Connect with us

Záhorské mestá opäť bojujú o Žihadielko

Téma

Záhorské mestá opäť bojujú o Žihadielko

Záhorské mestá opäť bojujú o Žihadielko

Aj tento rok je tu hlasovacia súťaž spoločnosti Lidl, v ktorej si obyvatelia miest môžu vybojovať detské ihrisko Žihadielko. Na Záhorí sa oň pokúsia mestá Holíč a Malacky, ale aj Senica a Skalica, ktoré ihrisko vďaka množstvu hlasov získali už vlani.

Keď v roku 2016 postavil Lidl prvých desať ihrísk Žihadielko, súťaž vyvolala pozitívny ošiaľ a zjednotila celé mestá. Vlani bol ohlas ešte väčší a počas šiestich týždňov žilo hlasovaním doslova celé Slovensko. Účasť v súťaži bola ponúknutá všetkým slovenským mestám, mestským častiam a obciam, v ktorých sa nachádza minimálne jedna predajňa potravín Lidl. Do 31. decembra 2016 mala samospráva mesta zvážiť, či má k dispozícii vhodný pozemok pre realizáciu ihriska a či sa do projektu zapojí. Na Záhorí sa rozhodla zabojovať štvorica miest – Senica, Malacky, Skalica a Holíč.  Úspešné však boli len Senica a Skalica, ktoré sa dostali medzi mestá s najvyšším počtom hlasov, a v oboch tak vlani vyrástlo nové ihrisko v hodnote 80 tisíc eur.

Nové pravidlá – šanca aj pre víťazov

Tohtoročné hlasovanie o Žihadielka odštartovalo 15. januára a potrvá do 28. februára. Mestá Malacky a Holíč, ktoré vlani neuspeli, skúšajú svoje šťastie opäť a začiatok vyzerá byť veľmi nádejný – vo svojich kategóriách, ktoré boli vytvorené podľa počtu obyvateľov, sú v množstve hlasov na popredných miestach. Keďže však spoločnosť Lidl zmenila minuloročné pravidlá a po prvý raz ponúkla príležitosť zapojiť sa do súťaže aj mestám, ktoré už ihrisko získali, Senica ani Skalica neváhali a šancu využili. Bojujú tak v samostatnej kategórii spoločne so všetkými ostatnými mestami, ktoré už Žihadielko majú. Aj tentoraz bolo podmienkou účasti v súťaži to, aby mesto malo vhodný pozemok na postavenie ihriska.

Sami za seba, alebo za Hlohovec?
Žihadielkové šialenstvo teda opäť začalo a súťažiace mestá vyzývajú občanov, aby nezabudli na stránke www.zihadielko.sk poctivo hlasovať. Pre viacerých Seničanov však opätovná účasť v súťaži znamená aj jednu dilemu: vlani Senicu v hlasovaní podporil Hlohovec, a Hlohovčania tak celkom prirodzene teraz očakávajú pomoc od Senice. Minuloročný iniciátor a spoluzakladateľ skupiny na podporu získania Žihadielka pre Senicu Peter Mikulka k tomu na sociálnej sieti v skupine Seničania – Žihadielko 2018 vyjadril svoje stanovisko: „Minulý rok to bola neskutočná jazda a celkovo druhé miesto v rámci celého Slovenska. Skončili pod nami ďaleko väčšie mestá ako Senica, dokonca všetky krajské mestá. Teraz sme na chvoste, pretože hlasujeme za Hlohovec. Samozrejme tomu rozumiem, ani ja som nezabudol, že tento rok pomôžeme Hlohovcu, a veľmi oceňujem toto gesto Seničanov. S čím úplne nesúhlasím je, že takúto šancu získať ďalšie ihrisko pre Senicu chceme hodiť cez palubu. Ja budem od začiatku hlasovať za Senicu, aj keď netvrdím, že do konca. Ten hlavný dôvod je, že Senica a Hlohovec nie sú súpermi, každé súťaží v inej kategórii, čiže dopredu by sme sa vzdali možnosti vyhrať ihrisko pre obe mestá. Okrem toho Hlohovec začal hlasovať za Senicu v druhej polovici súťaže, keď už bolo zrejmé, že stratu na prvé dve miesta nedobehne. Nemal teda už čo stratiť. A napokon tretí dôvod – od času, kedy začal Hlohovec za nás hlasovať, som nezaznamenal žiadny výrazný nárast v počte hlasov pre Senicu. Navrhujem preto – hlasujme naplno za Senicu, budeme pozorne sledovať vývoj, a keď si to situácia bude žiadať, tak podáme pomocnú ruku Hlohovcu, tak ako oni nám,“ dodal P. Mikulka

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top