Connect with us

Poliklinika v Senici investuje do sociálnych zariadení

Téma

Poliklinika v Senici investuje do sociálnych zariadení

Poliklinika v Senici investuje do sociálnych zariadení

SENICA (mk) – Jednou z tém, ktoré Seničania v uplynulých dňoch rozoberali na sociálnej sieti, bol stav WC na senickej poliklinike. Návštevníci zariadenia kritizovali, že na toaletách chýba papier, mydlo, uterák alebo sušiak na ruky, a niekde dokonca aj doska na WC-mise. Viacerí sú však presvedčení, že je to predovšetkým vizitka pacientov, pretože niektorí sa na toaletách správajú horšie ako zvieratá.

Riaditeľka Polikliniky n. o. Senica Ing. Alena Kovačičová potvrdzuje, že na toalety nedávajú papier ani mydlo, s výnimkou toaliet pre telesne postihnutých, ktoré sú na prvom podzemnom podlaží, treťom nadzemnom podlaží, a v priebehu pár dní budú aj na prvom a druhom nadzemnom podlaží. „Žiadny predpis nás k tomu nezaväzuje,“ zdôrazňuje riaditeľka. A dodáva, že nad tým, čoho všetkého sú schopní niektorí pacienti na toaletách, občas zostáva až rozum stáť: „Niekedy na to treba naozaj silný žalúdok. Ak sa stane „neporiadok“ v priebehu dňa, okamžite po zistení je uprataný. Toalety sa upratujú a dezinfikujú denne, presne podľa prevádzkového poriadku, a čistiace a dezinfekčné prostriedky sa pravidelne striedajú.“ Samostatnou kapitolou sú krádeže zariadenia. „Dokola kupujeme a na miesto odcudzených montujeme nové dosky, „odídené“ súčasti splachovania z nádržiek a podobné veci. Ak nám niekto ukradne dosku, nevieme ju v sekunde nahradiť, musíme ju kúpiť a nainštalovať, no vždy je to v priebehu maximálne dvoch dní spravené,“ hovorí A. Kovačičová. Dodáva, že vrcholom tvorivosti je, keď si pacienti prinesú vypálenú 60W žiarovku a vymenia ju za nevypálenú. „Že ide o zámenu vieme preto, lebo my dávame 40W žiarovky. Ako vedia svoje kresliarske schopnosti uplatniť niektorí na stenách WC a akými „farbičkami“, radšej ani nehovorím…“

Riaditeľka polikliniky pripomína, že v niektorých zariadeniach si pacienti musia pýtať v ambulanciách kľúč od toaliet, lebo tie sú zamknuté. „Prečo? Možno preto, že potom ich pacienti používajú ako slušní ľudia. A tiež preto, aby sa im tam nezatvárali bezdomovci, čo je nás veľký problém.“ Práve s bezdomovcami majú v poliklinike veľmi zlé skúsenosti. Ak sa takýto človek nezatvorí na WC, sedí v čakárni, a pacienti sa sťažujú na neznesiteľný zápach. „Nevieme si dať rady. Mestskí policajti ich vyvedú von, a oni sa vzápätí vrátia. Navyše sú arogantní a agresívni,“ dodáva A. Kovačičová. V senickej poliklinike sa nachádza 30 toaliet a v exponovaných dňoch budovu navštívi až 2000 ľudí denne. Na prvom podzemnom podlaží oproti ambulancii LSPP poliklinika pripravuje platené toalety (za 20 centov), kde bude k dispozícii papier, mydlo aj papierové uteráčiky. Táto investícia bude na dve toalety predstavovať takmer 700 euro.

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top