Connect with us

Problémy s bezdomovcami

Téma

Problémy s bezdomovcami

Problémy s bezdomovcami

Zima je pre bezdomovcov náročným obdobím. Tí, ktorí odmietajú využiť služby nocľahární, sa počas mrazivých dní často schovávajú v priestoroch činžiakov, v obchodoch a v ďalších verejných budovách. Neraz sú špinaví a silno zapáchajú, čím obťažujú svoje okolie.

V takýchto prípadoch prevádzkovatelia objektov alebo návštevníci volajú mestskú políciu, ktorá bezdomovca z priestorov vyvedie. Začiatkom januára senická mestská polícia napríklad prijala telefonát z polikliniky, že na toalete je zamknutý bezdomovec, ktorý silno zapácha. „Po príchode na miesto hliadka zistila, že ide o Jána M. Bol vyvedený z budovy,“ informuje náčelník MsP Rastislav Janák. Vyvedenie z objektu však problém nevyrieši vždy. Človek bez strechy nad hlavou sa totiž len presunie inam. Aj v tomto prípade počas dňa mestská polícia prijala ešte niekoľko ďalších telefonátov, na základe ktorých musela spomínaného bezdomovca  vyvádzať z predajne COOP Jednota, z pohostinstva K2 a z herne Admirál. „Tomuto bezdomovcovi mesto Senica v minulosti poskytlo ubytovanie, ale pre neustále porušovanie domového poriadku mu bol pobyt zrušený,“ vysvetľuje R. Janák. Našťastie sa ale nájdu aj prípady, kedy človek vďaka pomoci iných dokáže začať nový život. Vlani v januári mestská polícia podala pomocnú ruku Seničanovi Rastislavovi, ktorý približne tri roky prespával na ulici. Neopustil ju ani v najtuhších mrazoch a nocoval len v provizórnom prístrešku.  Keďže nemal žiaden príjem, nocľaháreň si nemal z čoho zaplatiť. Mestská polícia aj územný spolok SČK mu pomohli teplým oblečením a jedlom, a vďaka iniciatíve MsP sa mu podarilo vybaviť aj ubytovanie v útulku. V súčasnosti poberá invalidný dôchodok a na ulicu sa už nevrátil.

 

foto: Rastislav tri roky prespával na ulici, len v provizórnom prístrešku. Pomohla mu mestská polícia aj Červený kríž. Dnes žije v útulku a poberá invalidný dôchodok.

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top