného centra na Westminster. Trochu ma sklamalo, že Big Ben (Elizabeth Tower) bol kvôli prebiehajúcej rekonštrukcií v lešení, ale tonu fotiek som tam spravil aj tak… Prešiel som westminsterským mostom na druhý breh k Londýnskemu Oku a po vyhliadke a prechádzke po nábreží zase späť okolo parlamentu k Buckinghamskému palácu. Cestou som sa nechal vyfotiť v typických telefónnych búdkach a kúpil som pár suvenírov pri oblúku admirality (Admiralty arch). Obišiel som Buckinghamský palác, čo nakoniec nebolo až také zaujímavé, pretože okrem prednej strany je obohnaný vysokým múrom s ostnatým drôtom. Oveľa krajší bol kráľovský St. James’s park východne od paláca. Má svoju atmosféru vďaka panoráme za ním a neplachým veveričkám, ktoré sú tam doslova všade. Prechádzka v parku podčiarkla moje celodenné chodenie po Londýne, a tak som sa už len pomaly vybral na metro k stanici, odkiaľ idú vlaky na letisko,“ spomína Patrik.

V Londýne strávil dovedna 10 hodín, z toho 8 hodín v meste. „Mám pocit, že na pozretie známejších pamiatok to stačí, ale, samozrejme, našlo by sa tam viac zaujímavostí, ktoré stoja za pozretie a sú časovo náročnejšie. Na jeden deň som takto nebol prvý raz a možno si tam odbehnem na kávu a prechádzku aj nabudúce,“ hovorí s úsmevom Patrik. Otvorene dodáva, že ako dieťa 90-tych rokov je fascinovaný dobou, v ktorej môže do Londýna letieť za 15 € dvakrát denne a nemusí zamieňať ani libru, pretože všade berú karty. Oceňuje aj bezplatný roaming, vďaka ktorému mal mapu stále v mobile a prakticky nemal šancu niekde sa stratiť.

Ide to aj

bez angličtiny

„Ak by niekto váhal, či takýto výlet napodobniť, vrelo odporúčam! Radím letieť mimo sezónu, sledovať ceny leteniek dlhodobo, a kúpiť lístky na niektoré atrakcie, ako napr. Londýnske oko, cez internet z domu, pretože rady na mieste sú príliš dlhé, aj keby tam človek mal byť mesiac. Na pohyb po Londýne odporúčam lacnejší celodenný lístok, ktorý platí na metro a povrchovú dopravu. Aktuálne odporúčam sledovať, aj kedy stiahnu lešenie z Big Benu, prípadne otvorenosť ďalších pamiatok. Zamieňať hotovosť nie je potrebné, keďže všade berú karty. Ľudia sú tam veľmi milí a vždy poradia, čo oceníte hlavne v metre, ktoré je predsa len trochu komplikovanejšie. No a vedieť trochu po anglicky nezaškodí, i keď si myslím, že by takýto výlet zvládol aj anglicky nehovoriaci človek, ktorý by si to lepšie naštudoval doma,“ dodáva Patrik.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top